Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Tο πολυνομοσχέδιο με την αύξηση φόρων και τις τροπολογίες για Κόφτη και Εισόδημα Αλληλεγγύης



Εμπεριέχει φόρος μερισμάτων, αύξηση ΕΦΚ σε Καύσιμα, φόρος σε συνδρομητική, αύξηση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, φόρος σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, νέα ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, νέο ΤΑΙΠΕΔ με ξένη διοίκηση κλπ.

Μοιράστηκαν στους βουλευτές οι περίπου 7000 σελίδες του πολυνομοσχεδίου “Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις” που τίθεται σε ψηφοφορία την Κυριακή. 

Οι βουλευτές καλούνται μέσα σε λίγες ώρες να το διαβάσουν, κατανοήσουν, αποκωδικοποίήσουν και να αποφασίσουν αν θα το στηρίξουν ή όχι. Όπως μάλιστα υπολόγισε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόκειται για: 535 σελίδα/ώρα μόνο για ανάγνωση χωρίς ύπνο.

[Το σχέδιο νόμου συνοδεύουν και οι συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και δυο τροπολογίες που ανεβάζουν για την ώρα τον αριθμό των σελίδων που έλαβαν οι βουλευτές σε περίπου 8000!]


1.ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

ΕΝΦΙΑ: Για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αποκαλύπτει στην έκθεσή του πόσο θα στοιχίσουν στις τσέπες των φορολογουμένων. [Αναλυτικά οι αλλαγές σύμφωνα με όσα ορίζονται στο πολυνομοσχέδιοΈως και τριπλάσιος ΕΝΦΙΑ παρά τη μείωση στις αντικειμενικές! 

Είναι σαφές όμως ότι ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος
έως το 2015 αφορούσε μόνο όσους είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, εφεξής θα αφορά ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Οι συντελεστές αυξάνονται (πρώτος συντελεστής 0,1% για ακίνητη περιουσία από 200.001 έως και 250.000 ευρώ, όταν μέχρι σήμερα ο συντελεστής αυτός αφορούσε ακίνητη περιουσία από 300.000 έως και 400.000 ευρώ), τα κλιμάκια αλλάζουν, ενώ και ο ανώτατος συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου ανεβαίνει στο 1,15% (για το κλιμάκιο ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ), όταν έως σήμερα ήταν 1% (για άνω του 1 εκατ. ευρώ).

Αλλαγές υπάρχουν και στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα με διπλασιασμό των κλιμακίων (από 12 σε 25) και χαμηλότερους συντελεστές φόρου για ακίνητα με χαμηλή αντικειμενική αξία (οι συντελεστές ξεκινούν πλέον από το 0,0037 ευρώ ανά τετραγωνικό έναντι των 2 ευρώ που ίσχυαν έως σήμερα) αλλά αυξημένους έως και 25% συντελεστές στα «ρετιρέ».

Ο ανώτατος συντελεστής προσδιορισμού του φόρου για τα οικόπεδα αυξάνεται από τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 11,25 ευρώ, για μοναδιαία αξία άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες γενικά αυξάνεται ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5 στο 5,5 τοις χιλίοις ενώ για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, ο συντελεστής αυξάνεται σε 3,5 από 2,5 τοις χιλίοις.

Χαράτσι έρχεται και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητα, τα οποία παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις., ενώ στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται πλέον και τα αγροτεμάχια.

Τέλος, για τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31/12/2014 μέχρι και την 29/7/2016, δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν.2523/1997, ή το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν.4174/2013 κατά περίπτωση.

ΦΠΑ: Από την 1η Ιουνίου, το νομοσχέδιο φέρνει αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Από τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), αναψυκτικά, χυμούς, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα ταξί και καύσιμα, έως τον κλάδο της εστίασης, εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

Νησιά: Από την 1η Ιουνίου καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.[ Οι νέοι συντελεστές Φ.Π.Α. από 1.6.2016 στα νησιά με πίνακες]

Ξενοδοχεία: Επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος είναι 0,50 ευρώ, για αυτά με τρία αστέρια 1,5 ευρώ για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, για τα τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,50 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.

Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση: Το τέλος επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2016, σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ.

Τέλος στη σταθερή τηλεφωνία: Από την 1η Ιουλίου 2017 επιβάλλεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ ΦΠΑ.

Τυχερά παιχνίδια: Αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, ορίζεται ότι για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω. Τα έσοδα αποδίδονται στο δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν.

Μπίρες: Καταργείται ο φόρος ο οποίος είχε επιβληθεί το 2015 στα μικρά ζυθοποιεία. Στη θέση του όμως επιβάλλεται διπλάσιος ΕΦΚ στην μπίρα καθώς αυξάνεται σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Παράλληλα αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στην μπίρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.


Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επιβάλλεται, από την 1η Ιουλίου 2017, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος.

Καφές: Κατά την εισαγωγή καφέ από την 1η Ιουλίου 2017, επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Τέλη ταξινόμησης Ι.Χ.: Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ. και συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Τα νέα τέλη ταξινόμησης είναι:

– 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ

– 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ

– 16%% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ

– 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ

– 32% για Ι.Χ. με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Στη συνέχεια μπαίνει στην εξίσωση και η παράμετρος των ρύπων.

Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5%, ενώ για τη ζώνη ρύπων από 101 έως και 120 γραμμάρια δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

Στη συνέχεια αρχίζουν οι επιβαρύνσεις. Προβλέπεται επιβάρυνση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό:

– 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο

– 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια

– 30% στη ζώνη των 161-180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο

– 40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και

– 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

– 100% για εκπομπές ρύπων άνω των 250 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.

Επιβαρύνσεις έρχονται για τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία εφεξής θα απαλλάσσονται μόνο από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης (έως σήμερα απαλλάσσονται πλήρως), ενώ τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα δεν υπόκεινται σε τέλη ταξινόμησης. Αλλαγές προβλέπονται και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, με επιβαρύνσεις των τελών ταξινόμησης.

Αλλαγές στον φόρο πολυτελείας: Επανακαθορίζονται τα είδη στα οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας από την 1η Ιουνίου 2016. Μεταξύ αυτών αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα (20%), κάσες για ρολόγια από πολύτιμα μέταλλα, μπρασελέ ρολογιών από πολύτιμα μέταλλα, είδη χρυσοχοΐας και κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, δέρματα, χαλιά από μετάξι, μαργαριτάρια ακατέργαστα και σκόνη διαμαντιού (10%).


Τσιγάρα: Ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Στελέχη της αγοράς βλέπουν τις αυξήσεις να ξεκινούν από το μισό ευρώ ανά πακέτο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως των 22 λεπτών. Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού. Οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού αναμένεται να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Καύσιμα: Αυξάνονται από 1η Ιανουαρίου οι φόροι στα καύσιμα, με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης που αυξάνει από τις 15 Οκτωβρίου του 2016. Στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επίπτωση θα είναι της τάξεως των 5 λεπτών από το 1,35 στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο σε επίπεδα μέσης τιμής με τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (επιβάρυνση 8 λεπτών ανά λίτρο από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ (από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά, επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο). Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επενδύσεις: Το πολυνομοσχέδιο φέρνει ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των επενδύσεων, καθώς αυξάνεται η φορολόγηση ενεργητικού για εταιρίες επενδύσεων, αμοιβαία και ΑΕΕΑΠ.  

Αναλυτικά όλες οι φορολογικές αλλαγές του πολυνομοσχεδίου ΕΔΩ

Σχόλιο: Μην ξεχνάτε ότι μείωση εισοδημάτων διά της αύξησης της φορολογίας έγινε και μέσω του “Ασφαλιστικού” (ΦΕΚ A 85/12.05.2016το οποίο ήδη αλλάζει μέσω ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ τροπολογίας). Δείτε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα ασυνεπειών του “ασφαλιστικού” ΕΔΩ (και στα σχόλια αυτής της ανάρτησης). Παραδείγματα προηγούμενων ετών ΕΔΩ Σχετικό: Όλες οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό
.


2. Στο πολυνομοσχέδιο και το Υπερταμείο (το νέο ΤΑΙΠΕΔ) με ξένη διοίκησηΤι θα διαχειριστεί

Στο νέο υπερταμείο, που ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και εποπτεύεται ασφυκτικά από την Κομισιόν, μεταβιβάζονται σταδιακά σχεδόν όλες οι μεγάλες ΔΕΚΟ ΟΑΣΑ, ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ), ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ κλπ) και το μεγαλύτερο τμήμα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (70.000 ακίνητα).

3.ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής (Σημερινή μορφή)

Τίτλος
Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις.
Τύπος
Σχέδιο νόμου
Υπουργείο
Οικονομικών
Επιτροπή
Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
Φάση Επεξεργασίας
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Ημερ/νια Φάσης επεξεργασίας
20/05/2016
Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν
δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν
ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9587995.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9590337.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9588000.pdf   

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9587981_1.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9587986_1.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9587988_1.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9587989_1.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9587990_1.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9587991_1.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9587992_1.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9587999_1.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9589575.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9587996.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9587997.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9588002.pdf

Αιτιολογική Έκθεση & Λοιπές Συνοδευτικές Εκθέσεις

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/e-epidiat-eis-synolo.pdf

Ημ. Κατάθεσης
18/05/2016
Εισηγητές
Κωνσταντίνος Σπαρτινός 
Χρήστος Σταϊκούρας 

Σχετικές Συνεδριάσεις Επιτροπής
20/05/2016 10:00
20/05/2016 10:00
20/05/2016 14:00
20/05/2016 14:00
20/05/2016 18:00
20/05/2016 18:00
20/05/2016 18:00
19/05/2016 13:00
19/05/2016 13:00
19/05/2016 13:00


Τροπολογίες

Αρ. Τροπολογίας: 435/79 18.5.2016 [εκπρόθεσμη]
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης.
Αρ. Τροπολογίας: 437/81 20.5.2016 [εκπρόθεσμη]
Αρχείο: .pdf
Περιγραφή: Συμπλήρωση-τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016 περί Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας.


Επιπλέον, μπορείτε να δείτε εδώ το σχέδιο νόμου σε word και εδώ την αιτιολογική έκθεση σε word 


Πηγές 


ΣΧΕΤΙΚΑ
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ