Η περιπέτεια του δανειολήπτη ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2013, όταν η τράπεζα του έστειλε διαταγή πληρωμής για οφειλή ύψους 81.391,31 ευρώ που αφορούσε μισθώματα από σύμβαση leasing για το φορτηγό του. Μετά την επίδοση της διαταγής πληρωμής ο 52χρονος άσκησε νόμιμα κι εμπρόθεσμα ανακοπή, η οποία πρόκειται να εκδικασθεί στις 15/12/2015.
Λίγες μέρες αργότερα, ο δανειολήπτης κατέθεσε έγκληση για απάτη και τοκογλυφία, καθώς η σύμβαση με την εταιρία περιείχε όρους επιβολής τόκου με βάση έτος 360 ημερών αντί για έτος 365 ημερών (ή 366 ημερών) που, προβλέπει ο νόμος. Παρόλα αυτά, η τράπεζα προχώρησε στην έκδοση της κατασχετήριας έκθεσης αφαίρεσης του οχήματος και τελικώς στην κατάσχεση του, παρά το γεγονός οτι άσκησε νόμιμα και εμπρόθεσμα ανακοπή. Επίσης, η έγκληση του είχε όλες
τις προϋποθέσεις να ευδοκιμήσει γιατί η σύμβαση του περιείχε άκυρους γενικούς όρους συναλλαγών και υπήρξε εξαπάτηση του.
Ο 52χρονος δανειολήπτης απέστειλε επίσης εξώδικη επιστολή, διεκδικώντας το χρηματικό ποσό των 9.192, 82 ευρώ, το οποίο παρανόμως παρακράτησε η τράπεζα.
Στις 16 Απριλίου, η εταιρία του απέστειλε ειδοποιητήριο με το οποίο, τον ενημέρωνε ότι, όφειλε 4.257 ευρώ ως έξοδα δικηγόρου και λοιπά έξοδα.
«Πρέπει να προσδιοριστεί ακριβώς γιατί δεν έχει ικανοποιηθεί η απαίτηση της τράπεζας από την αφαίρεση του οχήματος, και ποια είναι αυτή η αδιευκρίνιστης αιτίας και απαίτησης νέα οφειλή» τονίζει η δικηγόρος – συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Δήμητρα Καρδάκου.
Έτσι θα δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης;
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Επιβάλλει, δηλαδή, σε κάθε Έλληνα πολίτη τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την τράπεζα. ΜΟΝΟ ο δανειολήπτης! Η τράπεζα δεν θα έχει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, ούτε τους αντίστοιχους περιορισμούς.
Η τράπεζα δηλαδή θα συνεχίζει να παραβιάζει τους νόμους και τους κανόνες, θα συνεχίσει να ασκεί καταδιωκτικά μέτρα εναντίον των δανειοληπτών, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν πόσο φαγητό καταναλώνει η οικογένεια τους. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι συνεργάσιμος, αλλά είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο της τράπεζας, όπως ο 52χρονος δανειολήπτης παραπάνω. Ο όρος συνεργάζομαι ενέχει καταρχάς την έννοια του συν (δλδ μαζί)
Στον ορισμό της λέξης «συνεργάζομαι» περιλαμβάνονται τα εξής:
εργάζομαι μαζί με κάποιον
αναπτύσσω σχέση αμοιβαίας βοήθειας και υποστήριξης με άτομο ή σε οργανωμένο σύνολο, που έχει τους ίδιους ή όμοιους σκοπούς με εμένα
τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της βίας
συμμετέχω σε ένα συλλογικό έργο, συνήθως πνευματικό ή καλλιτεχνικό, εκτελώντας ένα μέρος από τις εργασίες
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλλει σε χιλιάδες δανειολήπτες να «συνεργαστούν» με τις τράπεζες, προκειμένου να διευθετήσουν τις οφειλές του, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν τέτοια και χειρότερη συμπεριφορά από τα πιστωτικά ιδρύματα.
«Ένας δανειολήπτης θεωρείται συνεργάσιμος όταν παρέχει στοιχεία επικοινωνίας, είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τους δανειστές, γνωστοποιεί όλες τις σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την τρέχουοα και μελλοντική οικονομική του κατάσταση και είναι ανοιχτός σε διάλογο με το πιστωτικό ίδρυμα» αναφέρουν οι πληροφορίες.
Ποιος θα ελέγξει όμως την συμπεριφορά της τράπεζας προς το δανειολήπτη, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους; Ποιος θα προστατέψει τους οφειλέτες, από την ανάλγητη συμπεριφορά της τράπεζας, όπως στην περίπτωση του 52χρονου ιδιοκτήτη φορτηγού;
ΚΑΝΕΙΣ. Διότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα και καμία πρόβλεψη για αυτό. η κυβέρνηση ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην επανασύνδεση των πολιτών με τις τράπεζες, ώστε οι πρώτοι να αρχίσουν και πάλι να πληρώνουν. Καμία διάθεση για συνεργασία και καμία πρόθεση για διευκόλυνση από τους τραπεζίτες, που ζουν με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου.
[danioliptes.gr]
το είδα
δεν πειραζει το μισος και το παθος ανεβαινει ...
ΑπάντησηΔιαγραφή