Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Η ΕΕ και η Πολωνία - Ποια είναι η θέση του καθενός όταν διακυβεύονται τόσο μεγάλα ποσά;

Το έδαφος στη χώρα είναι έτοιμο για το Μαϊντάν, το μόνο που απομένει είναι να τοποθετηθούν οι ελεύθεροι σκοπευτές...

Sviatoslav Knyazev 

Πριν από λίγες ημέρες άρχισαν στην Πολωνία διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας κατά των κυβερνητικών πολιτικών (στην εξουσία βρίσκεται το εθνικοσυντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Γιάροσλαβ Καζίνσκι). Περίπου 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας, διαδηλώνοντας "για την Ευρώπη" και εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την κυβερνητική γραμμή. Συνολικά, οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν συγχρονισμένα σε περισσότερες από εκατό πόλεις της Πολωνίας. Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανέμιζαν όχι μόνο σημαίες της ΕΕ, αλλά και σύμβολα της ΛΟΑΤ κοινότητας, φωνάζοντας "Θα μείνουμε" (δηλαδή δεν θα φύγουμε από την ΕΕ).

Αυτή είναι η αντίδραση ενός μεγάλου μέρους της Πολωνικής κοινωνίας στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας σχετικά με την υπεροχή των εθνικών νόμων έναντι των νόμων της ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ορισμένες διατάξεις του δικαίου της ΕΕ είναι ασυμβίβαστες με το Πολωνικό Σύνταγμα (είχαν μια επιφοίτηση μετά από 17 χρόνια συμμετοχής της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Η απόφαση ήταν μια απάντηση στην προσπάθεια του δικαστηρίου της ΕΕ να παρέμβει στο έργο της Πολωνικής δικαιοσύνης διαγράφοντας την υπεροχή του Πολωνικού συντάγματος και τη διατήρηση της Πολωνικής κυριαρχίας στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα "Πλατφόρμα Πολιτών" κινητοποιεί τον κόσμο για διαμαρτυρία.

Αφορμή για την

υπόθεση ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν οι συνεχείς προσπάθειες του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη από το 2017 να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα με σκοπό τον "εξορθολογισμό και την εξυγίανση". Οι Βρυξέλλες είδαν στην Πολωνική μεταρρύθμιση την πρόθεση να θέσουν τα δικαστήρια υπό πολιτικό έλεγχο και προσπάθησαν να επιβάλουν στη Βαρσοβία διαφορετικές αρχές οργάνωσης του δικαστικού συστήματος, οι οποίες θα επέτρεπαν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να υπαγορεύουν στους Πολωνούς δικαστές.

Για την επίλυση της διαμάχης, η Πολωνική κυβέρνηση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

"Το Σύνταγμα είναι ο ανώτατος νόμος στη χώρα μας. Αν ήταν διαφορετικά, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε ανεξάρτητο κράτος. Δεν συμφωνήσαμε σε αυτό όταν υπογράψαμε τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Michal Wójcik.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε τη θέση αυτή.

Η αντίδραση των αρχών της ΕΕ ήταν άμεση. Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες απλώς περίμεναν μια τέτοια απόφαση από τη Βαρσοβία, έχοντας προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reynders δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες "δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν τις συμβατικές τους εξουσίες για να διασφαλίσουν την ομοιόμορφη εφαρμογή και την ακεραιότητα του δικαίου της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli δήλωσε ότι η απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες. "Η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ πρέπει να παραμείνει αδιαμφισβήτητη... Η παραβίαση αυτού του κανόνα σημαίνει αμφισβήτηση μιας από τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης", τόνισε ο Sassoli.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ", δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Τα Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να γράφουν ότι αν η Πολωνία δεν υποχωρήσει, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει την ΕΕ. Ορισμένοι δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι η πολωνική κυβέρνηση είναι μπερδεμένη και "σοκαρισμένη" από τη θέση στην οποία βρίσκεται.

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και η επακόλουθη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι μόνο ένα μέρος των αντιφάσεων μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών. Έτσι, οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη αντιτίθενται στην προπαγάνδα των ΛΟΑΤ, στους "γάμους" μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, στην πολυπολιτισμικότητα, στις αμβλώσεις και στην εγκατάσταση μεταναστών στην Πολωνία. Πρόκειται για μια μεγάλη σειρά από "όχι" στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβάλλει αντίθετες συμπεριφορές στα κράτη μέλη της. Και η πολωνική κοινωνία χωρίζεται περίπου στα δύο. Στις μεγάλες πόλεις κυριαρχούν οι θέσεις των υποστηρικτών της ιδεολογίας της ΕΕ- στις μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές επαρχίες κυριαρχούν όσοι δεν συμφωνούν με τη διάρρηξη του παραδοσιακού πολιτιστικού κώδικα της πολωνικής κοινωνίας.

Σε μια κατάσταση όπου πάνω από το 10% του πληθυσμού της Πολωνίας εργάζεται μόνιμα ή ζει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προοπτική εξόδου της Πολωνίας από την ΕΕ κινητοποιεί αυτό το τμήμα του πληθυσμού σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες. Έτσι περίπου εμφανίστηκαν οι φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι στο Μαϊντάν του Κιέβου το 2014. Αν αυτό συμβεί ξανά στην Πολωνία, το μόνο που θα απομείνει θα είναι να τοποθετηθούν "άγνωστοι ελεύθεροι σκοπευτές" σε προκαθορισμένα σημεία, όπως συνέβη στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014, για να πέσει η κυβέρνηση μέσω μιας μαζικής δολοφονίας της οποίας οι διοργανωτές στην Ουκρανία δεν "βρέθηκαν" ποτέ.

Το βίαιο ουκρανικό σενάριο της αλλαγής εξουσίας δεν αποκλείεται στην Πολωνία. Η αποτροπή της θα απαιτούσε εξαιρετική κρατική βούληση. Αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν το κόμμα του Jaroslaw Kaczynski θα μπορέσει να επιδείξει μια τέτοια βούληση. Και ίσως το πιο σημαντικό: το πρόβλημα "Πολωνία και ΕΕ" περιπλέκεται από το τεράστιο ποσό χρημάτων  - στα 15 χρόνια της συμμετοχής της Πολωνίας στην ΕΕ (2004-2019) η Πολωνία έχει λάβει συνολικά περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες με τη μορφή επιδοτήσεων.

Καλλιτέχνης Igor Yaroshenok

https://www.fondsk.ru/news/2021/10/15/evrosouz-i-polsha-chja-vozmet-kogda-na-konu-bolshie-dengi-54682.html

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »