Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Σοκ από WikiLeaks: «Η CIA υποκλέπτει τα οπτικά και φωνητικά στοιχεία από κάμερες & μικρόφωνα σε PC & laptops»!

Ο ιστότοπος WikiLeaks έρχεται να ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά καθώς δίνει στην δημοσιότητα το μυστικό project της CIA με την κωδική ονομασία «Dumbo». Είναι ένα υπολογιστικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να χακάρει συσκευές όπως κάμερες και μικρόφωνα τα οποία χρησιμοποιούν τα λειτουργικά συστήματα των Windows της Microsoft.

Το πρόγραμμα έχει επίσης την δυνατότητα να καταστρέφει και να διαφθείρει αρχεία βίντεο όπως αναφέρουν τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει.

Τα WikiLeaks έδωσαν στην δημοσιότητα τα αρχεία αυτά μέρος της σειράς τους «Vault 7» που φέρνει στο φως τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η CIA για να χακάρει ηλεκτρονικές συσκευές. Μάλιστα αναφέρουν ότι η τεχνολογία προοριζόταν για χρήση εντός ενός ειδικού τμήματος της CIA, του Κέντρου Ψηφιακών Πληροφοριών, σε περίπτωση που αυτό έπεφτε παραβιαζόταν.

«Το «Dumbo» μπορεί να εντοπίσει, ελέγξει και να χειριστεί συστήματα παρακολούθησης και ανίχνευσης στον υπολογιστή-στόχαστρο που χρησιμοποιεί τα Windows της Microsoft», σύμφωνα με τα έγγραφα.

Ένα από τα πρώτα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks και
γίνεται αναφορά για το «Dumbo» χρονολογείται από τις 25 Ιουνίου 2012. Το έγγραφο αναφέρει ότι οι δυνατότητες του συγκεκριμένου προγράμματος ζητούνται από ειδικό τμήμα της CIA «για την αποτροπή συστημάτων οικιακής ασφαλείας που μπορεί να αναγνωρίσουν αξιωματικούς ή να αποτρέψουν επιχειρήσεις».



Το πρόγραμμα μπορεί να εκτελεστεί «κατευθείαν από από ένα στικάκι USB» σύμφωνα με τις οδηγίες για το πρόγραμμα που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τα WikiLeaks την Πέμπτη. Το έγγραφο υποδεικνύει ότι το USB πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το μηχάνημα για να μπορεί το «Dumbo» να λειτουργήσει: «για να διατηρηθεί το αρχείο καταγραφής το USB με το «Dumbo» πρέπει να μείνει συνδεδεμένο στο σύστημα καθ’ όλη την διάρκεια της επιχείρησης».

«Οι καταχωρήσεις της καταγραφής έχουν επισήμανση επικεφαλίδας ως καλή, κακή, ή απλά ενημερωτική», σημαίνουν οι οδηγίες για το πρόγραμμα.

Τα παρακάτω δείχνουν ένα απόσπασμα:



Μπορεί να αναγνωρίζει εγκατεστημένες συσκευές όπως κάμερες και μικρόφωνα, τοπικά συνδεδεμένα ή ασύρματα (μέσω Bluetooth ή Wi-Fi) ή ενσύρματα δίκτυα και μπορεί να αποκλείσει κάθε χρήση των συσκευών αυτών συμπεριλαμβανομένων της καταγραφής και παρακολούθησης.

Ένας οδηγός χρήσης από τον Ιούνιο του 2015 τονίζει την ικανότητα του «Dumbo» να μπορεί να βάζει σε σίγαση μικρόφωνα, να απενεργοποιεί τους προσαρμογείς δικτύου και να αναστέλλει την εγγραφή καμερών. Το πρόγραμμα ενημερώνει τον χειριστή του για όλα τα αρχεία στα οποία οι διαδικασίες αυτές γράφονταν ενεργά, έτσι ώστε να είναι επιλεκτικά αλλοιωμένες ή διαγραμμένες.

Τα WikiLeaks τονίζουν ότι με την διαγραφή ή τον σωστό χειρισμό των εγγραφών ο χρήστης μπορεί να δημιουργεί ψεύτικα — ή να καταστρέφει αληθινά — αποδεικτικά στοιχεία με την εισβολή στην συσκευή.

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι το «Dumbo» λειτουργεί σε περιβάλλον 32bit Windows XP, Windows Vista και νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος των Windows, αλλά δεν υποστηρίζεται για 64bit Windows XP ή για εκδόσεις Windows πριν από τα XP.

wikileaks.org/vault7/#Dumbo

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ