Με τη χρήση ναρκωτικών, πέρα από την επιβάρυνση της σωματικής υγείας, που μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο, μειώνεται η δυνατότητα ορθής κρίσης και σκέψης, κάτι που κάνει τα θύματα πολύ πιο εύκολα χειραγωγήσιμα…
Τι λέει ο ΟΗΕ
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ζητά να τερματιστεί ο παγκόσμιος πόλεμος κατά των ναρκωτικών και να δημιουργηθεί μια επιτροπή για την πολιτική για τα ναρκωτικά. Αυτή θα πρέπει όπως λένε να αποτελείται από αρχηγούς κρατών που θα εργαστούν για νόμιμη και ρυθμιζόμενη πρόσβαση σε επί του παρόντος παράνομες ουσίες.
Ο συνασπισμός των «Ειδικών Εισηγητών» των Ηνωμένων Εθνών που διορίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ανεξάρτητη Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική των Ναρκωτικών, πίεσε για μια συνολική μεταρρύθμιση της
διεθνούς πολιτικής για τα ναρκωτικά τη Δευτέρα, κατά τη λεγόμενη «Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών».«Ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» μπορεί να κατανοηθεί σε μεγάλο βαθμό ως πόλεμος κατά των ανθρώπων», ανέφεραν οι “ειδικοί” του ΟΗΕ σε δήλωση την Παρασκευή.
Και επιπλέον:
«Έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας και συχνά επικαλύπτεται με διακρίσεις σε βάρος περιθωριοποιημένων ομάδων, μειονοτήτων και αυτόχθονων πληθυσμών».
Οι ειδικοί ζητούν:
«Η χρήση και η κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση πρέπει να αποποινικοποιηθούν επειγόντως».
Οι εισηγητές επεσήμαναν επίσης τις ανισότητες στην επιβολή του νόμου για τα ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος των ναρκωτικών «ήταν πιο αποτελεσματικός ως σύστημα «φυλετικού ελέγχου» παρά ως εργαλείο μείωσης των αγορών ναρκωτικών».
Τα μέλη κατέστησαν σαφές ότι πιστεύουν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να απομακρυνθεί από την ποινικοποίηση και να υποστηρίξει “προσπάθειες που σώζουν ζωές και για τη μείωση της βλάβης που είναι απαραίτητες για την προστασία του δικαιώματος στην υγεία των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών”.
Οι διορισμένοι από τον ΟΗΕ εμπειρογνώμονες δήλωσαν επίσης ότι η ποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών συμβάλλει στον επιβλαβή στιγματισμό των χρηστών ναρκωτικών, με αποτέλεσμα σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (συμπεριλαμβανομένου του HIV και της παρηγορητικής φροντίδας) και σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η χρήση ναρκωτικών ή ο εθισμός δεν είναι ποτέ επαρκής δικαιολογία για τη φυλάκιση ενός ατόμου», είπαν οι συγγραφείς. Πρόσθεσαν:
«Τα υποχρεωτικά κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν με εθελοντικές, βασισμένες σε στοιχεία και στα δικαιώματα, κοινοτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών».
Στη συνέχεια η δήλωση αναφέρει:
“Καλούμε τα κράτη μέλη και τους διεθνείς φορείς να αντικαταστήσουν τις τρέχουσες πολιτικές τους για τα ναρκωτικά με πολιτικές που βασίζονται στις αρχές της συνολικής δικαιοσύνης, επανένταξης και αποκατάστασης[…] Η αποτελεσματική, βασισμένη στην κοινότητα, χωρίς αποκλεισμούς και προληπτική δράση είναι εξίσου σημαντική. Περισσότερα για πάντα πρέπει η διεθνής κοινότητα να αντικαταστήσει την τιμωρία με υποστήριξη και να προωθήσει πολιτικές που σέβονται, προστατεύουν και εκπληρώνουν τα δικαιώματα όλων».
Ξεχωριστά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ως Πορτογάλος πρωθυπουργός επέβλεψε την ψήφιση ενός εθνικού νόμου για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, τόνισε τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ναρκωτικών. Εξήγησε στο Twitter:
«Οι χρήστες ναρκωτικών θυματοποιούνται διπλά: πρώτον από τις βλαβερές συνέπειες των ίδιων των ναρκωτικών και δεύτερον από τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν […] Για τον εορτασμό της #Παγκόσμιας Ημέρας Ναρκωτικών, συνεχίζουμε το έργο μας για τον τερματισμό της κατάχρησης ναρκωτικών, της παράνομης διακίνησης και του στιγματισμού των χρηστών ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο να τελειώσει».
Το 2019, το Ανώτατο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (CEB), που εκπροσωπεί 31 υπηρεσίες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), υιοθέτησε ένα έγγραφο θέσης που δηλώνει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν επιστημονικές, προσανατολισμένες στην υγεία, πολιτικές φαρμάκων αντί της ποινικοποίησης.
Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική των Ναρκωτικών πραγματοποίησε επίσης εκστρατεία στην «Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών» κατά της κατάχρησης ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης για μια πιο ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και ζητά τη νομιμοποίηση και τη ρύθμιση των επί του παρόντος απαγορευμένων ουσιών.
Η επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Juan Manuel Santos, την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Helen Clark και τον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας Fernando Henrique Cardoso, είπε ότι ο πόλεμος των ναρκωτικών “έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι οι τιμωρητικές πολιτικές για τα ναρκωτικά οδηγούν συστηματικά σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάχρηση”.
Στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την επιτροπή τη Δευτέρα, τονίζονται επίσης οι εξελίξεις στη διεθνή πολιτική για τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών νομιμοποίησης της μαριχουάνας στην Κολομβία και τη Γερμανία και την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών σε μια βασική αυστραλιανή επικράτεια τον περασμένο χρόνο. Η Επιτροπή γράφει:
“Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική για τα Ναρκωτικά ζητά περισσότερες τέτοιες εποικοδομητικές ενέργειες στις πολιτικές και τις πρακτικές των εθνικών και τοπικών κυβερνήσεων […] Οι συνέπειες των άδικων πολιτικών για τα ναρκωτικά είναι διάχυτες στους περισσότερους τομείς της ατομικής και συλλογικής ζωής. Είναι κοινή ευθύνη για όλους, που εργάζονται για την υγεία, την κοινωνική ευημερία, την οικονομική ένταξη και την ανάπτυξη για να ξεπεραστούν οι διακρίσεις και το στίγμα και να προασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου