Oι ρίζες γενικότερα είναι οι «αποθηκευτικοί» χώροι των πολύτιμων συστατικών των φυτών. Εκεί βρίσκονται όλα τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες τους.
Αξίζει, λοιπόν, να μπουν και αυτές στην κουζίνα σας, ώστε και το διαιτολόγιό σας να αποκτήσει ποικιλία και να ωφεληθείτε από τη μοναδική διατροφική τους αξία. Ας γνωρίσουμε μία από αυτές, που δεν είναι άλλη από την πιπερόριζα ή τζίντζερ
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να
αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει.
Η πιπερόριζα είναι το αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας.
Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, στην οποία οφείλεται το άρωμα, καθώς και η πιπεράτη γεύση της.
Η θρεπτική της αξία σε μακροθρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια είναι:
• Θερμίδες 80
• Πρωτεΐνες 1,8 γρ.
• Υδατάνθρακες 17 γρ.
• Φυτικές ίνες 2 γρ.
Πώς σας ωφελεί
Oι Κινέζοι τη συνιστούν εδώ και 2.000 χρόνια για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και κυρίως για την καταπολέμηση των στομαχικών διαταραχών. Η πιπερόριζα περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, ενώ φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και ανοσορρυθμιστικές της ιδιότητες. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες.
Πώς να την καταναλώσετε
Ωμή, μαγειρεμένη σε φαγητά (μπιφτέκια, κοτόπουλο κλπ.), αλλά και σε σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
το είδα
<<< Iπποφαές, ο θησαυρός 190 πολύτιμων ουσιών
Τα βότανα που ανακουφίζουν το στομάχι σας >>>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου