Το Der Spiegel αναφέρει ότι για χρόνια η NSA συνεργαζόταν με τους ομολόγους της, στην Γερμανία συλλέγοντας δεδομένα από χιλιάδες στόχους.
Οι Γερμανοί κυβερνο-κατάσκοποι τροφοδοτούσαν αυτά τα δεδομένα στα δικά τους συστήματα επιτήρησης. Οι αναφορές που δημιουργούταν αξιολογούνταν από την BND πριν τα διαθέσουν πίσω στην NSA.
Σε πρακτικό επίπεδο, φαίνεται ότι η BND είχε πρόσβαση και παρακολουθούσε το Internet Exchange Point DE-CIX της Φρανκφούρτης, τουλάχιστον από το 2009.
Τα αποτελέσματα αυτών των μαζικών παρακολουθήσεων μεταβιβαζόταν, εν μέρει τουλάχιστον, στους Αμερικανούς ως μέρος μιας
συλλογικής συμφωνίας που υπήρχε μεταξύ των δύο υπηρεσιών.
Στους στόχους συμπεριλαμβάνονταν Ευρωπαίοι πολιτικοί και ευρωπαϊκές εταιρείες αεροδιαστημικής και άμυνας, όπως τις European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) και Eurocopter.
Όλα καλά με την κατασκοπευτική συνεργασία μέχρι στιγμής.
Οι εργαζόμενοι στην BND συνέλεγαν δεδομένα από αυτούς τους παράξενους στόχους, (που δεν είχαν να κάνουν τίποτα με αυτούς που είχαν αναφερθεί στη διμερή συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας που υπεγράφη το 2002) χωρίς να διαμαρτύρονται, τουλάχιστον μέχρι το 2008. Η διμερής συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας είχε σαν στόχο να συγκεντρωθούν οι προσπάθειες των δύο υπηρεσιών για την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.
Ωστόσο, μόνο όταν ήρθαν στην δημοσιότητα οι αποκαλύψεις του Edward Snowden το 2013 η Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών άρχισε να αμφισβητεί την πρακτική, η οποία είχε περισσότερο ένα προφίλ οικονομικής κατασκοπείας.
Υπολογίζεται ότι γύρω στους 800.000 επιλεγμένα αιτήματα πέρασαν από την NSA στην BND συνολικά κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους. Ένας εσωτερικός ανιχνευτής μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 2.000 από αυτά τα αιτήματα κατασκοπείας ήταν αντίθετα με τα γερμανικά ή ευρύτερα τα συμφέροντα της ΕΕ.
Η BND βοήθησε την NSA να κατασκοπεύει Ευρωπαίους υπουργούς και επιχειρήσεις, χωρίς να το γνωρίζει κανείς από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Η Διοίκηση της BND δεν μετέφερε τα ευρήματα της υπηρεσίας στο γραφείο του πρωθυπουργού, ζητώντας απλά από την NSA να μην φιλτράρει τα αιτήματα που ενδεχομένως ήταν αντίθετα με τα γερμανικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Μόλις το γερμανικό κοινοβούλιο πληροφορήθηκε για τις δράσεις της NSA, η BND κλήθηκε να επανεξετάσει τα στοιχεία της, πριν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι περίπου 40.000 στόχοι στρέφονταν εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ και της Γερμανίας.
Η έκθεση που εξέδωσε η BND για τις πρακτικές που ακολουθούσαν προκάλεσε και πάλι μια τεράστια πολιτική διαμάχη για την κατασκοπεία στη Γερμανία, όπως αναφέρει το De Welt.
Η διαμάχη κινδυνεύει να τορπιλίσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον. Η Γερμανία είναι ακόμη στη διαδικασία της επούλωσης των πληγών της από τις αποκαλύψεις του προηγούμενου έτους, που ανέφεραν μαζικές παρακολουθήσεις Γερμανών πολιτών από την NSA, και υποκλοπές δεδομένων από το κινητό της Γερμανίδας Καγκελάριου Angela Merkel.
Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/2015/04/nsa-bnd.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου