Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Τα κίνητρα πίσω από τον πόλεμο κατά των μετρητών

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η Κατάργηση των Μετρητών και οι Συνέπειές της» : 

Σύμφωνα με το χιλιοειπωμένο επιχείρημα κατά των μετρητών, η χρήση τους ευνοεί τη μαύρη εργασία, την φοροδιαφυγή, τις παράνομες δραστηριότητες, μέχρι και την τρομοκρατία. Όλα αυτά υποτίθεται όχι χρηματοδοτούνται με μετρητά και θα δυσχεραίνονταν σημαντικά αν εξέλειπαν τα μετρητά. 

Ωστόσο, τα δαιμόνια που κατονομάζονται εδώ δεν είναι καινά. Προς τι, λοιπόν, ο ξαφνικός ζήλος για την κατάργηση των μετρητών; Το πόσο υποκριτικό είναι το επιχείρημα αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον ζήλο της βρετανικής πολυεθνικής τράπεζας HSBC να απαγορεύει στους πελάτες της την ανάληψη ποσών μεσαίου και μεγάλου ύψους. Σύμφωνα με είδηση του BBC τον Ιανουάριο του 2014, πολλοί πελάτες της HSBC δεν μπορούσαν σηκώσουν μετρητά της τάξεως των 5.000 έως 10.000 λιρών αν δεν είχαν να προβάλουν κάποια δικαιολογία ή ικανοποιητική εξήγηση για τον λόγο που χρειάζονταν τα χρήματα. Η σύγκρουση στην καρδιά των βιομηχανικών χωρών ήρθε κάπως νωρίς και με αυτή την αμασκάρευτη μορφή. Κατόπιν
θύελλας αντιδράσεων η HSBC, απέσυρε το μέτρο, το οποίο υποτίθεται ότι αποσκοπούσε στην πάταξη του ξεπλύματος χρήματος. 


Το πικάντικο της ιστορίας είναι το εξής: Η HSBC είναι γνωστή ως ένας από τους μεγαλύτερους μηχανισμούς ξεπλύματος βρόμικου χρήματος για τους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων παγκοσμίως. Υπό την πίεση των μέσων ενημέρωσης το επιβεβαίωσε και η εισαγγελία. Οι έρευνες για συνέργεια σε ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή έκλεισαν σε πολυάριθμες περιπτώσεις με την επιβολή ενός χρηματικού προστίμου, το οποίο για την Η SBC ήταν απλώς πενταροδεκάρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας Zed Online του Ιουνίου 2015: 

«Ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC προέβη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις ελβετικές αρχές για δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η τράπεζα θα πληρώσει 38 εκατομμύρια ευρώ και ως αντάλλαγμα η γενική εισαγγελία της Γενεύης θα αναστείλει τις έρευνες της λόγω υποψίας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. [...] Η τράπεζα φέρεται να είχε βοηθήσει στο παρελθόν δεκάδες χιλιάδες πελάτες ανά τον κόσμο να αποκρύψουν από τις φορολογικές αρχές ή να νομιμοποιήσουν από παράνομες δραστηριότητες έσοδα ύψους περίπου 180 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στους πελάτες συγκαταλέγονταν δικτάτορες και σεσημασμένοι κακοποιοί. Αυτά αποκαλύφθηκαν από ένα διεθνές ερευνητικό κύκλωμα και έγιναν γνωστά ως υπόθεση Swissleaks». 

Η τράπεζα είχε ήδη πληρώσει τον Δεκέμβριο του 2012 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της μελλοντικά στις ΗΠΑ, εξαιτίας του κεντρικού ρόλου της στο μεγάλης κλίμακας ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό των εμπόρων ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής. 

Αυτή είναι, λοιπόν, η τράπεζα η οποία αρνήθηκε - θεωρητικά με δική της πρωτοβουλία - να δώσει 5.000 λίρες σε πελάτες, επειδή δεν ήταν επαρκώς εξακριβωμένο εάν προσπαθούσαν να διευκολύνουν παράνομες δραστηριότητες, όπως π.χ. το πλακοστρώσιμο μιας ταράτσας χωρίς απόδειξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ