Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Β.Πούτιν σε Α.Τσίπρα: «Πάρε Su-35 ή S-400 για να ησυχάσεις με την Τουρκία – Είδες τι έκαναν στη Συρία»!

ΕΠΑΝΗΛΘΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΟΠΛΩΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

του Γιάννη Πετρίδη

Την προμήθεια μέσω διαδικασίας leasing ή ανταλλαγής εν μέρει με αγροτικά προϊόντα, μαχητικών αεροσκαφών Su-35BM ή MiG-35S Fulcrum-F στο πλαίσιο της ελληνορωσικής αμυντικής συμφωνίας συνεργασίας που περιλαμβάνει και την διακρατική συμφωνία του 2007 με τα 1,2 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την αγορά των TOMA 420 BMP-3HEL, πρότεινε η Μόσχα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στην Ελλάδα.

Οι Ρώσοι σημειώνουν ότι το περιεχόμενο του οικονομικού πακέτου των 1,2 δισ. ευρώ «Θα μπορούσε να αλλάξει αν το ήθελε και η Ελλάδα και να αγοράστουν μαχητικά αεροσκάφη ή αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M2 ή ακόμα και S-400»!

Μάλιστα ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν σημείωσε στον Α.Τσίπρα ότι «»Είδες τι έκαναν τα ρωσικά όπλα στην Συρία, Ούτε να απογειωθούν δεν μπορούσαν τα τουρκικά F-16 από το φόβο μην καταρριφθούν μετά το ύπουλο κτύπημά τους».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του
Κρεμλίνου «H κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν της επιτρέπει να προχωρήσει σε αγορά πανάκριβων δυτικών μαχητικών, ενώ εμείς μπορούμε να τους δώσουμε μαχητικά 4++ γενιάς και να μας πληρώσουν με αγροτικά προϊόντα. Η ρωσική αγορά μαχητικών κανινικά θα πρέπει να είναι μονόδρομος αν η Ελλάδα θέλει υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους κτήσης και συντήρησης μαχητικά για να διατηρήσει τα κεκτημένα στην περιοχή της».



Στο ερώτημα «Πώς είναι δυνατόν να αγοραστούν ρωσικά μαχητικά από μια χώρα του ΝΑΤΟ» η απάντηση ήταν αφοπλιστική «Οπως αγοράστηκαν ρωσικά αντιαεροπορικά και πλοία»…


Αν και η Rosoborenexport προσδιορίζει κόστος για 60 μαχητικά Su-35BM περί τα 3,3 δισ. $ (κάπου 2,5 δισ. €) χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνεται πάντως η πιστοποίηση δυτικών όπλων σε αυτά.


Ολα αυτά ενώ τριάντα νέα μαχητικά Su-30SM Flanker-C, την τρίτη κατά σειρά, παρήγγειλε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για λογαριασμό των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS), όπως είναι ο επίσημος τίτλος της Ρωσικής Αεροπορίας, επιβεβαιώνοντας την άριστη απόδοση του τύπου σην Συρία


Τα αεροσκάφη αυτά θα κατασκευαστούν από την Irkut όπως και τα προηγούμενα 60 της ίδιας έκδοσης


Οι παραδόσεις προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2018, οπότε και τα Su-30SM των VKS θα έχουν φτάσει τα 90, ενώ αναμένεται και πρόσθετη παραγγελία από τις VKS για άλλα 30-40 Su-30SM ώστε ο στόλος να φτάσει τα 120-130 αεροσκάφη έως το 2020.


Επισημαίνεται ότι τα αεροσκάφη αυτής της έκδοσης έχει ήδη αρχίσει να παραλαμβάνει η ρωσική Αεροπορία Ναυτικού. σε διαφορετικές παρτίδες.


Εχουν ήδη παραδοθεί 5 αεροσκάφη και μέσα στο 2016 ακολουθούν 8 ακόμη, για να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις των έως σήμερα 20 παραγγελθέντων αεροσκαφών με άλλα 7 εντός του 2017.


Τα αεροσκάφη αυτά θα αντικαταστήσουν σε ρόλους κρούσης τα 22 Su-24M/M2 που επιχειρούν από τη Κριμαία, προσθέτοντας και υψηλές δυνατότητες αεροπορικού αγώνα που τα τελευταία δεν είχαν. Έως το 2020 το ρωσικό Ναυτικό προβλέπεται να έχει παραγγείλει συνολικά 50-70 Su-30SM, τα οποία θα αποτελέσουν τον μοναδικό τύπο μαχητικού ξηράς, αντικαθιστώντας όλους του υπόλοιπους που επιχειρούν σήμερα με τη Ναυτική Αεροπορία.


Συνολικά περί τα 180 μαχητικά Su-30SM Flanker-C θα είναι ενταγμένα στην ρωσική Αεροπορία και το Ναυτικό, μέχρι το 2020.


Όμως η ενίσχυση της Ρωσικής Αεροπορίας σε μαχητικά αεροσκάφη δεν σταματά εδώ, αφού το Νοέμβριο πρόκειται να παραδοθεί το πρώτο από τα 50 νέα μαχητικά εναέριας υπεροχής Su-35S Flanker -E (κατασκευής KnAAZ) συνολικού κόστους 788 εκατ. δολαρίων.


Τα αεροσκάφη αυτά θα παραδοθούν έως το 2020 και έρχονται να προστεθούν σε άλλα 48 του ιδίου τύπου από προηγούμενη παραγγελία, οι παραδόσεις των οποίων ολοκληρώνονται σύντομα. Μαζί με τα Su-27SM/SM3, θα αποτελέσουν τον κορμό των μαχητικών αεροπορικής υπεροχής των VKS, για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον.


Επίσης, σε αντίθεση με τα παλαιότερα Su-27S/P που αντικαθιστούν, έχουν και μεγάλες ικανότητες μεταφοράς σύγχρονων όπλων αέρος-εδάφους, μετατρέποντάς τα σε μία μίξη του αμερικανικού F-15C και F-15E, αλλά με πολύ υψηλότερες δυνατότητες φυσικά, αφού υα χωρίζει μια δεκαπενταετία ανάπτυξης.


Υπενθυμίζεται ότι 4 Su-35S αναπτύχθηκαν για σύντομο διάστημα στη Συρία, που απετέλεσε την πρώτη χρήση σε πραγματικές επιχειρήσεις και γι’ αυτόν τον τύπο. Εκεί εμφανίστηκαν να φέρουν, μεταξύ άλλων, και βλήματα αέρος-αέρος μέσης/μεγάλης ακτίνας τύπου R-77-1 (AA-12 Adder). Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του σύγχρονου αυτού βλήματος BVR σε επιχειρησιακά ρωσικά μαχητικά.


Εξάλλου, εντός του 2016 ολοκληρώνονται και οι παραδόσεις των 14 μονοθεσίων MiG-29SMT και των 2 διθεσίων MiG-29UBT που είχαν παραγγελθεί το 2014. Τα αεροσκάφη αυτά θα συμπληρώσουν τα 28/6 ΜiG-29SMT/UBT που κατέληξαν στις VKS μετά την ακύρωση της σχετικής παραγγελίας, επιτρέποντας τη σύσταση και τρίτης Μοίρας με τον τύπο.


H παραγγελία του 2014 αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη για το πρόγραμμα (μαζί με τα MiG-29K/KUB για τα αεροπλανοφόρα του ρωσικού και του ινδικού Ναυτικό), ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση του «απόλυτου» MiG-35S Fulcrum-F, που επίσης προτίθενται να αποκτήσουν οι VMS (30-37 αεροσκάφη προ του 2020) και το οποίο προτείνεται στην εξαγωγική του έκδοση για την ελληνική Αεροπορία, μαζί με το Su-35BM.


Τα νεότερα επ’ αυτού έχουν να κάνουν με την έναρξη των κρατικών δοκιμών του τύπου, οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του 2017 και, αν όλα πάνε καλά, να ακολουθήσει η ένταξη σε υπηρεσία το 2018.


Τα MiG-35S ενσωματώνουν σειρά βελτιώσεων σε σχέση με τα MiG-29SMT/UBT, τα οποία ωστόσο είναι τα πρώτα ρωσικά MiG-29 πραγματικά πολλαπλού ρόλου, προσφέροντας για πρώτη φορά στον τύπο τη δυνατότητα χρήσης σύγχρονων κατευθυνόμενων όπλων αέρος εδάφους.


Με τα εκσυγχρονισμένα MiG-31BM, Su-27SM/SM3 και Su-25SM, τα Su-27SM3 & Su-30M2 και τα υπό παράδοση Su-34 (προς αντικατάσταση των Su-24), αλλά και την παράδοση τουλάχιστον 40 υπερμαχητικών Τ-50, μέσα σε διάστημα μιας δεκαετίας ουσιαστικά, η Ρωσική Αεροπορία θα έχει καταφέρει να αντικαταστήσει όλα σχεδόν τα παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη της και να αποκτήσει και πάλι έναν έναν σύγχρονο και αξιόπιστο στόλο μαχητικών πρώτης γραμμής.


Ολα αυτά φυσικά αναμένοντας την έλευση σε επιχειρησιακές Μίρες των πρώτων Τ-50 προς το τέλος της χρονιάς. Μέχρι το 2020, η ρωσική Αεροπορία θα διαθέτει περί τα 1000 νέα ή εκσυγχρονισμένα μαχητικά




pronews
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ