Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ποια χώρα και γιατί πληρώνει το πιο ακριβό ρεύμα στον πλανήτη;

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η πιο καθαρή μορφή ενέργειας κι αποτελεί βάση για όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες. Η Αυστραλία είναι μια από τις πλουσιότερες ενεργειακά περιοχές στον πλανήτη, έχει και κάρβουνο και φυσικό αέριο και ουράνιο, ωστόσο η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας έχει καταντήσει να είναι η πρώτη στα μπλακ άουτ περιοχή του ΟΟΣΑ, καθώς θεώρησαν πως βάζοντας αιολικά και Φ/Β θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους αποσυρόμενους λόγω ηλικίας θερμικούς τους σταθμούς.


Από την 1η Ιουλίου 2017 σε κάποιες Πολιτείες υπήρξαν αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε μέσα στον Αύγουστο η Αυστραλιανή εταιρεία συμβούλων MarkIntell κυκλοφόρησε δείκτες για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις Πολιτείες της Αυστραλίας και τάραξε τη μακαριότητα των Αυστραλών, καθώς ...

τα αποτελέσματα τα βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα: οι πολίτες της Νότιας Αυστραλίας πληρώνουν ΤΡΕΙΣ (3) φορές ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα απ' τους πολίτες των ΗΠΑ και, βεβαίως, το πιο ακριβό ρεύμα όχι μόνο στην ήπειρο της Αυστραλίας, αλλά σ' ολόκληρο τον πλανήτη!




 
Η έκθεση της MarkIntell τάραξε τα νερά και μια άλλη εταιρεία συμβούλων, η Leading Edge Energy, παρουσίασε το πιο πάνω διάγραμμα, με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ΠΡΟ φόρων, πιθανά προκειμένου να εμφανίσει την Πολιτεία της Βικτόρια πάνω απ' τη Νότια Αυστραλία. Ωστόσο και το δικό τους συμπέρασμα ήταν το ίδιο, οι Αυστραλοί πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα στον πλανήτη. 


Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 


Το πολύ γελοίο της όλης υπόθεσης είναι πως το οικονομικό έτος 2016-17 η Αυστραλία εξήγαγε 268 εκατομμύρια τόνους κάρβουνου για ηλεκτροπαραγωγή (και 218 εκατ. τόνους για μεταλλουργία), έναντι εγχώριας κατανάλωσης 72 εκατομμυρίων τόνων (BP Statistical Review of World Energy, στοιχεία για το 2016). Αντί να καίει το κάρβουνο επιτόπια και να εξασφαλίζει φθηνό και αξιόπιστο ηλεκτρισμό για τους πολίτες της, η Αυστραλία στέλνει το κάρβουνό της να παράξει ηλεκτρισμό στην Ασία. Αλλά εάν η Αυστραλία ανησυχεί πραγματικά για τις εκπομπές CO2 και γι' αυτό βάζει αιολικά και Φ/Β, θα πρέπει να ξεκινήσει κλείνοντας τη βιομηχανία εξαγωγών κάρβουνου, όλα τα υπόλοιπα είναι και υποκρισία και ανοησία. 


Τα ακριβά τιμολόγια ηλεκτρισμού της Αυστραλίας υπονομεύουν ευθέως την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και ήδη το Μάρτιο είχαμε δει πως η Coca Cola Amatil αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο που είχε επί 80 χρόνια στην Αδελαΐδα και να μεταφέρει τις δραστηριότητες στο Μπρισμπέιν. Μέσα στο 2017 κλείνει επίσης τελείως η αυτοκινητοβιομηχανία της Αυστραλίας, καθώς η Ford έκλεισε πέρυσι δυο εργοστάσια που είχε απ' το 1925 στη Βικτόρια, η Toyota κλείνει τον Οκτώβριο το εργοστάσιο που είχε ανοίξει πριν 54 χρόνια στη Βικτόρια και η General Motors θα κλείσει επίσης τον Οκτώβριο το εργοστάσιο που κατασκεύαζε τα Holden στη Νότια Αυστραλία. Πλέον, χάρη στην παγκοσμιοποίηση και την ακριβή ενέργεια, η παραγωγή αυτοκινήτων της Αυστραλίας, μαζί με τις εκπομπές CO2, μεταναστεύουν στην Ασία. Πίσω μένει μόνο η "σωτηρία του πλανήτη". Α, και η ανεργία ... 


Τα πάντα ωστόσο -και στην Αυστραλία- ξεκινούν απ' την υποτιθέμενη "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει μετατρέψει τους πολίτες σε ομήρους ενός ολιγοπωλίου που συστηματικά ανεβάζει τις τιμές: σύμφωνα με τη Leading Edge Energy, οι πολίτες καλούνται να ψάχνουν τα "ψιλά γράμματα" πολύπλοκων συμβολαίων προκειμένου να βρουν ένα κατάλληλο για τις ανάγκες τους. Υπάρχουν χρεώσεις για την αλλαγή προμηθευτή και οι "προσφορές" διαρκούν 1-2 χρόνια για συμβόλαια διάρκειας 5-6 ετών. Είναι αυτό που κοινώς λέμε πως "κοιτούν να βάλουν τον πελάτη μέσα στο μαγαζί, για να τον μαδήσουν με την ησυχία τους". Κάτι παρόμοιο μ' αυτό που ήδη ζούμε στην Ελλάδα με την περίφημη "απελευθέρωση" της αγοράς τηλεπικοινωνιών, που πληρώνουμε πανάκριβες τιμές για τεχνολογικά παρωχημένες υπηρεσίες

Η προπαγάνδα διαρκώς συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με την κατάσταση που ήταν ο ΟΤΕ πριν 40 χρόνια, αλλά αρνείται πεισματικά να συγκρίνει π.χ. με την κατάσταση στη Ρουμανία, που δίνει πολύ καλύτερες υπηρεσίες σε πολύ χαμηλότερες τιμές και δεν συζητάμε και για Δυτική Ευρώπη. Αλλά και η σταθερή τηλεφωνία μετατρέπεται πλέον σε "ευρυζωνική", δηλαδή μέσω μόντεμ, καθώς αυτό αυξάνει τα κέρδη των εταιρειών. Αυτό ωστόσο σημαίνει πως αν δεν έχεις ρεύμα, για να δουλεύει το μόντεμ, δεν θα έχεις και τηλέφωνο, κατάσταση που μειώνει την ασφάλεια των πολιτών σε έκτακτες καταστάσεις. Αλλά ποιος να ενδιαφερθεί για τους πολίτες;

1 σχόλιο:

  1. Δείτε την πολιτική αναδημοσίευσης απ' το greeklignite.blogspot.gr στο https://greeklignite.blogspot.gr/p/blog-page_25.html: αναδημοσιεύετε ελεύθερα με μόνη προϋπόθεση ότι κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση πρέπει να εμφανίζεται το "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Όχι το "Πηγή", με κρυμμένο το greeklignite.blogspot.gr.

    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ