Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

«Charlie» υπό προϋποθέσεις: ένα σκίτσο που εξαφανίστηκε

Η επίμαχη γελοιογραφία του Πέτρου Ζερβού, με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα που έσκισε τα μνημόνια. Η γελοιογραφία λογοκρίθηκε από την ΅Εφημερίδα των Συντακτών, με την οποία ο Πέτρος Ζερβός συνεργάζεται. Το σκίτσο και το περιστατικό δημοσίευσε ο ίδιος ο γελοιογράφος στη σελίδα του στο facebook


H Εφημερίδα των Συντακτών λογόκρινε και δεν δημοσίευσε ένα σκίτσο του Πέτρου Ζερβού, επειδή έθιγε τη μνημονιακή στροφή του Αλέξη Τσίπρα. Ώστε υπάρχουν όρια; Ώστε είμαστε όλοι Σαρλί, υπό προϋποθέσεις;

Η Εφημερίδα των Συντακτών είναι, κατά βάσιν, η απογευματινή εφημερίδα των συριζαίων, με μια εσάνς πλουραλισμού, ιδίως χάρη στη δημοσίευση άρθρων γνώμης και πολλών καλλιτεχνικών ρεπορτάζ.

Κατά το επιτελείο της, βεβαίως, υποτίθεται ότι είναι μια
ανοιχτή εφημερίδα, που, κατά καιρούς, καταφέρεται εναντίον δημόσιων εκφράσεων που τις ονομάζει λογοκριτικές. Λογοκριτική ονομάστηκε, π.χ., η κριτική η οποία έχει ασκηθεί σε συγκεκριμένες δημόσιες εκδφράσεις - στη θεατροποίηση των απομνημονευμάτων του Σάββα Ξηρού, π.χ., ή σε σκίτσα της Αυγής που παρουσίαζαν τον Σόιμπλε με ναζί.

Παρελκυστικό μεν, αποτελεσματικό δε - εφ΄ όσον κάπως έτσι «μπετονάρονται» οι νοοτροπίες κοινών που συνομιλούν καθημερινά με τέτοιου τύπου τρόπους σκέψης.

Ωστόσο, ακόμα και για εφημερίδες που διατυμπανίζουν την ελευθερία άνευ ορίων, ιδίως στο χιούμορ, στη σάτιρα και στη γελοιογραφία, φαίνεται ότι υπάρχουν όρια. Πού βρίσκονται τα όρια; Στο σημείο όπου εγγίζονται τα ιερά φετίχ που υποστηρίζει η εφημερίδα, ιδίως όταν πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ - την πολιτική του ή τα πρόσωπα που την ασκούν.

Ένα από τα ιερά φετίχ της εφημερίδας, προφανώς, είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο άνθρωπος που λάτρεψε την εξουσία αποκλειστικά, και για να την κατακτήσει αλλά και για να την κρατήσει έκανε συστηματική στροφή 180 μοιρών: πράττει ό,τι βδελυσσόταν, ότι κατήγγελλε κι ό,τι συκοφαντούσε, έχοντας οδηγήσει την κοινωνία στα όρια του διχασμού, υπονομεύοντας τον δημοκρατικό διάλογο τον οποίο, αν δεν τον βόλευε, απέδιδε πάντα σε διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Στο ιερό αυτό φετίχ, και κυρίως στις οπορτουνιστικές κωλοτούμπες του, έκανε κριτική ένας γελοιογράφος της εφημερίδας, ο Πέτρος Ζερβός. Τη γελοιογραφία του μπορείτε να δείτε στην κορυφή αυτού του κειμένου. Δεν μπορείτε, όμως, να τη δείτε στην εφημερίδα όπου εργάζεται, διότι κόπηκε. Γιατί; Επειδή προσβάλλει «την αισθητική, το ήθος και τις ευαισθησίες της εφημερίδας» ή επειδή, απλώς, λογοκρίθηκε από την εφημερίδα; - αναρωτιέται ο σκιτσογράφος που το υπογράφει.

Η αλήθεια είναι ότι η Εφημερίδα των Συντακτών, με τη συγκεκριμένη πράξη, αποδεικνύεται όχι απλώς εφημερίδα των συριζαίων (μερικά πράγματα βοούν) αλλά εφημερίδα που επιδιώκει τη χειραγώγηση, την ποδηγέτηση των συριζαίων. Το ξέραμε. Η επίκληση, δήθεν, της ελευθερίας των συνεργατών της εφημερίδας ήταν, προφανώς, προσχηματική. Έτσι κάνουν όλοι οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί.

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ