Ο Δρ. Βασίλης Λύκος, στην Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική διαχείριση, του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλάει για την νέα γεωπολιτική, όπως διαμορφώνεται στο πολυπολικό κόσμο που πλέον αναδύεται δυναμικά σε μια εποχή που η Δύση δείχνει να αυτουπονομεύεται , ιδίως στον Ευρωπαικό χώρο για χάρη της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ. Σε ένα παγκόσμιο γίγνεσθαι που μεταβάλλεται εν μέσω τεκτονικών αλλαγών, οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες επανακαθορίζουν το παιχνίδι τους. Οι ΗΠΑ μέσω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων της FED, προσπαθούν να ισχυροποιήσουν το δολάριο (που πέφτει ως αποθεματικό νόμισμα) σε βάρος του ευρώ και η Κίνα, που προσπαθεί να ελέγξει όλες τις αγορές του Ανατολικού ημισφαιρίου αλλά και της Αφρικής με τη βοήθεια της Ρωσίας. Έτσι ο κόσμος μετατοπίζεται πλέον σε μια πολυπολική “τάξη πραγμάτων", που δεν οικοδομείται από τους αρχηγούς των G7 αλλά από τους "G7 της Ανατολής" (τους αρχηγούς των BRICS). BRICS σημαίνει την ομάδα πέντε εθνών: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
Που ωστόσο φαίνεται να υπάρχει μια προδιαγεγραμμένη επέκταση μέσω φημολογούμενων αιτήσεων για τη
Σαουδική Αραβία, την Τουρκία ή την Αίγυπτο. Επιπλέον η τιμολόγηση του πετρελαίου μεταξύ αυτών των χωρών σε ρενμίνμπι (RMB – εξωχώριο γιουάν) θα πλήξει την ισχύ του δολαρίου, και επειδή η επιβάρυνση στα εμπορεύματα σημαίνει περισσότερο πληθωρισμό για τη Δύση.Στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις χώρες του GCC [Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου] σε τομείς προτεραιότητας όπως η δημιουργία ενός νέου παραδείγματος πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας, όπου η Κίνα θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου σε μακροπρόθεσμη βάση από τις χώρες του GCC και να αγοράζει περισσότερο LNG αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας τους στον εμπορικό τομέα, τις υπηρεσίες μηχανικής, καθώς και την αποθήκευση, τη μεταφορά και το διυλιστήριο.Ήδη η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις χώρες του Κόλπου και θέλει να αγοράσει ακόμη περισσότερα πληρώντας για όλα αυτά σε ρενμίνμπι τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια !.Κι όλα αυτά όταν ξέρουμε ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανέφερε αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια… ή όταν μέσω της πολιτικής "διπλωματία της παγίδας χρέους", πολλά έθνη αναγκάζονται να υποταχθούν ή να προτιμήσουν την ηπειρωτική Κίνα στο γεωπολιτικό τοπίο, αφού δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές επενδύσεις τους στο Πεκίνο.Επίσης κάτι λίαν σημαντικό είναι η επικείμενη δημιουργία της γέφυρας m-CBDC. Ένα σχέδιο ψηφιακού νομίσματος των κεντρικών τραπεζών, που «επιτρέπει» σε πραγματικό χρόνο, peer-to-peer, διασυνοριακές και συναλλαγματικές συναλλαγές" και αναλαμβάνεται από τις κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Ταϊλάνδης, του Χονγκ Κονγκ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τέλος σε όλα τα παραπάνω συντελεί και το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών και στρατηγικών ορυκτών όχι μόνο στην εξόρυξη αλλά και στη μεταλλουργία – καθαρισμό τους, που είναι οι απαραίτητες πρώτες ύλες για όλα αυτά τα προϊόντα που συναποτελούν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλά και την περιώνυμη πράσινη μετάβαση.Και στο βάθος να ‘σου ξεπροβάλλει και πάλι η γείτονα «φίλη» Τουρκία με ανακοινώσεις περί ανακάλυψης ενός τεράστιου κοιτάσματος (κάποιων εκατομ. μετρικών τόνων) σπάνιων γαιών στην πόλη Beylikova, στην επαρχία του Eskisehir.Αλλά κατά τα άλλα εμείς παρακολουθούμαστε κατά συρροή από μια Κυβέρνηση, που μην μπορώντας να ελέγξει την αισχροκέρδεια μοιράζει «κοφίνια» και σακούλες με pass παντός τύπου στους «ιθαγενείς», ανατροφοδοτώντας τον δυσβάσταχτο πληθωρισμό εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων, αφαιρώντας κάθε φορά όλο και μεγαλύτερα κομμάτια εξουσίας του λαού…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου