Ένα βήμα πιο πέρα προχώρησαν πέντε σύμβουλοι Επικρατείας, κατά τη γνώμη των οποίων το μέτρο της προσωποκράτησης παραβιάζει και το άρθρο 7 του Συντάγματος, που ορίζει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσον για την επίτευξη σκοπού, έστω και δημόσιου συμφέροντος. Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί το 2003 η ομόφωνη κρίση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της προσωπικής κράτησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και τα ΝΠΔΔ. Η απόφαση ΕΔΩ
Πάρα ταύτα όμως, τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δήλωσαν πριν λίγες μέρες ότι είναι νόμιμη η αυτόφωρη σύλληψη για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι
την παγίωση της σχετικής νομολογίας !!! Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι μέχρι την παγίωση της σχετικής νομολογίας υπάρχει η άποψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όπως αυτή εκφράστηκε με την εγκύκλιο 1/2011, η αυτόφωρη διαδικασία για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με έγγραφό του ενημερώνει τη Βουλή ότι το θέμα της αυτόφωρης σύλληψης για χρέη στο δημόσιο για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής θα εξεταστεί από την Επιτροπή που συγκροτήθηκε, για τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα και φυσικά θα συνεξετασθεί με το κατεξοχήν αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.
JusticeForGreece
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ :
- Απαγορεύεται η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο !
- Τριμελές Πλημμελειοδικείο: Αντισυνταγματική η αυτόφωρη σύλληψη για χρέη στο Δημόσιο –> Ολόκληρη η απόφαση Τρ Πλημμ/κείο Κατερίνης 196/2014: Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που χαρακτηρίζουν τη μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο ως διαρκές αδίκημα και υπάγουν την εκδίκασή του στην αυτόφωρη διαδικασία (άρθρο 3 ν. 3943/11)
- Παράνομη υπερφορολόγηση με στέρηση Ιδιοκτησίας και Δικαιώματος Δικαστικής Προστασίας
- Σ.τ.Ε 1032/2013: Αντισυνταγματική η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε
- Ποινική δίωξη για χρέη άνω των 5.000 ευρώ στο Δημόσιο: Η Εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου