αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης αμερικανικής πίεσης.
Το Ιράν υφίσταται τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε τον φιλοδυτικό Σάχη Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί. Οι περιορισμοί στοχεύουν στη χρηματοδότηση του Ιράν, στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, καθώς και στην ενέργεια και στον στρατό.Έχουμε πολλά να μάθουμε από το Ιράν. Έχουμε Ιρανούς συμβούλους στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας που μας βοηθούν να επιβιώσουμε από τον αποκλεισμό και να ενισχύσουμε την παραγωγή.
Οι περισσότερες κυρώσεις που έπληξαν την οικονομία του Ιράν άρχισαν εναντίον του Ιράν και οι πέντε παγκόσμιες δυνάμεις, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και η Γερμανία, υπέγραψαν τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015. Ωστόσο, οι ΗΠΑ παραιτήθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία ορόσημο με τον πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος την χαρακτηρίζει ως «τη χειρότερη συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ», και επανέλαβε τις κυρώσεις τον περασμένο Νοέμβριο.
Ομοίως, οι ΗΠΑ έπληξαν τη Βενεζουέλα με περιορισμούς που αφορούσαν τη βιομηχανία πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης κρατικής εταιρείας PDVSA. Οι κυρώσεις αυτές καταδικάστηκαν έντονα από το Καράκας, το οποίο τις αποκάλεσε οικονομικό εκβιασμό.
Οι Ιρανοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι η Βενεζουέλα αναζητά εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης μέσω φιλικών χωρών ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας. «Αυτές οι μέθοδοι και οι διαδρομές δεν δημιουργούνται μέσα σε μια νύχτα, χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να τις δημιουργήσουμε», παραδέχτηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου