Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Η συμφόρηση των λιμανιών της Κίνας αφήνει τα πάντα, από δημητριακά έως μέταλλα, ξεκρέμαστα

γράφουν οι Ann Koh and Kevin Varley – Με τη βοήθεια του Alfred Cang και της Jessica Zhou

(Σχόλιο Καταχανά, στο τέλος του άρθρου)


Στα ανοικτά των κινεζικών λιμανιών βρίσκονται 477 πλοία μεταφοράς χύδην (= χύμα) φορτίων που περιμένουν να παραδώσουν πόρους από μεταλλεύματα μέχρι σιτηρά στη χώρα.

Οι ουρές των πλοίων που μεταφέρουν πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά το λουκέτο που κήρυξε η Σαγκάη σε όλη την πόλη στα τέλη του περασμένου μήνα για την καταπολέμηση του Covid-19. Περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά, η συμφόρηση έχει επεκταθεί στο κοντινό Ningbo-Zhoushan, καθώς οι πλοιοκτήτες εκτρέπουν απεγνωσμένα πλοία σε άλλα λιμάνια της χώρας για να αποφύγουν την έλλειψη φορτηγών και το κλείσιμο αποθηκών στη Σαγκάη.

Υπήρχαν 222 χύδην φορτηγά που περίμεναν στα ανοικτά της Σαγκάης στις 11 Απριλίου, 15% υψηλότερα από ό,τι ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία του Bloomberg. Στο Ningbo-Zhoushan υπήρχαν 134 μεταφορείς, 0,8% υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, ενώ βορειότερα, στα συνδυασμένα λιμάνια Rizhao, Dongjiakou και Qingdao σημειώθηκε αύξηση 33% σε 121 πλοία.

Στο αδιέξοδο προστέθηκε η ύπαρξη 197 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που

είτε φόρτωναν είτε περίμεναν να φορτώσουν στο κοινό αγκυροβόλιο της Σαγκάης με το Ningbo, μια αύξηση 17% σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Επιδεινώνεται η επιδημία του covid στην Κίνα, καθώς τα κρούσματα στη Σαγκάη ξεπερνούν τα 26.000

Η έλλειψη λιμενεργατών στη Σαγκάη επιβραδύνει την παράδοση των εγγράφων που χρειάζονται τα πλοία για την εκφόρτωση φορτίων, σύμφωνα με πλοιοκτήτες και εμπόρους. Εν τω μεταξύ, τα πλοία που μεταφέρουν μέταλλα, όπως χαλκό και σιδηρομετάλλευμα, μένουν εγκλωβισμένα στα ανοιχτά, καθώς τα φορτηγά δεν μπορούν να στείλουν τα εμπορεύματα από το λιμάνι στα εργοστάσια επεξεργασίας, είπαν.

Κάποια από αυτή τη συμφόρηση επεκτείνεται και σε άλλα λιμάνια, με τα πλοία να εκτρέπονται βορειότερα σε λιμάνια του Qingdao και του Tianjin, όπου οι υπηρεσίες μεταφοράς φορτηγών δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ, είπαν οι άνθρωποι. Στο Tianjin, υπήρχαν 54 πλοία σε αναμονή στις 11 Απριλίου, μια αύξηση 29% σε ένα μήνα.

Η συμφόρηση ήταν μικρότερη στις επαρχίες Χεμπέι και Λιαονίνγκ, όπου οι μεταφορές φορτηγών παρεμποδίστηκαν επίσης από τις υποχρεωτικές μαζικές εξετάσεις των φορτηγατζήδων και των εργαζομένων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Οι ουρές των πλοίων ήταν 36% χαμηλότερες από τον προηγούμενο μήνα στο λιμάνι Dalian της Liaoning και 35% χαμηλότερες στο Tangshan της Hebei.

(Σχόλιο Καταχανά: Η συσσώρευση όλων αυτών των υλικών στα κινέζικα λιμάνια, σηματοδοτεί μία επερχόμενη αύξηση τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα, δεδομένου ότι όσο αυξάνεται η αναμονή, τόσο αυξάνεται η έλλειψη και κατά συνέπεια αυξάνεται και η τιμή. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η κινεζική κυβέρνηση, αποφάσισε να θυσιάσει τον πληθυσμό της Σαγκάης η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο των τιμών στα προϊόντα που δεσμεύονται ουσιαστικά, στα πλοία. Αυτό θα έχει σαν απώτερη συνέπεια, την πτώση των χρηματιστηρίων και ειδικά όσων ασχολούνται με τα συγκεκριμένα προϊόντα. Δηλαδή, φαίνεται ότι στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι η αποδυνάμωση του δολαρίου με πρόσχημα μία ψεύτικη αναζωπύρωση της κατά φαντασίαν «πανδημίας.»)


Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Πηγή: bloomberg

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ