Η πρόταση του κ. Λασκαράτου αναμένεται να γίνει δεκτή από την Ολομέλεια του ΕΣ, καθώς οι δικαστές είναι δέσμιοι της παλαιότερης (από 27 Φεβρουαρίου 2013) γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου. Η Ολομέλεια αυτή είχε γνωμοδοτήσει επί του τότε νομοσχεδίου για το Μνημόνιο ΙΙΙ και είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι μειώσεις των συντάξεων.
Ο κ. Λασκαράτος επισήμανε ότι οι μειώσεις των
συντάξεων είναι αντίθετες
- στην Αρχή της Ισότητας ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών, ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογούμενου πολίτη, αφού οι ένστολοι έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν,
- στην Αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων στρατιωτικών και
- στην Αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία η αναγκαιότητα των μειώσεων των συντάξεων που θα συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Με άλλα λόγια δεν προκύπτει ότι εξαντλήθηκε κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο για να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα, έτσι ώστε να αποτραπεί η επιβάρυνση για πολλοστή φορά της ίδιας κατηγορίας πολιτών, όπως είναι αυτή των στρατιωτικών.
Εξάλλου, στις περιπτώσεις των παρατεταμένων οικονομικών κρίσεων δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα λαμβανόμενα μέτρα (μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, κ.λπ.) να κατανέμονται συνεχώς σε συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, όπως είναι οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο, οι οποίοι είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Και την ίδια στιγμή να ευνοούνται άλλες κατηγορίες πολιτών λόγω της φορολογικής ασυνέπειας των οποίων προκαλείται σε μεγάλο βαθμό η δυσμενής οικονομική συγκυρία που πλήττει τη χώρα μας.
Ο γενικός Επίτροπος Επικρατείας τόνισε «ότι οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων των ενστόλων έρχονται σε ευθεία και πλήρη αντίθεση με το άρθρο 25 του Συντάγματος, αφού οι μειώσεις δεν ενδείκνυνται ως το πλέον πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Για τους δικαστικούς λειτουργούς
Αναφερόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς, ο κ. Λασκαράτος τόνισε ότι από τον συνταγματικό χάρτη υπάρχει ισοτιμία μεταξύ των τριών λειτουργιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική). Κατά συνέπεια, οι αποδοχές των δικαστικών πρέπει να είναι ίσες με τις αποδοχές των δύο άλλων λειτουργιών, λόγω της ισοτιμίας των τριών αυτών εξουσιών, αλλά και λόγω της ειδικής μεταχείρισης που επιφυλάσσει για αυτούς το Σύνταγμα.
Η ειδική αυτή μεταχείριση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με το κ. Λασκαράτο, συμπεριλαμβάνει και τους συνταξιούχους, σύμφωνα με την αρχή της σταθερής αναλογίας των αποδοχών των μάχιμων δικαστών και των συντάξεων τους.
Οι νομικοί παραστάτες του Ελληνικού Δημοσίου τόνισαν ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τις μειώσεις των συντάξεων των ενστόλων, δικαστών κ.λπ., ενώ παράλληλα έπρεπε να καλυφθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Ακόμη, υποστήριξαν ότι οι περικοπές υπάγονται στο κύκλο των υποχρεώσεων της χώρας μας προς του Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της μέσα στο επόμενο διάστημα.
newsroom naftemporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr/story/762231
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ (ΕΝΣΤΟΛΩΝ)
Ολ.ΣτΕ 3354/2013: Αντισυνταγματική η αυτοδίκαιη απόλυση και η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα
ΣτΕ.Ολ 1540/2013 – Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα των δικαστικών υπαλλήλων
Όλες οι προσφυγές κατά του τρίτου μνημονίου
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου