Κατά την κάλυψη του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αναλύσαμε την ομιλία της Νίτα Φαραχάνη σχετικά με συσκευές που επιτρέπουν την καταγραφή και την αποκωδικοποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των χρηστών τους (λινκ εδώ https://focusfm.gr/koytsos-gkavos-oloi-sto-ntavos/ ). Ας δούμε τώρα λίγο πια αναλυτικά το τι ακριβώς μπορεί να κάνει αυτή η τεχνολογία και το πως, μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σμιλέψει τον ιδανικό μετα-άνθρωπο της Ατζέντας 2030.
Μια ματιά στο μέλλον
Η ομιλία της Νίτα Φαραχάνη μας παρουσίασε τον κόσμο του μέλλοντος όπου όλοι οι άνθρωποι θα φορούν διαρκώς wearables (ακουστικά, μπαντάνες, καπέλα, αυτοκόλλητα, ρολόγια, κτλ.) τα οποία θα καταγράφουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, 24 ώρες την ημέρα. Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα παρακολουθούν το τι γίνεται στο μυαλό των ανθρώπων προκειμένου να ελέγξουν αν έχουν “απαγορευμένες” σκέψεις και αν είναι συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους. Όσοι εργαζόμενοι έχουν τις “σωστές” σκέψεις θα ανταμείβονται με μπόνους παραγωγικότητας, ενώ
αυτοί που η τεχνητή νοημοσύνη κρίνει πως λουφάρουν θα δέχονται μικρά ηλεκτροσόκ από φορητές συσκευές για να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους.Όσο φουτουριστικά δυστοπικό και αν ακούγεται αυτό σε κάποιους, τα όσα περιγράφει η Φαραχάνη σε αυτή την ομιλία είναι ήδη εδώ. Η τεχνολογία αυτή ήδη υπάρχει και η εκθετική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσε το κλειδί που επιτρέπει πλέον τη πλήρη αξιοποίησή της. Όπως τόνισε και η ίδια, ήδη πάνω από 5.000 εταιρείες παγκοσμίως χρησιμοποιούν συσκευές παρακολούθησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας για να επιτηρούν τους εργαζομένους τους εκ των έσω. Απώτερος στόχος είναι η μίξη της τεχνητής νοημοσύνης και του ανθρώπου στον χώρο εργασίας, με το AI να εποπτεύει τους εργαζομένους και την εγκεφαλική δραστηριότητά τους, συντονίζοντάς τους αντίστοιχα και μετατρέποντάς τους σε προεκτάσεις και εργαλεία του στον αληθινό κόσμο όπως είδαμε και στο Μέρος 1 (λινκ εδώ https://focusfm.gr/techniti-noimosyni-kai-atzenta-2030-meros-1/ ).
Ο Τελικός Στόχος
Με βάση τα όσα παρουσίασα σε αυτό και στα προηγούμενα άρθρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πλέον πως σκοπός της επιθετικής ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας είναι η χρήση της για την δημιουργία ενός νέου ανθρώπου.
Ο άνθρωπος αυτός από τη στιγμή της γέννησής του θα βομβαρδίζεται με εικόνες, τραγούδια, σειρές, και λοιπά προϊόντα πολιτισμού και ερεθίσματα τα οποία θα έχουν βγει από τη γραμμή παραγωγής της τεχνητής νοημοσύνης και θα τον εκπαιδεύουν στην αποδοχή της Ατζέντας 2030. Θα είναι ένας παθητικός δέκτης που δε θα ενδιαφέρεται για καμία δημιουργική ενασχόληση καθότι οι τέχνες θα θεωρούνται ένας τομέας δράσης που θα τον έχει αναλάβει το ΑΙ. Όταν μεγαλώσει θα πάει σε αυτοματοποιημένα, εξ αποστάσεως σχολεία και πανεπιστήμια όπου προγράμματα όπως το ChatGPT θα τον εκπαιδεύουν κατά τα πρότυπα της Ατζέντας 2030 στα “γράμματα” και στις “επιστήμες”, γεμίζοντάς τον με προπαγάνδα και μισές αλήθειες αντί για γνώση.
Όταν θα ανοίγει το διαδίκτυο να διαβάσει τα νέα, το AI θα του δείχνει μόνο τις εγκεκριμένες από την Ατζέντα ειδήσεις και απόψεις, παγιδεύοντάς τον σε ένα κόσμο ψευδαισθήσεων. Φορητές (και εμφυτεύσιμες) συσκευές θα παρακολουθούν διαρκώς τη σκέψη του προκειμένου να ελέγχουν πως έχει τις “σωστές” απόψεις και ασχολείται με τα “σωστά” θέματα. Αν δουν πως αρχίζει να προβληματίζεται για τα “λάθος” πράγματα, τότε η τεχνητή νοημοσύνη θα “χακάρει” τις σκέψεις του, προωθώντας του ευχάριστη και εύπεπτη καθεστωτική προπαγάνδα στο διαδίκτυο για να του αποσπάσει τη προσοχή από την πραγματικότητα.
Εν τέλει, αυτός ο μετα-άνθρωπος δε θα είναι τίποτε άλλο από ένας μοντέρνος δεσμώτης σε ένα μοντέρνο Σπήλαιο του Πλάτωνα. Η μόνη Αλήθεια που θα ξέρει θα είναι τα απεικάσματα της πραγματικότητας που θα του έχουν παρουσιάσει και θα είναι αδύναμος να σπάσει τα δεσμά του καθώς δε θα ξέρει καν πως ζει μέσα σε μια φυλακή.
Στο δια ταύτα
Ακόμα και πριν την έναρξη της εποχής του διαδικτύου υπήρχε συντονισμένη προσπάθεια να διαχυθούν συγκεκριμένα προπαγανδιστικά αφηγήματα και ιδεολογίες με σκοπό τον έλεγχο της κοινής γνώμης και την επιρροή της σκέψης και του τρόπου ζωής του μέσου ανθρώπου. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει τον καταλύτη για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, καθώς θα επιτρέψει τον πλήρη έλεγχο επί των σκέψεων του ανθρώπου και των πληροφοριών στις οποίες αυτός επιτρέπεται να εκτεθεί.
Ήδη έχουμε δει το πως η λογοκρισία και η προπαγάνδα που δεχόμαστε μέσω της χρήσης “έξυπνων” κινητών και συστημάτων έχει αποκόψει εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο από την πραγματικότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη δε θα κάνει τίποτε άλλο από το να αποτελέσει ένα κλουβί το οποίο θα παγιδεύσει όλους αυτούς τους αποκομμένους ανθρώπους σε μια “Χώρα των Θαυμάτων”/φυλακή από την οποία δε θα υπάρχει επιστροφή.
Ελευθερίου Κωνσταντίνος
Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου