Ως διάγνωση, λέγεται και… κρετινισμός! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22/4/22 απέστειλε επιστολή στις χώρες-μέλη με την οποία τις ενημερώνει ότι η πληρωμή για το ρωσικό γκάζι σε ρούβλια, καταπατά τις κυρώσεις της Ε.Ε κατά της Μόσχας! Αλλά, ήδη, κατά το Bloomberg, τέσσερεις χώρες πλήρωσαν σε ρούβλια για τις προμήθειες τους ενώ δέκα συνολικά έχουν ανοίξει ρουβλικούς λογαριασμούς! Ιδού ποια είναι η αντικειμενική εικόνα.

 

Του Δημήτρη Λιάτσου*

Και να τώρα, στις 27/4/22, όλοι μαζί σκούζουν… Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ξεσπά κατά της Ρωσίας η οποία, κατά εκείνη, κάνει εκβιασμό. Τη φράση της παίρνουν ως «καθοδήγηση για δράση» τα κανάλια και ως… μυρικαστικά  την επαναλαμβάνουν, χωρίς να περνά από το μυαλό τους το αλόγιστο της φράσης! 

Ποια είναι όμως, η αντικειμενική εικόνα; Στα μέσα Μαρτίου η Ε.Ε αποφάσισε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αυτή τη φορά κατά του τραπεζικού της συστήματος. Έπιασε και επέβαλε κυρώσεις στο σύνολο των ρωσικών τραπεζών που συνδιαλέγονται με τη Δύση. Αποτέλεσμα, οι χώρες της Ευρώπης, καταναλωτές των ρωσικών υδρογονανθράκων, να μη μπορούν να πληρώσουν για το προϊόν που αγοράζουν. Η Μόσχα, μπορεί να στριμώχτηκε, αλλά βρήκε λύση. Στις 30 Μαρτίου ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε

ώστε οι πληρωμές για προμήθεια γκαζιού, θα γίνονται σε ρούβλια, στην ΓΚΑΖΠΡΟΜ Μπανκ. «Εμάς κανείς ποτέ δε μας έδωσε κάτι τζάμπα. Έτσι και εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία», ξεκαθάρισε ο Ρώσος ηγέτης. Έδωσε λύση στους ευρωπαίους. Τώρα πρέπει να ανοίξουν δυο τραπεζικούς λογαριασμούς στην εν λόγω τράπεζα, στη Μόσχα, ένα σε ευρώ και δεύτερο σε ρούβλια. Γίνεται η κατάθεση ευρώ στον πρώτο, η ίδια η τράπεζα της ΓΚΑΖΠΡΟΜ πάει στο χρηματιστήριο της Μόσχας αγοράζει με αυτά ρούβλια τα βάζει στο δεύτερο λογαριασμό και πληρώνει…

Τι σχέση έχει ο βερμπαλισμός των Βρυξελλών με τα συμφέροντα των ευρωπαίων; 

Οι κηφήνες των Βρυξελλών αφού επί ένα μήνα εξαπέλυαν ανέξοδες αντιρωσικές κορώνες, μόλις η Ρωσία ανακοίνωσε αυτό για το οποίο είχε ενημερώσει έγκαιρα, έγινε… έκρηξη. Μπουρμπουλήθρες ή αλλιώς τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό! Χρονικά, η Πολωνία και η Βουλγαρία έπρεπε να πληρώσουν τη νέα δόση για τις προμήθειες γκαζιού, στις 27/4. Δεν το έκαναν. Η Μόσχα απλά υλοποίησε αυτό για το οποίο είχε ενημερώσει. Διέκοψε την παροχή. Τις επόμενες μέρες, μέσα στο Μάιο, την ίδια τύχη περιμένει και την επόμενη ομάδα χωρών που δε θα πληρώσουν. Προφανώς και την Ελλάδα αν, αντί για αναζήτηση λύσης, συνεχίσει την αναπαραγωγή μπουρμπουλήθρων που παράγουν οι Βρυξέλλες. 

Για το κατά πόσο «ενωμένη και αλληλέγγυα» είναι η Ευρώπη, όπως διακηρύσσει η πρόεδρος της, το δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις. 

  • Ο Επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ, μια μέρα νωρίτερα ψέλλισε κάτι σαν το «είμαστε υποχρεωμένοι τώρα να αναζητήσουμε δρόμους αναδιοργάνωσης των σχέσεων μας με τη Ρωσία…».
  • Πιο ανοικτά βγήκε ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμμερ, ο οποίος εξήγησε πως η Αυστρία και η γερμανική κυβέρνηση «αποφασίσαμε να αναγνωρίσουμε τα νέα δεδομένα. Ήταν πολύ σημαντικό για μας»! 
  • Καπάκι σε αυτή τη δήλωση ήρθε η επόμενη της υπουργού κλίματος της ίδιας χώρας, Λεονόρ Γκέβεσλερ, η οποία διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα μείωσης της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία»! 
  • «Κερασάκι» στην κατεύθυνση της «ρουβλοποίησης» των πληρωμών έβαλε και η γερμανική, Uniper, ανώτατο στέλεχος της οποίας δήλωσε πως  θεωρεί πιθανή την πληρωμή σε ρούβλια!  Σύμφωνα με το αμερικανικό, Bloomberg, ήδη τέσσερεις χώρες πλήρωσαν σε ρούβλια για τις προμήθειες τους ενώ δέκα συνολικά έχουν ανοίξει ρουβλικούς λογαριασμούς… Κάπως έτσι φαντάζει η «αρραγής ενότητα» των ευρωπαίων στις Βρυξέλλες! 

Αξίζει να προσέξει κανείς τη λογική πάνω στην οποία πατάνε οι Βρυξέλλες και μιλάνε για «ρωσικό εκβιασμό»! Η όποια πληρωμή μέσω ρουβλιών, «καταπατά τις κυρώσεις που έχουμε αποφασίσει», λένε! Κυρώσεις που ελήφθησαν από αντιρωσικά αφιονισμένους ευρωγραφειοκράτες χωρίς να υπολογίζουν το συμφέρον των ίδιων των ευρωπαίων!!! Για τον πολιτικό-οικονομικό στραβισμό τους τώρα, φταίει ο… Πούτιν. Ποτέ όμως δε φταίνε εκείνοι… Αχ Ευρώπη, εσύ μας μάρανες…

Η κυβέρνηση επιδιώκει φτηνή ενέργεια ή απλά εκφράζει αλληλεγγύη;

Συναγερμός στο Μαξίμου, συσκέψεις επί συσκέψεων με τους επιτελείς, λένε. Τηλεφώνημα συμπαράστασης στο Βούλγαρο πρωθυπουργό, υπόσχεση ότι θα τον συνδράμουμε! Λόγια-λόγια, έτσι ώστε πίσω από αυτά να κρύβεται η πραγματική εικόνα. Η οποία καταμαρτυρά ότι γκάζι ούτε εμείς ούτε η γειτονική ούτε η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε εξορύσσουμε! Συνολικά η Ε.Ε καταναλώνει πάνω από 550 δις κυβικά φ.α το χρόνο! Από τη Ρωσία προμηθεύεται κοντά στα 155 δις κυβικά! Μια ομάδα χωρών, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ελλάδα, Βουλγαρία κ.α. εξαρτώνται από το ρωσικό γκάζι σε βαθμό από 40-75%! Υποκατάσταση από άλλες χώρες άμεσα και ανώδυνα μόνο στα (κούφια) μυαλά των γραφειοκρατών των Βρυξελλών μπορεί να υπάρξει. Η Φον Λαιεν, χαρούμενη φωτογραφίζονταν τις προάλλες δίπλα στον Μπάιντεν και μας μιλούσαν μαζί για «συμφωνία μαμούθ», 15 δις κυβικά που ΘΑ επεδίωκε ο αμερικανός να πείσει τις εταιρίες να στρέψουν κάποια τάνκερ από τις χώρες της Ασίας προς την Ευρώπη! Δεκαπέντε δις! Για να καλύψουν ανάγκες των… 155 δις! Έτσι, για γινάτι κατά του… Πούτιν! Δεν είναι σίγουρο ότι είναι κρετίνοι όσοι τα λένε αυτά. Το σίγουρο είναι ότι θεωρούν κρετίνους τους ευρωπαίους πολίτες, μαζί και τους Έλληνες, πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»!  

*Δημήτρης Λιάτσος, διεθνολόγος, διδάκτωρ φιλοσοφίας.

πηγή