Ο πολυσυζητημένος ευρωπαϊκός νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων που είναι πιθανό να αναγκάσει ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook να πληρώσουν για τα links που παραπέμπουν σε περιεχόμενο ειδήσεων πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.
Μεγάλοι εκδοτικοί όμιλοι είχαν από καιρό ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή σε αντίδραση των ολοένα αυξανόμενων μέσων που παρέχουν δωρεάν ειδησεογραφικό περιεχόμενο και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στα έσοδα των παραδοσιακών εταιρειών μέσων ενημέρωσης.
Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου κατάφερε, όπως
μεταδίδει το AFP, να περάσει οριακά τη μεταρρύθμιση, με 13 ψήφους υπέρ και 11 κατά σε μια ψηφοφορία που αποφασίστηκε να γίνει μυστική, λαμβάνοντας υπόψη τις σφοδρές διαμάχες που προκάλεσε το ζήτημα.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Christian Ehler, από την ομάδα του ΕΛΚ, χαρακτήρισε την απόφαση πολύ σημαντική για τον συγκεκριμένο κλάδο.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αν όλοι εκείνοι που φέρνουν την πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη… δεν μπορούν πλέον να ζήσουν από τη δουλειά τους επειδή οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν είναι προετοιμασμένες να τους εμπλέξουν με σωστό τρόπο», δήλωσε.
Ωστόσο, πολλοί ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στην ιδέα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε αποκλειστικά τις πιο μεγάλες ειδησεογραφικές εταιρείες σε βάρος των ανεξάρτητων και νεοϊδρυόμενων εταιρειών, περιορίζοντας ουσιαστικά το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου.
Η επιτροπή ενέκρινε επίσης νόμο που καθιστά τις διαδικτυακές πλατφόρμες νομικά υπεύθυνες για το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και αναρτάται στο διαδίκτυο από τους χρήστες, κάτι που οι επικριτές προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει σε συντονισμένη λογοκρισία από τεχνολογικούς γίγαντες, όπως το Youtube της Google, το Instagram του Facebook και το Twitter.
«Αυτά τα μέτρα υπονομεύουν σοβαρά τις βασικές ελευθερίες στο Διαδίκτυο», δήλωσε η ευρωβουλευτής Julia Reda, από την Ομάδα των Πρασίνων.
«Το να βάζουμε τα συμφερόντα των μεγάλων εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, μπροστά δυνατότητάς μας να συμμετέχουμε ελεύθερα στο διαδίκτυο, είναι απαράδεκτο», ανέφερε.
Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης αναθεώρησης του ευρωπαϊκού νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια στο Κοινοβούλιού, τον Ιούλιο.
sputniknews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου