Στις 5 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη για το 2016. Δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας Bild ζήτησαν την άποψή του για μια σειρά από ζητήματα. Το Sputnik News έχει επιλέξει δέκα από τις πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις του Ρώσου προέδρου.
1. “Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας: μια ανόητη και επιβλαβής απόφαση”
Από το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αρκετές δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παρεμβαίνει στην κρίση στην Ουκρανία, ισχυρισμό τον οποίο η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα.
“Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ανόητη και επιβλαβή απόφαση”, δήλωσε ο Πούτιν στους Γερμανούς δημοσιογράφους.
“Όσο για το ποιοι είναι οι περιορισμοί για εμάς, δεν είναι το δυσκολότερο πράγμα που βιώνουμε ως χώρα, αλλά είναι επιβλαβείς για την οικονομία μας όσον αφορά την πρόσβαση σε ξένες χρηματαγορές”.
2. “Η Κριμαία δεν είναι σύνορα και περιφέρειες. Είναι ο λαός της”
Όταν του τέθηκε το πιο προβλέψιμο ερώτημα για την Κριμαία, ο Πούτιν απάντησε ότι για τον ίδιο, το ζήτημα της
Κριμαίας δεν είναι τα σύνορα και οι περιφέρειές της, αλλά το μέλλον του λαού της:
“Το πραξικόπημα των εθνικιστών στην ουκρανική πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο του 2014 γέμισε με φόβο τα δυόμιση εκατομμύρια Ρώσους που ζουν στην Κριμαία.
Τι κάναμε λοιπόν εμείς; Δεν κηρύξαμε πόλεμο, δεν ανοίξαμε πυρ, δεν χάθηκε ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Οι στρατιώτες μας απλώς απέτρεψαν την όποια απόπειρα του ουκρανικού στρατού στην Κριμαία να παραβιάσει την ελευθερία της έκφρασης αυτού του λαού. Στο δημοψήφισμα – για του οποίου την διεξαγωγή είχε ήδη αποφασίσει το παλαιότερο κοινοβούλιο της Κριμαίας – η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε υπέρ του να ανήκει στη Ρωσία. Αυτό σημαίνει δημοκρατία, η ισχύς της βούλησης του λαού”.
3. Για τα μεγαλύτερα λάθη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως μια σειρά από «λάθη» που διαπράχθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησαν στη σημερινή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης, με την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη να είναι ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες.
“Σε όλα κάναμε λάθος”, παραδέχθηκε ο Πούτιν.
“Από την αρχή, δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε την διαίρεση της Ευρώπης. Πριν από είκοσι πέντε χρόνια έπεσε το τείχος του Βερολίνου, αλλά κάποια άλλα, αόρατα τείχη μετακινήθηκαν προς τα ανατολικά της Ευρώπης. Αυτό οδήγησε σε αμοιβαίες παρεξηγήσεις, επιρρίψεις ευθυνών και μεταθέσεις ενοχής. Είναι η αιτία όλων των κρίσεων με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι από τότε.
Σίγουρα έχουμε κάνει λάθη! Ολιγωρήσαμε. Αν είχαμε προβάλει τα εθνικά μας συμφέροντα με μεγαλύτερη σαφήνεια από την αρχή, ο κόσμος θα εξακολουθούσε να είναι ισοσκελισμένος σήμερα.
Mετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, είχαμε πολλά εσωτερικά προβλήματα να επιλύσουμε, για τα οποία ήμασταν αποκλειστικά υπεύθυνοι: την οικονομική καταστροφή, την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας, τις αποσχιστικές τάσεις, και φυσικά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα μας. Από αυτή την άποψη, δεν χρειάζεται να αναζητάμε ενόχους εκτός χώρας”.
4. “Η Ρωσία συντονίζει τις κινήσεις στη Συρία και με τον στρατό του Άσαντ και με την αντιπολίτευση”
Όταν ρωτήθηκε για την αεροπορική εκστρατεία της Ρωσίας στη Συρία, ο Ρώσος ηγέτης εξήγησε ότι η Ρωσία συντονίζει τις ενέργειές της στη Συρία τόσο με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, όσο και με την αντιπολίτευση:
“Γνωρίζετε ότι, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις του Άσαντ, στηρίζουμε και τις ενέργειες της ένοπλης αντιπολίτευσης που αγωνίζεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους; Και συντονίζουμε τις κοινές δράσεις μας μαζί τους και στηρίζουμε τις επιχειρήσεις τους σε διάφορα μέρη του μετώπου, με αεροπορικές επιδρομές”, δήλωσε o Πούτιν στους δημοσιογράφους της Bild.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στη Συρία δεν έχει ως στόχο τους τρομοκράτες, αλλά τις δυνάμεις των ανταρτών.
“Λένε ψέματα. Ακούστε να δείτε. Τα βίντεο που υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή (ότι η Ρωσία βάλλει εναντίον λάθος στόχων) κυκλοφόρησαν προτού ακόμη οι πιλότοι μας άρχισουν να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των τρομοκρατών. Αυτό μπορείτε να το επιβεβαιώσετε. Ωστόσο, εκείνοι που μας επικρίνουν προτιμούν να το αγνοούν”.
5. “Η αντίδραση της Άγκυρας μετά την κατάρριψη του Su-24 στη Συρία είναι ταπεινωτική για την ίδια”
Οι σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας επιδεινώθηκαν αφού ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος πάνω από τη Συρία στις 24 Νοεμβρίου. Η Άγκυρα υποστήριξε ότι έριξε το αεροσκάφος επειδή είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Τόσο το ρωσικό Γενικό Επιτελείο όσο και το Επιτελείο Αεροπορίας της Συρίας επιβεβαίωσαν ότι το ρωσικό τζετ ποτέ δεν παραβίασε το τουρκικό εναέριο χώρο.
“Αντί να προσπαθήσουν να μας δώσουν μια εξήγηση για το έγκλημα πολέμου που διέπραξαν, δηλαδή για την κατάρριψη του μαχητικού μας τζετ που στόχευε εναντίον των τρομοκρατών, οι Τούρκοι έσπευσαν στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ ζητώντας προστασία, πράγμα που εμένα προσωπικά μου φαίνεται αρκετά περίεργο και, πάντα κατά την άποψή μου, ταπεινωτικό για την Τουρκία”, δήλωσε ο Πούτιν στην Bild.
Ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό δεν είχε καμία σχέση με την ιδιότητα της Άγκυρας ως μέλους του ΝΑΤΟ, αφού κανείς δεν είχε επιτεθεί η Τουρκία.
Σε απάντηση στην «πισώπλατη μαχαιριά» της Άγκυρας, όπως χαρακτήρισε το περιστατικό ο Πούτιν, η Μόσχα επέβαλε μια σειρά οικονομικών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας.
6. “Ορισμένες δυνάμεις χρησιμοποιούν την διεθνή τρομοκρατία για να πολεμήσουν τη Ρωσία”
Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η διεθνής τρομοκρατία χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Ρωσίας, όταν σε κάποιες αντικυβερνητικές δυνάμεις δόθηκε πολιτική, οικονομική και μερικές φορές στρατιωτική υποστήριξη από το εξωτερικό:
“Για εμάς ήταν προφανές ότι και η διεθνής τρομοκρατία χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για την καταπολέμηση της Ρωσίας, ενώ όλοι τριγύρω είτε έκαναν τα στραβά μάτια ή παρείχαν υποστήριξη σε τρομοκράτες. Αναφέρομαι σε στήριξη σε επίπεδο πολιτικό, μυστικών υπηρεσιών, οικονομικό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και ένοπλη υποστήριξη στους «παίκτες» που πολεμούν εναντίον του ρωσικού κράτους”.
7. Για την επέκταση του ΝΑΤΟ
Η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα μακρόχρονης έντασης μεταξύ Μόσχας και Δύσης, ενώ ορισμένοι επικριτές τάσσονται υπέρ της διάλυσης αυτής της στρατιωτικής συμμαχίας.
“Το 2007, πολλοί μου είχαν ασκήσει κριτική όταν άκουσαν την ομιλία μου στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Τι είπα εκεί; Απλώς επεσήμανα ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάνφρεντ Βέρνερ είχε εγγυηθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς μετά την πτώση του Τείχους. Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί είχαν επίσης προειδοποιήσει για ένα τέτοιο βήμα, όπως για παράδειγμα ο Έγκον Μπαρ.
Ενδεικτικά, στις 26 Ιουνίου 1990, ο Έγκον Μπαρ είχε δηλώσει τα εξής: “Αν δεν αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποτραπεί μια διαίρεση της Ευρώπης, αυτό θα οδηγήσει στην απομόνωση της Ρωσίας”.
Ο Μπαρ, άνθρωπος με σύνεση, είχε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος: οι ΗΠΑ, η τότε Σοβιετική Ένωση και τα ενδιαφερόμενα κράτη θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσουν μια ζώνη στην Κεντρική Ευρώπη που δεν θα ήταν προσβάσιμη στο ΝΑΤΟ μέσω των στρατιωτικών του δομών.
Ο Μπαρ είχε πει ακόμη: “Αν η Ρωσία συμφώνησει με την επέκταση του ΝΑΤΟ, δεν θα ξαναεπισκεφθώ τη Μόσχα”.
“Φυσικά, κάθε κράτος έχει δικαίωμα να οργανώνει την ασφάλειά του, με τον τρόπο που κρίνει κατάλληλο. Αλλά τα κράτη που ήδη ανήκαν στο ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη, θα μπορούσαν επίσης να είχαν επιλέξει να φροντίζουν τα δικά τους συμφέροντα και να αποστασιοποιηθούν από την πολιτική της επέκτασης προς ανατολάς”.
8. “Το να είναι κανείς υπερδύναμη έχει υπερβολικό κόστος και είναι περιττό”
Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία επιδιώκει να είναι υπερδύναμη, ο Ρώσος ηγέτης απάντησε ότι η χώρα του “δεν διεκδικεί τον ρόλο της υπερδύναμης. Όχι μόνο έχει υπερβολικό κόστος, αλλά είναι και περιττό”.
“Είμαστε ακόμα μια από τις κορυφαίες, από οικονομική άποψη, χώρες στον κόσμο. Όσον αφορά την έννοια της «περιφερειακής δύναμης», θα σας συνιστούσα να ρίξετε μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη. Στη Δύση, η περιοχή μας είναι η Ευρώπη. Στα ανατολικά, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ με την Αλάσκα είναι οι γείτονές μας. Στο βορρά, έχουμε κοινά σύνορα με τον Καναδά πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό. Αν θέλετε να μειώσετε τη σημασία της Ρωσίας στον κόσμο, αυτό σημαίνει ότι θέλετε απλά να εξυψώσετε τη δική σας χώρα. Μεγάλο λάθος”.
9. “Μέρκελ: ειλικρινής και επαγγελματίας”
Κατά την άποψη του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι ειλικρινής και επαγγελματίας και το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας είναι πολύ υψηλό:
“Αν και δεν θα δήλωνα θαυμαστής της, οφείλω να πω ότι την εκτιμώ για τον υψηλό βαθμό επαγγελματισμού και για την ειλικρίνειά της”.
10. Για τον πρόεδρο Άσαντ και την πιθανή χορήγηση ασύλου του από τη Ρωσία
“Είναι μάλλον πρόωρο να μιλήσουμε για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ από τη Ρωσία, καθώς μόνο ο λαός της Συρίας μπορεί να καθορίσει το μέλλον του”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
“Ξέρετε, θεωρώ ότι είναι πρόωρο να συζητάμε γι’ αυτό το θέμα. Έχουμε χορήσει άσυλο στον κ. Σνόουντεν, και σας διαβεβαιώνω ότι ήταν πιο δύσκολο από το να κάνουμε το ίδιο για τον Άσαντ.
Θα πρέπει πρώτα να αφήσουμε τον συριακό λαό να μιλήσει. Και επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι, αν όλα εξελιχθούν με δημοκρατικό τρόπο, ίσως ο Άσαντ να μη χρειαστεί να πάει πουθενά”, τόνισε ο Πούτιν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου