Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Το είπαν, θα προλάβουν; «Θα ψηφιοποιήσουμε τα πάντα στην Ελλάδα»

«Μέχρι το 2027...».

«Εκείνο ήταν το ποτάμι, αλλά αυτή είναι η θάλασσα». Με τους διάσημους στίχους των Waterboys, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου περιέγραψε το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας την τελευταία τετραετία, αλλά και τους στόχους της κυβέρνησης για 100% ψηφιοποίηση της σχέσης κράτους – πολίτη έως το 2027, μιλώντας χθες στο Διεθνές Συνέδριο για τις Έξυπνες Χώρες (Smart Country Convention) που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

Ο κ. Παπαστεργίου περιέγραψε την έμπνευση και τη λειτουργία του gov.gr, αναφέρθηκε στις 1600 ψηφιακές υπηρεσίες που περιλαμβάνει ήδη και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις εφαρμογές που αφορούν τον τομέα της υγείας, όπως το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο έχει επαινεθεί επανειλημμένα από τα γερμανικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το πρόγραμμα προληπτικής μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά» που απέσπασε το α’ βραβείο της WITSA ως Παγκόσμια Καινοτομία, αλλά και τις εκατοντάδες εφαρμογές που απαλλάσσουν τον πολίτη από την γραφειοκρατία.

«Καλύπτουμε 100 γεγονότα της ζωής του πολίτη, εξυπηρετούμε 20 εκατομμύρια αναζητήσεις μηνιαίως (…) Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι

σχεδόν όλοι οι ενήλικοι πολίτες στην Ελλάδα έχουν χρησιμοποιήσει το gov.gr. Σχεδόν 8,3 εκατομμύρια πολίτες!», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και αναφέρθηκε ακόμη στο «ψηφιακό πορτοφόλι», στο οποίο αποθηκεύει κανείς την ταυτότητά του και την άδεια οδήγησής του, αλλά και στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων, η οποία προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα στους πολίτες.

«Η φιλοσοφία μας παραμένει πολιτοκεντρική», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. «Όλες οι ψηφιακές μας υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι απλές και εύκολες στη χρήση από την πλευρά του πολίτη», πρόσθεσε και σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες οι ψηφιακές εφαρμογές θα εμπλουτιστούν και με δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Στις ήδη υπάρχουσες 1600 ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει αυτό που ψάχνει ο πολίτης, αλλά ίσως δεν γνωρίζει πώς να το βρει. Σε ένα πολύ απλό πρώτο βήμα χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, έρχεται ο ψηφιακός βοηθός να τον πάρει – ψηφιακά – από το χέρι και να του δείξει βήμα βήμα πώς θα βρει αυτό που χρειάζεται», εξήγησε.

«Προωθούμε τη χρήση φυσικών πηγών στα κέντρα δεδομένων μας. Τα δημιουργούμε από την αρχή ως “πράσινα”, με ηλιακή, αιολική και υδραυλική ενέργεια. Πιστεύουμε ότι δεν είναι συνετό να ταΐζουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή με ενέργεια από μη- ανανεώσιμες πηγές και μετά να ρωτάμε το ίδιο σύστημα, π.χ. μέσω Chat GPT, να μας πει την αιτία της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι δυο χώρες που έχουν ψηλά στην ατζέντα τους θέματα που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ενσωμάτωσή της στον δημόσιο τομέα και την ευρύτερη αξιοποίησή της σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό του, μεταξύ άλλων, για την σύσταση της Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «με στόχο την προετοιμασία της χώρας μας μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει η συγκεκριμένη τεχνολογία, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα».

Έως το 2027 η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται ψηφιακά στο 100%, τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Είναι δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής μας να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα και με ακόμη μεγαλύτερο θάρρος και γενναιότητα στο να ψηφιοποιήσουμε τα πάντα. Ακόμη και με τις όποιες μικρές δυσκολίες συναντούμε, δεν έχουμε δικαιολογίες. Η Ελλάδα πλέον κοιτάζει μόνο μπροστά και το μέλλον είναι ψηφιακό – και πάντα ανθρώπινο, διότι μιλάμε για μια τεχνολογία η οποία πρέπει να είναι – και θα είναι – ανθρωποκεντρική», κατέληξε.

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »