Η εκστρατεία για τα «άφυλα» παιχνίδια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην ‘Δύση’ (από όπου όλα τα νέα πολιτιστικά «φρούτα» μας έρχονται). Στην Βρετανία π.χ. έγινε διάσημη μια μαμά που προκειμένου να «προστατεύσει» την κόρη της από την «ροζ πανούκλα», όπως την έλεγε, έκρυβε τα ροζ παιχνίδια της και της έβαζε μπλε «αγορίστικες» πάνες!
Το θέμα έχει αρχίσει τελευταία να προβάλλεται και στην Ελλάδα με θετικό τρόπο (τι έκπληξη) από mainstreamιστοσελίδες. Τα «επιχειρήματα» μάλιστα που ακούγονται είναι περίπου τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην πρόσφατη παιχνιδο-«διαμάχη» στην Αυστραλία. Την «εκστρατεία» μάλιστα, για τα «άφυλα» παιχνίδια στην χώρα μας κάλυψε το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Σχολή και το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Για το θέμα αυτό - το οποίο πιστεύω έχει βαθύτερες προεκτάσεις – με είχε ενημερώσει φίλος του ΚΟ με e-mail, από τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά δεν είχα βρει την ευκαιρία να το παρουσιάσω. Ιδού πως μου εστάλη :
Κόκκινε Ουρανέ καλημέρα!
Σου βρήκα "διαμαντάκι"! Μετά τις συνεχείς ατασθαλίες της θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σειρά έχει το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η Παιδαγωγική Σχολή και το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το θέμα; «”Κοριτσίστικα /αγορίστικα” ή “ουδέτερα ως προς το φύλο” παιχνίδια;»
Για να σου ανοίξω την όρεξη από το επίσημο δελτίου τύπου που θα βρεις μέσα στο σύνδεσμο:
"Κατά συνέπεια, οι διαχωρισμοί των παιχνιδιών με έμφυλα κριτήρια στερούν τα παιδιά από την απόκτηση ενός μεγαλύτερου εύρους εμπειριών, μπορεί να οδηγήσουν σε εκφοβισμό των παιδιών που υπερβαίνουν τις κοινωνικές προδιαγραφές του κυρίαρχου ανδρισμού και της θηλυκότητας, αποτρέπουν την αποδοχή της πολλαπλότητας και πολυμορφίας στο εσωτερικό του κάθε φύλου και τη δυνατότητα ελεύθερης συγκρότησης της έμφυλης υποκειμενικότητας των παιδιών."
"Τα αγόρια αποκλείονται πιο συχνά από παιχνίδια που απευθύνονται σε κορίτσια και εδώ ο αποκλεισμός είναι πολύ πιο αυστηρός καθώς υπάρχει μεγαλύτερη πίεση να αρνηθούν όψεις του χαρακτήρα τους που μπορεί να μοιάζουν ‘’κοριτσίστικες’’ σύμφωνα με το πρότυπο του ηγεμονικού ανδρισμού. Για παράδειγμα, πολύ δύσκολα τα αγόρια μπορούν να βρεθούν στη ροζ πτέρυγα ή στον όροφο με τα παιχνίδια ‘’για κορίτσια’’ και να αγοράσουν ένα ‘’κοριτσίστικο’’ παιχνίδι, από ότι το αντίστροφο καθώς και μέχρι την εφηβεία επιτρέπεται στα κορίτσια να είναι αγοροκόριτσα."
Παρατηρείστε τις φράσεις «πολλαπλότητας και πολυμορφίας στο εσωτερικό του κάθε φύλου» και «ηγεμονικού ανδρισμού» και σκεφτείτε ποια ιδεολογήματα μπορεί να βρίσκονται πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες ..
Στο Δελτίο Τύπου γίνεται λόγος για «έμφυλα στερεότυπα».
Το θέμα επρόκειτο να αναπτύξει η καθηγήτρια της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., Δήμητρα Κογκίδου, η οποία φαίνεται ότι αγωνία μήπως υπάρχουν «επιπτώσεις» από τον «έμφυλο διαχωρισμό των παιχνιδιών». Και συγκεκριμένα «Πως περιμένουμε να υπάρχει καταμερισμός των οικιακών ευθυνών και της ανατροφής των παιδιών και να επιτευχθεί στην πράξη η συμφιλίωση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής αν αυτό δεν αφορά άνδρες και γυναίκες; Πως θα ενθαρρυνθούν οι άνδρες να συμμετέχουν στη καθημερινότητα της φροντίδας των παιδιών, να κάνουν χρήση των μέτρων εναρμόνισης της οικογενειακής και εργασιακής ζωής -ιδιαίτερα σε μια περίοδο με σημαντικές κοινωνικοπολιτισμικές αλλαγές στον κόσμο και μεταβολές στην οικογένεια που επιβάλλουν επανεξέταση του νοήματος και του τρόπου παροχής φροντίδας, της μητρότητας και ιδιαίτερα της πατρότητας;».
Υποστηρίζεται στην Ανακοίνωση ότι είναι σημαντικό να πάψει ο αυστηρός διαχωρισμός ανάμεσα σε ‘’αγορίστικα’’ και ‘’κοριτσίστικα’’ παιχνίδια και υπάρχει αναγκαιότητα για ‘’ουδέτερα ως προς το φύλο’’ παιχνίδια.
Παρακάτω αναφέρεται το «ελπιδοφόρο μήνυμα», που είναι «μια αυξανόμενη ανησυχία, διεθνώς, για το ζήτημα της πρώιμης διχοτόμησης των ενδιαφερόντων και των δραστηριοτήτων των παιδιών μέσω και των παιχνιδιών και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την κατάργησή της έμφυλης διχοτόμησης των παιχνιδιών. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο η οργάνωση «Let Toys Be Toys» έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να σταματήσει ο αυστηρός διαχωρισμός ανάμεσα σε «αγορίστικα» και «κοριτσίστικα» παιχνίδια όπως και στην Αυστραλία η οργάνωση «Play Unlimited». Στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Ανακοίνωση, υπάρχει αναγκαιότητα για την οργάνωση καμπάνιας για την ανατροπή της έμφυλης διχοτόμησης των παιχνιδιών. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε, σε πρώτη φάση, σελίδα στο Facebook, με θέμα «Όλα τα Παιχνίδια για Όλα τα Παιδιά».
Πρόκειται άραγε απλά για μια συμβολή στην προσπάθεια "καταμερισμού των οικιακών ευθυνών" και "συμφιλίωσης της οικογενειακής ζωής";
Η κα Κογκίδου – που έχει γράψει σχετικά άρθρα για την ανάγκη αλλαγής των σχολικών βιβλίων ώστε να περιλαμβάνονται οι "νέες οικογένειες" και συμμετείχε τον Φεβρουάριο του 2014, ως ομιλήτρια σε εκδήλωση με τίτλο: «Η αγάπηδημιουργεί τις οικογένειες» (όχι τα δύο φύλα) της Μ.Κ.Ο. «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» που αποτελείται από ομοφυλόφιλους γονείς - σε άρθρο της με τίτλο «Θα αγοράσετε κούκλα στο αγοράκι σας;», γράφει: «Πάντως όταν προτρέπουμε ένα αγοράκι να γίνει «αληθινός» άνδρας –μέσα από το παιχνίδι ή άλλες δράσεις - η προτροπή αυτή γίνεται κατανοητή μέσα στο πλαίσιο ενός Λόγου περί ετεροσεξουαλικότητας που είναι άμεσα συνδεδεμένος με Λόγους περί ομοφοβίας και μισογυνισμού». Δηλαδή, το να λέμε σε ένα αγόρι να «γίνει άντρας» είναι λόγος «ομοφοβικός»! Είναι γνωστόν ότι οι λέξεις που κατά κόρον χρησιμοποιεί η Αριστερά για να στιγματίσει του «κακούς» (είναι «ρατσιστής», είναι «ομοφοβικός» κλπ) έχουν από καιρό χάσει το νόημά τους, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο θα ακούσουμε.
Στην Αμερική ένας τρανσέξουαλ ακτιβιστής με το όνομα “Christin Milloy”, «προειδοποιεί» τους γονείς για την επικίνδυνη πρακτική «να καταχωρείται στο βρέφος ένα φύλο» - που σημαίνει να ορίζεται ένα νεογέννητο μωρό ως αγόρι ή κορίτσι..!
Στο άρθρο του/της με το δραματικό τίτλο «Μην αφήσετε τον γιατρό σας να το κάνει αυτό στο μωρό σας» (και την ανάλογη "τρομακτική" φωτογραφία, όπου αναρωτιέσαι "τι του κάνει του μωρού ο γιατρός;") αποκαλεί τον καθορισμό του φύλου του παιδιού κατά τη γέννηση μια «ύπουλη πρακτική» που «θα μπορούσε να είναι μια ρώσικη ρουλέτα για τη ζωή του μωρού σας».
Σύμφωνα με τον/την Milloy, μαιευτήρες, γιατροί, μαίες διαπράττουν «έγκλημα» κάθε μέρα, χωρίς καν ζητήσουν την «συναίνεση των γονέων»! Είναι απαράδεκτο που ο γιατρός κοιτά ανάμεσα στα πόδια του μωρού και δηλώνει τη «γνώμη» (sic) του: Είναι ένα αγόρι ή ένα κορίτσι. Κάτι που βασίζεται απλά σε μια «βιαστική εκτίμηση των γεννητικών οργάνων του απογόνου σας».
Σύμφωνα με την λογική του/της Milloy, (φωτο) «Με αυτή την καταχώρηση φύλου, μέσα σε ένα λεπτό το μωρό σας άμεσα και βάναυσα στερείται από τόσες άπειρες δυνατότητες (είναι ακριβώς ο ίδιος συλλογισμός που είδαμε στα ‘άφυλα’ παιχνίδια) κάτω σε ένα συγκεκριμένο σύνολο προσδοκιών και στερεοτύπων, ενώ κάθε απόκλιση συμπεριφοράς θα τιμωρείται εξαιτίας της μισαλλοδοξίας και της άγνοιας».
Δεν χρειάζονται περισσότερα. Νομίζω καταλάβατε το νόημα και τις προσδοκίες αυτής της λογικής. Ο όρος «μισαλλοδοξία» και ο όρος «έγκλημα» διευρύνονται κάθεημέρα. Δεν είναι καθόλου μακριά η ημέρα που ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα λογίζεται «μισαλλόδοξος» και εν δυνάμει «εγκληματίας» και θα οδηγείται στα γκουλάγκ της Νέας Τάξης..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου