Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Πράσινη Ανάπτυξη και Πράσινα Άλογα: Το Ματωμένο Κοβάλτιο

“Πράσινη, ηθική και βιώσιμη ανάπτυξη”, αυτό είναι το σύνθημα της σύγχρονης
κοσμικής ψευδο-θρησκείας του ESG και της Μεγάλης Επανεκκίνησης. Έχουμε
βαρεθεί πλέον να ακούμε από κάθε περσόνα, ακτιβιστή της κακιάς ώρας και πολιτικάντη πως πρέπει να μεταβούμε άμεσα σε “πράσινες” και “βιώσιμες” πηγές ενέργειας και να πετάξουμε τα παλιά μας οχήματα χάριν “πράσινων” ηλεκτρικών οχημάτων.


Αυτό που δε μας λένε όμως όλοι αυτοί οι αχυράνθρωποι του Νταβός είναι ο ανθρώπινος πόνος και η απίστευτη περιβαλλοντική μόλυνση που είναι απαραίτητα για τα ηλεκτρικά οχήματα, τις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά και όλες αυτές τις τεχνολογίες που μας παρουσιάζουν σαν τους προπομπούς της “Πράσινης Ανάπτυξης”. Αυτό που δε μας λένε είναι πόσο τοξική και ανήθικη είναι η “πράσινη”
και “ηθική” ανάπτυξη.

Το Ματωμένο Κοβάλτιο

Το κοβάλτιο είναι ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των σύγχρονων μπαταριών λιθίου. Κάθε συσκευή με επαναφορτιζόμενη μπαταρία που βλέπετε γύρω σας (λάπτοπ, κινητά, ηλεκτρικά οχήματα, κτλ.) δε θα μπορούσε να
υπάρξει χωρίς αυτό το στοιχείο. Δε θα ήταν υπερβολή να

πούμε πως το κοβάλτιο μαζί με το λίθιο είναι το αίμα που κυλάει στις φλέβες της ψηφιακής επανάστασης που είδαμε τα τελευταία 20 χρόνια. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κοβαλτίου στον κόσμο βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία παράγει περί το 70% της παγκόσμιας εξόρυξης κοβαλτίου.


Οι περισσότεροι τώρα, όταν σκέφτονται τη διαδικασία εξόρυξης αυτού του μετάλλου το οποίο θα καταλήξει στις μπαταρίες των πανάκριβων και επώνυμων ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla, Volkswagen, Rolls-Royce, κτλ. σίγουρα φαντάζονται
υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με αυτοματοποιημένα ρομπότ, εξειδικευμένο προσωπικό και ασύλληπτα συστήματα ασφαλείας. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική όμως.

Αυτό είναι το αυτοσχέδιο ορυχείο Σαμπάρα, ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία κοβαλτίου στο Κονγκό και στον κόσμο και η αντιπροσωπευτικότερη περίπτωση όσον αφορά το πως εξορύσσεται αυτό το μέταλλο. Περί τους 20,000 ανθρώπους
εργάζονται εκεί για να βγάλουν στην επιφάνεια το τοξικό αλλά πολύτιμο μέταλλο. Τα φουτουριστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη του; Φτυάρια, αξίνες,
σφυράκια, γυμνά χέρια…και μικρά παιδάκια.

Ναι, καλά διαβάσατε. Τα μικρά παιδιά είναι πολύτιμος παραγωγικός εξοπλισμός για αυτά τα ορυχεία, σε σημείο που έχουν στηθεί ολόκληρα δίκτυα παραστρατιωτικών
που απαγάγουν και κάνουν διακίνηση παιδιών από ορυχείο σε ορυχείο. Τα παιδιά αυτά, όπως και οι ενήλικες εργάτες (άντρες, γυναίκες και εγκυμονούσες), αναμένονται να δουλέψουν από 12 έως και 24 ώρες σερί σε ανυπόφορες συνθήκες,
να χωθούν σε αυτοσχέδια τούνελ και να εξορύξουν και να κοσκινίσουν το τοξικό κοβάλτιο με το χέρι. Η αμοιβή τους; Ένα με δύο δολάρια ημερησίως και η ελπίδα πως αυτά θα φτάσουν να καλύψουν τα έξοδα του επόμενου γεύματός τους.


Συνάμα, ολόκληρα δάση, οικοσυστήματα και χωριά αποψιλώνονται για να γίνουν ορυχεία, κοινότητες εκτοπίζονται και τα τοξικά παράγωγα από την εξόρυξη του κοβαλτίου περνούν στο νερό, τον αέρα και το χώμα προκαλώντας απίστευτη περιβαλλοντική μόλυνση και προβλήματα υγείας για τον πληθυσμό.


Γιατί όλα αυτά; Προκειμένου το κοβάλτιο αυτό να αγοραστεί από τη Microsoft, τη Tesla, την Apple, (όλες αυτές τις εταιρείες που μας κουνάνε το δάχτυλο επειδή δεν έχουμε ενστερνιστεί την “πράσινη ανάπτυξη”), και να καταλήξει στα προϊόντα τους
καθώς αυτές κάνουν τους ανίδεους σχετικά με τις ανθρώπινες και οικολογικές συνέπειες της εξόρυξης των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν.

Στο δια ταύτα


Τα όσα ανέφερα δεν είναι μια εξαίρεση αλλά ο κανόνας όσον αφορά την εξόρυξη αυτού του μετάλλου. Οι ίδιες εταιρείες που θέλουν να μας επιβάλουν τις αρχές του ESG, που θέλουν περιβαλλοντικά λοκντάουν, που σε συνεργασία με τα κράτη διώκουν νομικά όποιον εκφράζει “φυλετικό μίσος” στο διαδίκτυο (ό,τι και να σημαίνει πια αυτό) αρέσκονται να καταστρέφουν το περιβάλλον, να εκμεταλλεύονται άντρες,
γυναίκες και μικρά παιδιά εκθέτοντάς τους στο τοξικό κοβάλτιο, προκειμένου να παίρνουν τις πρώτες ύλες για τα κατά τ’άλλα “πράσινα”, “βιώσιμα” και “ηθικά” προϊόντα τους σε χαμηλή τιμή.


Όλα αυτά ξεγυμνώνουν τον μύθο της πράσινης ανάπτυξης η οποία δεν είναι ούτε πράσινη, ούτε βιώσιμη αλλά ούτε και ηθική. Ξεγυμνώνουν επίσης και τον μύθο του ESG κατά τον οποίο οι σύγχρονες γιγαντο-εταιρείες αποφάσισαν υποτίθεται να βάλουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη τους.


Εν τέλει, πιστοποιούν πως το πράσινο αφήγημα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αφήγημα. Είναι απλά δηλώσεις τύπου, προπαγάνδα και ψευτο-ηθική που σκοπό έχει να συγκαλύψει τις βρώμικες πρακτικές και τα ματωμένα κέρδη στα οποία αποσκοπούν αυτοί που το κατασκεύασαν και μας βάζουν τώρα να το επιδιώξουμε με το αζημίωτο.

Ελευθερίου Κωνσταντίνος
Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »