Εμείς οι γιατροί, παρά την εκπαίδευση, τη γνώση και την εξουσία που κατέχουμε, αποκτούμε συχνά ένα αρκετά μεγάλο εγώ που μας κάνει να δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος. Έτσι όμως είναι τα πράγματα. Δεν σας κρύβω ότι κάναμε λάθος. Ως καρδιοχειρούργος με 25 χρόνια εμπειρίας έχω πραγματοποιήσει πάνω από 5.000 εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, κι έφτασε η μέρα να διορθώσω τα λάθη στα ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα.
Σπούδασα για πολλά χρόνια με άλλους εξέχοντες γιατρούς κι όλοι μαζί κατείχαμε τον τίτλο «διαμορφωτές της κοινής γνώμης». Κι ενώ βομβαρδιζόμαστε από την επιστημονική βιβλιογραφία και συνεχή σεμινάρια επιμόρφωσης, εμείς οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης επιμείναμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκύπτει από το απλό γεγονός της αυξημένης χοληστερίνης στο αίμα.
Η μόνη αποδεκτή θεραπεία ήταν
συνταγογράφηση φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης και η υιοθέτηση μιας διατροφή με αυστηρό περιορισμό στην πρόσληψη λίπους. Αυτό το τελευταίο βέβαια θεωρούσαμε ότι θα μείωνε τη χοληστερίνη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Οποιαδήποτε απόκλιση από τις συγκεκριμένες μεθόδους θεραπείας ήταν αιρετική και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε λανθασμένες πρακτικές.
Χοληστερίνη. Ένας μύθος. Τα πράγματα είναι διαφορετικά!
Αυτές οι μέθοδοι θεραπείας δεν είναι πλέον ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά δικαιολογημένες. Πριν από μερικά χρόνια, ανακαλύφτηκε ότι η φλεγμονή στο τοίχωμα των αρτηριών είναι η πραγματική αιτία που προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις και το γεγονός αυτό σιγά-σιγά οδήγησε σε μια παραδειγματική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται.Οι μακροσκελείς συστάσεις περί διατροφικών συνηθειών κατέληξαν στη δημιουργία επιδημιών παχυσαρκίας και διαβήτη, οι συνέπειες των οποίων επισκιάζουν οποιαδήποτε μάστιγα στην ιστορία της ανθρωπότητας από την άποψη της θνησιμότητας, του ανθρώπινου πόνου και των ολέθριων οικονομικών συνεπειών.
Παρά το γεγονός ότι το 25% του πληθυσμού λαμβάνει ακριβά φάρμακα στατίνης και παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η περιεκτικότητα λίπους στη διατροφή μας, φέτος θα πεθάνουν περισσότεροι Αμερικανοί παρά ποτέ από καρδιαγγειακές παθήσεις
Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και χοληστερίνη
Με απλά λόγια, χωρίς τη φλεγμονή δεν υπάρχει κανένας τρόπος η χοληστερίνη να συσσωρευτεί στο τοίχωμα των αρτηριών και να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Χωρίς αυτή, η χοληστερίνη κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο το σώμα, όπως θα ήταν το φυσιολογικό. Η φλεγμονή είναι η αιτία που παγιδεύει τη χοληστερίνη.
Ποιός νοήμων άνθρωπος θα εξέθετε τον εαυτό του εσκεμμένα και μάλιστα επανειλημμένα σε τρόφιμα ή άλλες ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στον οργανισμό; Ίσως οι καπνιστές, αλλά τουλάχιστον η επιλογή τους είναι εσκεμμένη.
Οι υπόλοιποι από εμάς απλώς ακολουθούμε μια συνηθισμένη διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λίπη και υδατάνθρακες αγνοώντας ότι προκαλούμε συνεχείς βλάβες στις αρτηρίες μας. Αυτές λοιπόν οι επαναλαμβανόμενες βλάβες προκαλούν χρόνια φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και παχυσαρκία.
Σε αυτό το σημείο θέλω να επαναλάβω τα εξής: οι βλάβες και η φλεγμονή στις αρτηρίες προκαλούνται από τη χαμηλή σε λιπαρά διατροφή που συνιστάται από τους γιατρούς εδώ και χρόνια.
Φανταστείτε για μια στιγμή ότι τρίβετε το δέρμα με μια σκληρή βούρτσα ξανά και ξανά μέχρι να κοκκινίσει και σχεδόν να ματώσει. Σκεφτείτε ακόμα ότι αυτό το επαναλαμβάνετε αρκετές φορές την ημέρα κάθε μέρα για 5 χρόνια. Αν μπορούσατε να αντέξετε το επώδυνο βούρτσισμα, θα είχατε αιμορραγία, οίδημα και μόλυνση στην περιοχή, η οποία θα χειροτέρευε με κάθε επαναλαμβανόμενη βλάβη. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να απεικονίσετε τη διαδικασία δημιουργίας φλεγμονής που πιθανόν συμβαίνει στο σώμα σας αυτή τη στιγμή.
Ανεξάρτητα από το σημείο που δημιουργείται η φλεγμονή, εξωτερικά ή εσωτερικά, δεν υπάρχει διαφορά. Προσωπικά έχω κοιτάξει μέσα σε χιλιάδες αρτηρίες. Μια αρτηρία που έχει υποστεί βλάβη μοιάζει σαν να πήρε κάποιος μια βούρτσα και να καθάρισε επανειλημμένα τα τοιχώματά της. Καθημερινά και μάλιστα αρκετές φορές, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε δημιουργούν μικροτραυματισμούς επιδεινώνοντας την κατάσταση με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αντιδρά συνεχώς δημιουργώντας φλεγμονή.
Πολύ χρήσιμο είναι και το Τεστ Δυσανεξίας σε συνδιασμό με την Ολιστική Διατροφή.
Ενώ εμείς υποκύπτουμε στον πειρασμό να απολαύσουμε ένα γλυκό, το σώμα μας αντιδρά σαν να ξεκίνησε πόλεμο με έναν ξένο εισβολέα. Τρόφιμα με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες ή τρόφιμα που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με ωμέγα-6 λιπαρά με σκοπό να διαρκούν περισσότερο, αποτελούν την κύρια διατροφή των Αμερικανών εδώ και 6 δεκαετίες. Όλα αυτά σιγά-σιγά δηλητηριάζουν τους πάντες.
Πώς ακριβώς μπορεί ένα απλό γλυκό ρολό να δημιουργήσει φλεγμονή και να σας κάνει να αρρωστήσετε;
Φανταστείτε ότι χύνεται σιρόπι στο πληκτρολόγιo του υπολογιστή σας και θα έχετε μια εικόνα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κυττάρου. Όταν καταναλώνουμε απλούς υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται ραγδαία. Το πάγκρεας αντιδρά εκκρίνοντας ινσουλίνη, της οποίας πρωταρχικός σκοπός είναι να ωθεί τη ζάχαρη σε κάθε κύτταρο όπου αποθηκεύεται ως μορφή ενέργειας. Σε περίπτωση που το κύτταρο είναι γεμάτο και δεν χρειάζεται γλυκόζη, απορρίπτεται με σκοπό να αποφευχθεί η επιπλέον ζάχαρη κι έτσι αυτή μετατρέπεται σε σιρόπι.
Όταν τα κύτταρα απορρίψουν την επιπλέον γλυκόζη, το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται παράγοντας περισσότερη ινσουλίνη και η γλυκόζη μετατρέπεται σε λίπος, το οποίο και αποθηκεύεται.
Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τη δημιουργία φλεγμονής; Το σάκχαρο στο αίμα έχει πολύ στενό εύρος. Τα επιπλέον μόρια σακχάρου ενώνονται με διάφορες πρωτεΐνες που με τη σειρά τους τραυματίζουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στα τοιχώματα των αγγείων πυροδοτούν τη φλεγμονή. Όταν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνει απότομα αρκετές φορές την ημέρα κάθε μέρα, είναι ακριβώς σαν να τρίβετε με γυαλόχαρτο το εσωτερικό των ευαίσθητων αγγείων σας.
Αν και δεν είστε σε θέση να το δείτε, να είστε σίγουροι ότι συμβαίνει. Το είδα σε πάνω από 5.000 ασθενείς που χειρούργησα μέσα σε 25 χρόνια κι όλοι είχαν έναν κοινό παρονομαστή: φλεγμονή στις αρτηρίες τους.
Ας πάμε πάλι πίσω στο γλυκό. Ένα φαινομενικά αθώο γλυκό όχι μόνο περιέχει σάκχαρα αλλά ψήνεται κιόλας σε σόγια, ένα από τα πολλά φυτικά έλαια πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά. Τα πατατάκια και οι πατάτες είναι εμποτισμένες με λάδι σόγιας ενώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται με ωμέγα-6 λιπαρά οξέα για να διαρκούν περισσότερο. Αν και τα ωμέγα-6 είναι απαραίτητα διότι αποτελούν μέρος κάθε κυτταρικής μεμβράνης ώστε να υπάρχει έλεγχος για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κυττάρου, πρέπει να βρίσκονται στη σωστή ισορροπία με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Αν αυτή η ισορροπία διαταραχτεί από την κατανάλωση υπερβολικών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, η κυτταρική μεμβράνη παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες και οι οποίες προκαλούν άμεσα φλεγμονή.
Η σημερινή βασική αμερικανική διατροφή έχει δημιουργήσει μια ακραία ανισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη λιπαρών οξέων. Η αναλογία της ανισορροπίας κυμαίνεται από 15:1 ως και 30:1 υπέρ των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Αυτό το τεράστιο ποσοστό κυτοκινών προκαλεί φλεγμονή. Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες της εποχής μας, μια αναλογία της τάξεως 3:1 θα ήταν το ιδανικό.
Και δυστυχώς τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ! Το υπερβολικό βάρος του σώματος από τη κατανάλωση αυτών των τροφίμων δημιουργεί υπερφόρτωση των λιποκυττάρων που με τη σειρά τους διαχέουν μεγάλα ποσοστά προφλεγμονώδων χημικών ουσιών με αποτέλεσμα την πρόκληση περισσότερων βλαβών από αυτές που προκάλεσε το υψηλό σάκχαρο. Η διαδικασία που ξεκίνησε με την κατανάλωση ενός γλυκού, με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε έναν φαύλο κύκλο που προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, διαβήτη και τέλος, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς η φλεγμονή συνεχίζει την καταστροφική της πορεία με αμείωτο ρυθμό.
Όσο περισσότερο καταναλώνουμε έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν υπάρχει καμία διαφυγή καθώς η φλεγμονή αυξάνεται λίγο-λίγο καθημερινά. Το ανθρώπινο σώμα ούτε μπορεί να επεξεργαστεί ούτε έχει σχεδιαστεί για να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων και είναι εμποτισμένα με ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.
Υπάρχει όμως ένας τρόπος αντιμετώπισης της ύπουλης φλεγμονής κι αυτός είναι η επιστροφή στην κατανάλωση τροφών που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση. Για να χτίσετε μυς, πρέπει να τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες. Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες όπως πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Μειώστε ή βγάλτε εντελώς από τη διατροφή σας τα ω-6 λιπαρά οξέα που προκαλούν φλεγμονή, όπως το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο καθώς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά.
Μία κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο περιέχει 7.280 mg ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, ενώ μια κουταλιά σόγιας περιέχει 6.940 mg. Αντί γι’ αυτά, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή βούτυρο από ζώα που τρέφονται με χορτάρι.
Τα ζωικά λίπη περιέχουν λιγότερο από 20% ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονή συγκριτικά με τα δήθεν υγιή φυτικά έλαια που επισημαίνονται ως πολυακόρεστα. Ξεχάστε την «επιστήμη» που σας έχει κάνει πλύση εγκεφάλου εδώ και δεκαετίες. Η επιστήμη που ισχυρίζεται ότι τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ανύπαρκτη. Η επιστήμη που ισχυρίζεται ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερίνη του αίματος είναι επίσης πολύ ανίσχυρη. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πλέον ότι η χοληστερίνη δεν είναι η αιτία που προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις, η ανησυχία για το κορεσμένο λίπος σήμερα πλέον είναι ακόμα πιο παράλογη.
Πηγή ενημερωτικό site Prevent Disease.
Χοληστερίνη. Ένας μύθος. Γιατί είναι απαραίτητη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν, ότι η χοληστερίνη είναι βλαβερή για τον οργανισμό τους. Και όμως, η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τη ζωή μας. Οι συνάψεις, οι ζωτικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και οπουδήποτε αλλού γίνονται αποκλειστικά από χοληστερίνη. Η βιταμίνη D συντίθεται από τη χοληστερίνη από τη δράση των ηλιακών ακτίνων στο δέρμα μας. Όλα τα κύτταρα τού σώματός μας χρειάζονται χοληστερίνη στις κυτταρικές τους μεμβράνες. Χωρίς αυτή θα αποσυντίθονταν, αφού η χοληστερίνη παρέχει δομική ακεραιότητα. Η χοληστερίνη είναι δομικός λίθος για πολλές ορμόνες τού σεξ.Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη περίπου από 1000mg χοληστερίνης την ημέρα για να λειτουργεί σωστά. Ακόμα και αν δεν φάμε καθόλου ζωικά τρόφιμα που περιέχουν χοληστερίνη, το συκώτι θα παράγει αυτή την ποσότητα χοληστερίνης από μόνο του. Είναι σχεδόν αδύνατο να πάρουμε όλη την ποσότητα της χοληστερίνης μέσω της τροφής αφού θεωρητικά θα απαιτούνταν πάνω από 8 κρόκοι αυγών για να πάρουμε αυτά τα 1000mg.
Οι πολλοί και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες (άμυλα και σάκχαρα) προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συνεπώς αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, που θα ενεργοποιήσει το ένζυμο HMG CoA reductase που ελέγχει την σύνθεση της χοληστερίνης στο συκώτι. Αυτό το ένζυμο είναι υπό τον ορμονικό έλεγχο γλυκαγόνης και ινσουλίνης. Συγκεκριμένα η ινσουλίνη ενεργοποιεί το ένζυμο HMG CoA reductase προκαλώντας το συκώτι να παράγει περισσότερη χοληστερίνη και η γλυκαγόνη εμποδίζει το ένζυμο αυτό, οπότε το συκώτι φτιάχνει λιγότερη χοληστερίνη.
Όταν τρώμε κάποια λίπη ή έλαια είτε ζωικά είτε φυτικά, τα οποία αποτελούνται από τριγλυκερίδια κορεσμένα & ακόρεστα, διασπώνται σε λιπαρά οξέα με το ένζυμο που υπάρχει στο σώμα μας, τη λιπάση. Τα λιπαρά που τρώμε (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα) απορροφούνται από το λεπτό έντερο και το περίσσευμα αυτών ο οργανισμός το αποθηκεύει ξανά υπό τη μορφή τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη, αφού απορροφηθούν, πρέπει να μεταφερθούν με τις λιποπρωτεϊνες• ειδικές πρωτεΐνες οι οποίες κάνουν αυτή τη δουλειά.
Υπάρχουν οι εξής λιποπρωτεΐνες:
CHYLOMICRONS οι οποίες θα μεταφέρουν τα λιπίδια της τροφής μας (κυρίως τριγλυκερίδια αλλά και χοληστερόλη) στο συκώτι (κυρίως) αλλά και στο λιπώδη, σκελετικό και μυικό ιστό και στην καρδιά (λιγότερο).VLDL μεταφέρει κυρίως τριγλυκερίδια και λιγότερη χοληστερίνη από το συκώτι προς το λιπώδη, μυικό και σκελετικό ιστό (συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς). Υποτίθεται ότι είναι πιο επικίνδυνη από την “κακή” LDL επειδή κουβαλάει πιο πολλά τριγλυκερίδια που πολλοί τα θεωρούν χειρότερα από την χοληστερίνη. Μπορεί να μετατραπεί σε IDL ή LDL αν “χαθούν” τριγλυκερίδια στο δρόμο.IDL ομοίως με την VLDL, απλά μεταφέρει λιγότερα τριγλυκερίδια και πιο πολύ χοληστερίνη. Επίσης τα μεταφέρει από το συκώτι προς τον λιπώδη, μυικό, και σκελετικό ιστό (συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς).LDL μεταφέρει ακόμα λιγότερα τριγλυκερίδια και ακόμα περισσότερη χοληστερόλη από την IDL. Είναι η γνωστή σε όλους “κακή” χοληστερίνη που πρέπει να μειωθεί πάση θυσία για να αποφευχθούν οι καρδιοπάθειες, μεταφέρει τα λιπίδιά της από το συκώτι προς το λιπώδη, μυικό, σκελετικό ιστό (συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς).HDL Είναι η γνωστή σε όλους μας “καλή” χοληστερίνη (αν και σίγουρα είναι λιγότερο γνωστή από την “κακιά”). Αυτές οι πρωτεΐνες μεταφέρουν την περίσσεια χοληστερίνης που βρίσκεται στους ιστούς όπως και στα αγγεία και παντού πίσω προς το συκώτι! Για αυτό το λόγο τη θεωρούν καλή.
Οι κύριες λειτουργίες της χοληστερίνης.
- Η χοληστερίνη είναι το κατασκευαστικό υλικό κάθε στεροειδούς ορμόνης όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη, η DHEA, η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και άλλες πολλές οι οποίες ελέγχουν χιλιάδες σωματικές λειτουργίες.
- Η χοληστερίνη χρησιμοποιείται από το σώμα μας, για να παράγει βιταμίνη D, που είναι ζωτική για τα οστά και το νευρικό σύστημα, τη σωστή ανάπτυξη, τον μεταβολισμό των μετάλλων, τον μυϊκό τόνο, την παραγωγή ινσουλίνης, την αναπαραγωγή και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Η χοληστερίνη δρα ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντάς μας από τη βλάβη των ελευθέρων ριζών, που οδηγεί σε καρδιοπάθεια και καρκίνο.
- Η χοληστερίνη χρησιμοποιείται από το σώμα μας, για να επισκευάσει τα κύτταρα, που έχουν υποστεί βλάβη το οποίο σημαίνει, ότι τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης είναι ευεργετικά.
- Η χοληστερίνη βοηθάει το συκώτι να παράγει τα χολικά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για την πέψη των λιπών και απαλλάσσουν το σώμα από απόβλητα.
- Η χοληστερίνη συνδέει τα μόρια λιπιδίων, τα οποία σταθεροποιούν τις κυτταρικές μεμβράνες, και είναι ένας δομικός λίθος για όλους τους ιστούς τού σώματος.
- Η χοληστερίνη είναι ένα απαραίτητο μέρος τού ελύτρου μυελίνης. Το έλυτρο μυελίνης εξασφαλίζει, ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί σωστά. Χωρίς το έλυτρο μυελίνης αδυνατούμε να συγκεντρωθούμε και μπορούμε να χάσουμε τη μνήμη μας.
- Η χοληστερίνη έχει ευεργετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άνδρες με υψηλή χοληστερίνη έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες με χαμηλή χοληστερίνη, επίσης έχουν περισσότερα λεμφοκύτταρα, ολικά Τ-κύτταρα, βοηθητικά Τ-κύτταρα και CD8+ κύτταρα. Επιπλέον, πολλές ποικιλίες βακτηρίων, που μας κάνουν να αρρωσταίνουμε, σχεδόν εντελώς απενεργοποιούνται από την LDL χοληστερίνη.
- Η χοληστερίνη χρησιμοποιείται για τη σωστή λειτουργία των υποδοχέων σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Επειδή η σεροτονίνη είναι το φυσικό συστατικό με το οποίο αισθανόμαστε καλά, δεν είναι έκπληξη, ότι χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν συνδεθεί με επιθετική και βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη και τάση για αυτοκτονία.
- Η χοληστερίνη υπάρχει πλούσια στο μητρικό γάλα. Τα βρέφη και τα παιδιά χρειάζονται τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη κατά τη διάρκεια των χρόνων της ανάπτυξης, για να εξασφαλίσουν σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
- Η διατροφική χοληστερίνη παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντερικού τοιχώματος. Αυτή είναι η αιτία, που οι χαμηλές σε χοληστερίνη δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε σύνδρομο διαπερατότητας του εντέρου και σε άλλες εντερικές παθήσεις.
Τα αίτια για την καρδιοπάθεια μπορεί να είναι οξειδωμένη LDL, μικρά μόρια LDL, υψηλό σάκχαρο, υψηλή ομοκυστεΐνη, αυξημένη CRP (φλεγμονή), αυξημένο ινωδογόνο και αυξημένη Lp (a) (λιποπρωτεΐνη α), που αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα καρδιοπάθειας.
Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάξετε τα μόρια της LDL γιατί όσο πιο μικρά μόρια έχετε, τόσο ευκολότερα προσκολλώνται στα αρτηριακά τοιχώματα. Αντίθετα αν έχετε μεγάλα μόρια LDL, τότε αυτά είναι αβλαβή. Δηλαδή δεν παίζει ρόλο πόσο χοληστερίνη έχετε. Μπορεί να έχετε 350 και να είναι ακίνδυνη, αλλά μπορεί να έχετε 200 και να είναι επικίνδυνη, επειδή είτε είναι οξειδωμένη είτε τα μόρια της LDL είναι μικρά. Και τα μόρια της LDL τα αυξάνουν τα κορεσμένα λίπη και τα μικραίνει μια υψηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα. Επομένως, η συνιστώμενη με χαμηλά λιπαρά και υψηλή σε υδατάνθρακες δήθεν καρδιοπροστατευτική δίαιτα είναι για να σας στείλει στον Άδη μια ώρα γρηγορότερα.
Μερικά περίεργα δεδομένα σχετικά με τη χοληστερίνη που έχουν πολύ ενδιαφέρον :
- Ο Matthew Muldoon και η ομάδα του στο πανεπιστήμιο τού Pittsburgh στην Pennsylvania μελέτησε υγιή άτομα και βρήκε, ότι ο αριθμός των διάφορων τύπων των λευκών αιμοσφαιρίων ήταν πολύ χαμηλότερα σε αυτούς με τη χαμηλή LDL (βιβλιογραφία, σημ. 8). Πρότειναν, ότι οι άνθρωποι με υψηλή χοληστερίνη έχουν ένα πιο αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα από τους ανθρώπους με χαμηλή χοληστερίνη.
- Ο καθηγητής Kenneth Feingold και η ομάδα του στο πανεπιστήμιο τής
California χαμήλωσαν την LDL σε αρουραίους με φάρμακα με αποτέλεσμα οι
αρουραίοι να πεθάνουν πολύ πιο εύκολα μετά από μια ένεση βακτηριακών
τοξινών. Αλλά αν έδιναν στα ζώα μια ένεση ανθρώπινης LDL ακριβώς πριν,
αυτά επιζούσαν.
Ο dr. Rolf Kroneld και η ομάδα του στο πανεπιστήμιο τού Turku στη Φινλανδία μελέτησαν όλους τους κατοίκους τού χωριού Inio κοντά στο Turku και διπλάσια τυχαία επιλεγμένα άτομα τής ίδιας ηλικίας και φύλου στη βόρεια Καρελία και στη νοτιοδυτική Φινλανδία. - Στο Inio, η κατανάλωση μαργαρίνης ήταν διπλάσια και η κατανάλωση βουτύρου μόνο μισή απ΄ ότι ήταν σε άλλες φινλανδικές περιοχές. Επιπλέον, οι άνθρωποι στο Inio προτιμούσαν άπαχο γάλα αντί πλήρους γάλακτος, ενώ οι κάτοικοι στις άλλες περιοχές προτιμούσαν το πλήρες γάλα. Αλλά οι υψηλότερες τιμές χοληστερίνης βρέθηκαν στο Inio.Η κατά μέσο όρο τιμή για τους άνδρες κατοίκους τού Inio ήταν 283 mg/dl σε σύγκριση με 239 και 243 στις άλλες δύο περιοχές. Για τις γυναίκες η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
- Το γαλλικό περίεργο. Οι Γάλλοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών σαν λαός όπως και οι Αμερικάνοι και οι Έλληνες. Όμως οι Γάλλοι δε παθαίνουν καρδιοπάθειες όπως οι Έλληνες και οι Αμερικάνοι. Αυτό έχει αποδοθεί στο ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν με τα γεύματά τους κόκκινο κρασί και τρώνε φρέσκα μαγειρεμένα λαχανικά και σκόρδο.
- Η περίπτωση των Εσκιμώων. Οι Εσκιμώοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης κι όμως, δεν παθαίνουν καρδιοπάθεια. Για αυτούς έχει δοθεί η εξήγηση, ότι καταναλώνουν πολλά ψάρια που περιέχουν Ωμέγα 3 λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά τον εγκέφαλο και τις αρτηρίες.
- Η περίπτωση των Μασάι. Οι μασάι είναι λεπτοί άνθρωποι, που έχουν επιβιώσει ως βοσκοί για χιλιάδες χρόνια. Η διατροφή τους είναι ακραία. Πιστεύουν ότι, τα λαχανικά και οι φυτικές ίνες είναι φαγητά για αγελάδες. Καταναλώνουν μόνο γάλα, κρέας και αίμα. Η πρόσληψή τους σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά είναι πάρα πολύ υψηλή, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που προσθέτουν 1 με 2 κιλά κρέατος στην καθημερινή τους δίαιτα γάλακτος (πίνουν 1/2 γαλόνι γάλα ημερησίως). Στις γιορτές τους 2 με 4,5 κιλά κρέατος ανά άτομο είναι συνηθισμένες ποσότητες. Αν η ιδέα συσχέτισης τής καρδιοπάθειας με τη διατροφή ήταν σωστή, η καρδιοπάθεια θα ήταν επιδημία στην Κένυα. Αντιθέτως λοιπόν οι Μασάι δέν πεθαίνουν από καρδιοπάθεια, η χοληστερίνη τους δεν είναι υψηλή, είναι πολύ χαμηλή και μάλιστα από τις χαμηλότερες, που έχουν μετρηθεί στον κόσμο, περίπου 50% χαμηλότερη από τη χοληστερίνη των περισσότερων αμερικανών.
- Η περίπτωση των Ινδών. Στήν Κένυα μένουν πολλοί ινδοί μετανάστες. Αν και όλοι έρχονται από την Ινδία, οι δίαιτές τους δεν είναι όμοιες. Οι μη μουσουλμάνοι ινδοί από το Gujarat ζουν με μια γαλακτοχορτοφαγική δίαιτα, ενώ οι μουσουλμάνοι ινδοί από το Punjab τρώνε αυγά και κρέας, πίνουν δυο φορές την ποσότητα γάλακτος από τους συμπατριώτες τους από το Gujarat και ποτέ δεν χρησιμοποιούν φυτικό λάδι. Παρ’ όλα αυτά το επίπεδο θνησιμότητας από καρδιοπάθεια είναι ίσο στους δύο πληθυσμούς. Αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη, ότι η κατανάλωση ζωικού λίπους δεν σχετίζεται με την καρδιοπάθεια.
- Ο dr. S. L. Malhotra μελέτησε στη Bombay την καρδιοπάθεια μεταξύ περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανδρών υπαλλήλων στους ινδικούς σιδηρόδρομους. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πέντε χρόνων κατέγραψε 679 θανάτους από καρδιοπάθεια. Παρατήρησε, ότι το υψηλότερο ποσοστό καρδιοπάθειας, 135 ανά 100.000 υπαλλήλους, συνέβη στη Madras στη νότια Ινδία. Το χαμηλότερο ποσοστό, 20 ανά 100.000 υπαλλήλους, συνέβη στο Punjab στη βόρεια Ινδία. Έτσι, οι θάνατοι από καρδιοπάθεια ήταν περίπου επτά φορές πιο συχνοί στη Madras και αυτοί που πέθαναν ήταν κατά μέσο όρο 12 χρόνια νεότεροι από αυτούς στο Punjab. Αλλά στο Punjab, οι άνθρωποι τρώνε δέκα με είκοσι φορές περισσότερο λίπος και καπνίζουν οκτώ φορές περισσότερα τσιγάρα. Και ενώ το μικρό ποσοστό λίπους, που οι άνθρωποι στη Madras έτρωγαν ήταν κυρίως φυτικής προέλευσης, το λίπος που κατανάλωναν στο Punjab ήταν κυρίως ζωικής προέλευσης. Και αυτή λοιπόν η περίπτωση τής Ινδίας ανατρέπει την υπόθεση λιπιδίων και απενεχοποιεί το ζωικό λίπος.
Το συκώτι παρασκευάζει την περισσότερη από τη χοληστερίνη που χρειάζεται για μια ποικιλία βιοχημικών διαδικασιών, περίπου 2 γραμμάρια την ημέρα. Μόνο 100 mg απορροφώνται από τα φαγητά στο λεπτό έντερο, μια μικρή ποσότητα, αλλά αυτή η ποσότητα χρειάζεται από το σώμα, για να τού δώσει το απαραίτητο υπόστρωμα, για να παρασκευάσει αρκετή. Επομένως, το να μειώσουμε την πρόσληψη χοληστερίνης στη δίαιτά μας, είναι λάθος. Η dr. Enig αναφέρει: «Υπάρχουν αποδείξεις, ότι για μερικούς ανθρώπους η χοληστερίνη είναι απολύτως διατροφικά απαραίτητη, διότι η δική τους σύνθεση δεν είναι επαρκής» και συνεχίζει: «Η επίδραση των φυσικών λιπαρών οξέων στα επίπεδα χοληστερίνης τού αίματος εξαρτάται από τα αρχικά επίπεδα χοληστερίνης τού αίματος. Η υψηλή χοληστερίνη τού αίματος μειώνεται με την κατανάλωση όλων των λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων. Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης αυξάνονται με πολλά από τα λιπαρά οξέα, όπως τα κορεσμένα, τα μονοακόρεστα και μερικές φορές τα πολυακόρεστα».
Με άλλα λόγια, αν τα επίπεδα χοληστερίνης τού αίματός μας είναι πολύ υψηλά για τις ανάγκες μας, η κατανάλωση κορεσμένων λιπών θα τα μειώσει και θα τα κάνει φυσιολογικά. Αν τα επίπεδα τής χοληστερίνης τού αίματός μας είναι πολύ χαμηλά για τις ανάγκες μας, η κατανάλωση λιπαρών οξέων όλων των τύπων θα τα ανεβάσει και θα τα κάνει φυσιολογικά.
Η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλεί καρδιοπάθεια.
Τι θα λέγατε, αν μαθαίνατε, ότι η υψηλή χοληστερίνη τού αίματος όχι μόνο δεν προκαλεί καρδιοπάθεια, αλλά μας προστατεύει από αυτήν; Στους ηλικιωμένους η υψηλή χοληστερίνη φαίνεται να είναι προστατευτική.
Ο dr. Harlan Krumholz και οι συνεργατες του στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο τού Yale παρακολούθησαν 997 ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, που ζούσαν στο Bronx, στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τεσσάρων χρόνων, περίπου τα διπλάσια άτομα με χαμηλή χοληστερίνη είχαν καρδιακή προσβολή ή πέθαναν από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με αυτούς με τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης
Στη μελέτη Framingham αναφέρεται: «Για κάθε πτώση 1 mg/dl τής χοληστερίνης υπήρξε 11% αύξηση στην καρδιοπάθεια και στην ολική θνησιμότητα». Έτσι, όχι μόνο η ολική θνησιμότητα, αλλά και η θνησιμότητα από καρδιοπάθεια είχε αυξηθεί.
Ο dr. Bernard Forette και μια ομάδα γάλλων ερευνητών από το Παρίσι βρήκαν, ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες με πολύ υψηλή χοληστερίνη ζουν περισσότερο. Το ποσοστό θανάτων ήταν περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερο για τις γυναίκες, που είχαν πολύ χαμηλή χοληστερίνη. Στην αναφορά τους οι γάλλοι γιατροί προειδοποίησαν κατά τής μείωσης τής χοληστερίνης στις ηλικιωμένες γυναίκες.
Αν έχετε χοληστερίνη και σας έχουνε χορηγηθεί φάρμακα παρακαλώ να συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια…
πηγή
ειμαι 68 ετων τρωω τα παντα με μετρο,εχω καταργησει τα αναψηκτικα το γαλα τα επεξεργασμενα τροφιμα και ειμαι μια χαρα,δεν εχω παει ποτε ουτε για εξετασεις ουτε θα παω ποτε,και δεν εμπιστευομαι κανενα γιατρο,επισης καπνιζω πινω και δεν εχω κανει και ουτε προκειται κανενα εμβολιο,δεν εχω αρρωστησει ποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφή