Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

CETA, ἡ κρυφὴ παγίδα

Οι αναφορές στην ανίερη, μυστική συμφωνία ΤΤΙΡ που προωθούν οι Η.Π.Α., με στόχο την ενδυνάμωση της θέσεως των επιχειρηματικών ομίλων τους απέναντι στα ευρωπαϊκά κράτη, είναι πάρα πολλές – ειδικά λόγω των μεγάλων διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα εναντίον της στην Γερμανία. Αυτό που προκάλεσε πάντως τις περισσότερες αντιδράσεις ήταν η μυστικότητα των διαπραγματεύσεων – οι οποίες διενεργούνται πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ απαγορεύεται να δοθούν στοιχεία στην δημοσιότητα.

Εν τούτοις, οι Η.Π.Α. δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ΤΤΙΡ (πηγή) αλλά, αντίθετα, για την πολύ λιγότερο γνωστή ομοειδή της, για την CETAη οποία αποτελεί επίσης έναν τρόπο υιοθετήσεως μίας παράλληλης δικαστικής οδού, η οποία θα δίνει πολύ μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στις πολυεθνικές (πηγή).

Η συμφωνία CETA αφορά στον Καναδά και στην ΕΕ, ενώ
προωθήθηκε έξυπνα στον Καναδά, με την έννοια πως θα ωφελείτο σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εξαγωγών του στην Ευρώπη (γράφημα) – μία τεχνική που χρησιμοποιούν οι Η.Π.Α. επίσης στην ΕΕ για την ΤΤΙΡ, για να πείσουν για τα πλεονεκτήματά της.

CETA, ἡ κρυφὴ παγίδα2


Περαιτέρω, φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, όσον αφορά στην CETA έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς να είναι γνωστό στους Πολίτες – παρά το ό,τι προβλέπονται και σε αυτήν ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια, μέσω των οποίων θα παρακάμπτεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Σε κάθε περίπτωση, όταν επικυρωθεί η CETA, θα έχει την δυνατότητα κάθε αμερικανικός όμιλος, ο οποίος θα διατηρεί ένα μικρό υποκατάστημα στον Καναδά, να καταθέτει αγωγή εναντίον οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους θεωρεί πως βλάπτει τα συμφέροντα του – ενώ η εκδίκαση θα διενεργείται από ένα ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Φυσικά επίσης κάθε καναδικός, αφού η συμφωνία αφορά στον Καναδά και την ΕΕ. Για παράδειγμα, εάν η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», η οποία είναι θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, έχει την άποψη πως η ελληνική κυβέρνηση της προξενεί ζημίες στις Σκουριές με τις αποφάσεις της, τότε θα έχει την δυνατότητα να την καταγγείλει σε κάποιο ιδιωτικό δικαστήριο – ζητώντας αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη ή για οτιδήποτε άλλο.

Περαιτέρω, εάν η CETA επικυρωθεί, αλλά όχι η ΤΤΙΡ, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα έχουν σχεδόν όλα τα πλεονεκτήματα της ΤΤΙΡ, χωρίς τα μειονεκτήματα της – με την έννοια ότι, θα ανταγωνίζονται μεν τις ευρωπαϊκές εταιρείες στην ΕΕ, μέσω των θυγατρικών τους στον Καναδά, χωρίς όμως να ισχύει το ίδιο στις Η.Π.Α.

Με απλά λόγια, επειδή σχεδόν όλες οι αμερικανικές πολυεθνικές έχουν κάποια θυγατρική στον Καναδά ή μπορούν να ιδρύσουν όταν το κρίνουν σκόπιμο, τότε θα δύνανται να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα που θα τους προσφέρει η CETA στην Ευρώπη – καταθέτοντας αγωγές εναντίον κρατών, δήμων και πόλεων, όταν θεωρούν πως οι αποφάσεις τους τις ζημιώνουν.

Για παράδειγμα, όταν μία εταιρεία όπως η Monsanto δεν μπορεί να προωθήσει την έγκριση ενός γενετικά μεταλλαγμένου προϊόντος της στην Ευρώπη, ή μία άλλη όπως η Kellogg δεν επιτρέπεται να πουλήσει τα δημητριακά της από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, τότε θα μπορεί να ζητήσει την υποχρεωτική έγκριση του προϊόντος ή την αποζημίωση της (διαφυγόντα κέρδη) από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μέσω της θυγατρικής του Καναδά – απευθυνόμενη σε κάποιο ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο τελικά θα αποφασίσει.

Αντίθετα, η CETA δεν επιτρέπει κάτι αντίστοιχο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όσον αφορά στις Η.Π.Α. – οπότε εύλογα οι Αμερικανοί δεν πιέζουν για την υπογραφή της ΤΤΙΡ συμβιβαζόμενοι με τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, αφού η CETA τους είναι πολύ πιο ωφέλιμη. Ακόμη χειρότερα, τα ιδιωτικά δικαστήρια των επενδυτών θα μπορούσαν να αποφασίσουν πως οι αμερικανικές απόψεις υπερισχύουν των ευρωπαϊκών και καναδικών – ενώ, στις περιπτώσεις που θα υπάρχει σύγκρουση, θα έχουν την δυνατότητα να επικαλεσθούν τους περιοριστικούς κανόνες της ΤΤΙΡ, παρά το ό,τι δεν θα έχει υπογραφεί η συμφωνία.

Ως εκ τούτου, η υπογραφή της CETA από την ΕΕ και τον Καναδά χωρίς την ΤΤΙΡ της ΕΕ με τις Η.Π.Α. θα ήταν καταστροφική – γεγονός που επεξηγεί την αγωνία των ευρωπαϊκών πολυεθνικών, όσον αφορά στην επίτευξη ή μη της συμφωνίας ΤΤΙΡ. Λογικά λοιπόν θεωρείται πως η ΤΤΙΡ δεν είναι τίποτα άλλο, από ένας Δούρειος Ίππος των Η.Π.Α., με στόχο να επικεντρώσει όλες τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων Πολιτών και τελικά να μην ψηφιστεί – όταν στο παρασκήνιο θα υπογράφεται η CETA με τον Καναδά, η οποία θα τους εξασφαλίζει τεράστια πλεονεκτήματα, χωρίς κάποιο μειονέκτημα.


Έτσι θα έχουν επιτύχει μία διπλή νίκη, ενοχοποιώντας για την αποτυχία υπογραφής της ΤΤΙΡ τους Ευρωπαίους Πολίτες – οι οποίοι θα έχουν αυτοπαγιδευθεί, χωρίς καν να το γνωρίζουν.


Επιμύθιο


Ολοκληρώνοντας, οφείλει να προσθέσει κάποιος πως η υποψήφια πρόεδρος των Η.Π.Α. αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες δημιουργίας ενός Οικονομικού ΝΑΤΟ, με αυτήν ακριβώς την ονομασία – γεγονός που ίσως σημαίνει μεταξύ άλλων πως οι Η.Π.Α. θα επιδιώξουν να επιλύσουν τα τεράστια οικονομικά τους προβλήματα, ληστεύοντας την Ευρώπη, όπως έκαναν την δεκαετία του 1980 με την Ιαπωνία.

Στα πλαίσια αυτά αρκετοί Γερμανοί, ιδίως οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας, ανησυχούν ιδιαίτερα από την διεξαγωγή της ετήσιας συνόδου της Λέσχης Bilderberg στην Δρέσδη – πολύ περισσότερο επειδή παραδοσιακά διεξάγεται στις Η.Π.Α. στα έτη των προεδρικών εκλογών και όχι στην Ευρώπη.

Με δεδομένο δε το ότι, την σύσκεψη της Λέσχης στην Ελλάδα (2009) ακολούθησε η χρεωκοπία της, ενώ την περυσινή στην Αυστρία η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος, το μεταναστευτικό και η παραίτηση της κυβερνήσεώς της, έχουν την άποψη πως αυτή την φορά έχει τοποθετηθεί στο στόχαστρο η Γερμανία – η οποία προσπαθεί, με την βοήθεια της κρίσεως χρέους, να ανεξαρτητοποιηθεί από την υπερδύναμη, ιδρύοντας το δικό της οικονομικό τέταρτο Ράιχ στην Ευρώπη.

Υπάρχουν λοιπόν πολλές αναφορές στα μεγάλα ΜΜΕ της Γερμανίας για την Λέσχη του Διαβόλου (πηγή), ενώ θεωρείται πως η Αχίλλειος πτέρνα της χώρας είναι το τραπεζικό της σύστημα – ειδικά η Deutsche Bank, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η Lehman Brothers της Ευρώπης (πηγή). Ο χαρακτηρισμός αυτός πάντως δεν είναι καθόλου λανθασμένος, αφού η τράπεζα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα (άρθρο) – τα οποία βέβαια καταφέρνει να καλύπτει μέχρι στιγμής, αλλά όλα τα πράγματα έχουν ημερομηνία λήξεως.

Ἄρης Οἰκονόμου
το είδα

πηγή http://www.analyst.gr

1 σχόλιο:

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ