Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Εκτός ελέγχου βρίσκονται τα χρέη των Ελλήνων: Διπλάσια του ΑΕΠ με το 1/3 να βρίσκεται στα χέρια των funds

 Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε μια γενναία ρύθμιση

Εκτός ελέγχου βρίσκονται τα χρέη των πολιτών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την ακρίβεια σε συνάρτηση με την πολιτική Μητσοτάκη να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των χρεών του ιδιωτικού τομέα προς τράπεζες, funds, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 364,96 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που είναι το διπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας με το 1/3 εξ αυτών να βρίσκεται στα χέρια των funds.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να προχωρήσει σε μια γενναία ρύθμιση χρεών την οποία ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα.

Χρέη στην εφορία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου του 2022 διαμορφώθηκε στα 112,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Η αύξηση αυτή υπολογίζεται από (α) τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 7,9 δισ. ευρώ, συν (β) τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 1.8.2021 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, μείον (γ) τις εισπράξεις και διαγραφές 6,3 δισ. ευρώ.

Οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Παράλληλα, όπως

καταγράφεται στη 2η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου Έτους 2022 του ΚΕΑΟ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του Ιουνίου 2022 διαμορφώθηκε στα 43,4 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 590,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή προέρχεται τόσο από την αύξηση των κύριων οφειλών (κατά 180 εκατ. ευρώ) όσο και των πρόσθετων τελών (κατά 410,4 εκατ. ευρώ).

Σε ετήσια βάση, αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 439.201, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2022 σε 2.392.558 μητρώα. Αύξηση του αριθμού των μητρώων παρουσιάζεται σε όλες τις κατηγορίες οφειλής, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στις οφειλές μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ (κατά 161.059 μητρώα).

Επιπλέον, αύξηση παρατηρείται στις συνολικές οφειλές κατά περίπου 5,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία οφείλεται τόσο σε αύξηση των κύριων οφειλών (κατά 3,7 δισ. ευρώ) όσο και των πρόσθετων τελών (αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ).

Αναλυτικότερα, αύξηση σημειώνεται σε όλες τις κατηγορίες κύριας οφειλής, με τη μεγαλύτερη (κατά 1,8 δισ. ευρώ) να εντοπίζεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 44,4% των οφειλών.

Δανεισμός από τράπεζες

Ο συνολικός δανεισμός του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούλιο του 2022 το υπόλοιπο των δανείων ήταν 113,0 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 9,14 δισ. ευρώ (-7,5%) σε ετήσια βάση και αυξημένο κατά 3,2 δισ. ευρώ (2,9%) σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022. Μέρος της μείωσης των δανείων οφείλεται στις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφαιρούνται από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η παράμετρος των funds

Ουσιαστικά, οι πολίτες έχουν οφειλές και προς τα funds. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεπέρασε τα 89,96 δισ. ευρώ η ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ως εκ τούτου, οι συνολικές οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων αγγίζουν τα 364,96 δισ.. ευρώ, κάτι το οποίο αγγίζει σχεδόν το διπλάσιο ΑΕΠ του 2021!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ