Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Χειροποίητα πούρα made in... Greece - Οικογενειακή επιχείρηση με εξαγωγές στην Ευρώπη


Χειροποίητα πούρα φτιάχνει μια οικογένεια στην Κρύα Βρύση Πέλλας! Μια οικογένεια καλλιεργεί τον καπνό, φτιάχνει 20.000 πούρα, τα συσκευάζει και τα διανέμει στην αγορά.

Πούρα από την... Πέλλα φτιάχνει η οικογένεια Κωνσταντινίδη, η μοναδική καθετοποιημένη παραγωγή χειροποίητων πούρων σε όλη την Ευρώπη.

Σε μια μικρή κωμόπολη, περίπου μία ώρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, στην Κρύα Βρύση Πέλλας, δύο αδέρφια ο Αριστείδης και ο Κώστας Κωνσταντινίδης φτιάχνουν χειροποίητα πούρα που πωλούν στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη!

Μάλιστα, όπως λένε με υπερηφάνεια, είναι τα μοναδικά πούρα σε όλη την Ευρώπη που φτιάχνονται χειροποίητα με καπνό που οι ίδιοι καλλιεργούν. «Ειμαστε οι μοναδικοί με
καθετοποιημένη παραγωγή. Δηλαδή παράγουμε τον καπνό, κάνουμε χειροποίητα πούρα, τα συσκευάζουμε και τα διανέμουμε στην αγορά», δηλώνει στο Sputnik ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης.

Η προσπάθειά τους ξεκίνησε το 2007 με την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Κάτι που, όπως λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, τους έβαλε σε άλλους δρόμους.



«Είμαστε τρίτη γενιά που ασχολούμαστε με τον καπνό. Ξέρουμε την ποιότητά του και μετά από έρευνα που κάναμε για το τι χρειάζεται η αγορά αποφασίσαμε να κάνουμε τα πούρα», λέει χαρακτηριστικά.
Ένα ταξίδι στην Κούβα και τα πρώτα δείγματα που αρχικά έκαναν στην Αμερική ήταν αρκετά για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα τους.

Το 2011 τα πούρα «Vamma del sol» γίνονται πραγματικότητα. «Το ομολογώ είχαμε θράσος γιατί πήγαμε στην Κούβα για να τα δειγματίσουμε, να τα δοκιμάσουν και να μας πουν την γνώμη τους», λέει χαμογελώντας ο κ. Αριστείδης Κωνσταντινίδης.

Στη μικρή αλλά οργανωμένη οικοτεχνία τους, των 90 τετραγωνικών μέτρων, στην Κρύα Βρύση, ο Αριστείδης, ο Κώστας και η μητέρα τους, κάθε μέρα, τον χειμώνα που σταματά η καλλιέργεια και η συγκομιδή του καπνού, στρίβουν με κουβανέζικη τέχνη, τα φύλλα του καπνού και φτιάχνουν περίπου 20.000 χειροποίητα πούρα.

«Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση. Το καλοκαίρι μαζεύουμε τα καπνά και το χειμώνα κάνουμε τα πούρα. Κάθε μέρα κάνουμε περίπου 100 πούρα, έτσι παράγουμε συνολικά 20.000 χειροποίητα πούρα», αναφέρει ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης που μπροστά στην κάμερα του sputnik κάνει με μοναδική μαεστρία και σε χρόνο ρεκόρ ένα χειροποίητο πούρο, χωρίς να χρησιμοποιήσει καλούπι. Τα καπνά που χρησιμοποιεί είναι μεγαλόφυλλα ανατολικού τύπου και αναμειγνύει τέσσερις ποικιλίες καπνού.

Ο κ. Κωνσταντινίδης περηφανεύεται επίσης ότι τα πούρα του δεν έχουν βελτιωτικά και χημικά όπως άλλα πούρα καθώς ο στόχος τους όπως λέει είναι «να κάνουμε ένα ασφαλές προϊόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση με ήπια γεύση, δηλαδή με λιγότερη ένταση. Όπως είναι γνωστό στη γλώσσα μας, να μην κλωτσάει».

Η «Vamma del sol» παράγει τρία είδη χειροποίητων πούρων. Το corona που πωλείται 30 ευρώ (συσκευασία 5 πούρων), το Petit Corona στα 25 ευρώ (συσκευασία 5 πούρων) και το Robusto στα 20 ευρώ (συσκευασία 3 πούρων).

Ο επόμενος στόχος της οικογένειας Κωνσταντινίδη είναι η παραγωγή χειροποίητων μικρών πούρων καθώς υπάρχει ζήτηση στην αγορά αλλά και η έλευση τουριστών στην οικοτεχνία τους.

«Έρχονται ξένοι τουρίστες που θέλουν να δουν και να μάθουν για τα χειροποίητα πούρα. Ήταν μια ιδέα μου που τελικά μέσα από συμμετοχή μας μέσω τουριστικού πρακτορείου στην έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη άρχισε να αποδίδει.

Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2020 έρχεται ένα γκρουπ Γερμανών τουριστών για να δουν την καλλιέργεια του καπνού και την παραγωγή στην οικοτεχνία μας. Θα τους βάλουμε να κάνουν και πούρα», είπε ο κ. Αριστείδης Κωνσταντινίδης.

sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα εμφανή και αφανή γουρούνια με θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους".


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »