Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Καποδίστριας ο αριστοκράτης – Κερκυραϊκή αμηχανία, αντιφάσεις, αλλά και αλήθειες

 Ένα κερκυραϊκό ντοκιμαντέρ που, κινούμενο αντίθετα από τον τίτλο του, προσπαθεί -ως ένα βαθμό- να δείξει τον αποστάτη-αριστοκράτη Καποδίστρια. Ο απολογητικός κορμός του ντοκιμαντέρ (ο απαραίτητος αντίλογος της αιώνιας κατάκρισης) δεν μας βοηθά να κατανοήσουμε τι ήταν ο Καποδίστριας στο 21. Η ιστορία τον έχει καταδικάσει στον ρόλο του «Κυβερνήτη». Το ντοκιμαντέρ περνά ξυστά από την πραγματική ταυτότητα του Καποδίστρια στο σημείο που αναφέρεται στο Εθνικό ΚΑΙ Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Δεν καταφέρνει να αποκωδικοποιήσει το νόημα του συμπλεκτικού συνδέσμου, όπως γίνεται φανερό στη συνέχεια. Η Δημοκρατία που προέκυψε στη Γαλλία [από το 1792 και όχι από το 1789] δημιουργεί σοκ στην κερκυραϊκή αριστοκρατία για την αντιχριστιανική της ταυτότητα. Με την φράση αυτή η μεν εξέγερση του 1789 ταυτοποιείται με τις εξελίξεις 1792-95, οι δε διαφωτιστές αριστοκράτες εμφανίζονται να αιφνιδιάζονται από τον αντίπαλο διαφωτισμό που επί αιώνες διέστρεφε το αίτημα της διαχύσεως του φωτός, όπως αυτό πρωτοδιατυπώθηκε ως «επανελληνισμός» (13ος, 15ος αιώνας).

Κρίμα και για τον εμφύλιο Αργοστολίου – Ληξουρίου που δεν διευκρινίζεται, κρίμα και την Επτάνησο Πολιτεία στην οποία δεν διαπιστώνεται αντίστοιχη διαμάχη, άρα δεν εξηγείται τι θα γίνει το 1818 στην Κων/πολη και το 1824, το 1830 και το 1832 στον ελλαδικό χώρο. Κρίμα και για την αγγλογαλλική δολοφονία του Καποδίστρια που είναι μεν πραγματικότητα, αλλά … αυτή κι αν απαιτεί εξηγήσεις. Πώς γίνεται να

είναι «πρωταγωνιστής της ελληνικής επανάστασης» ο Ι. Καποδίστριας και ταυτόχρονα να έχει κάποιες σχέσεις με κάποια Φιλική Εταιρεία;

Η ελληνική και παγκόσμια ιστορία φαίνεται καταδικασμένη να πιστεύει ότι χριστιανισμός και ελευθερία είναι αντίθετες ή ασύμβατες έννοιες· ότι δημοκρατία και ελευθερία είναι ταυτόσημες έννοιες ή προαπαιτούμενη της δεύτερης η πρώτη. Όχι για πολύ. Και αυτό το ομολογεί και το ίδιο το ντοκιμαντέρ με τη φράση «δεν ήταν ελλαδική αλλά ελληνική η επανάσταση του 21», πράγμα που σημαίνει ότι κατανοεί, τουλάχιστον ενστικτωδώς, ότι η φράση «Εθνικό και Καποδιστριακό» σημαίνει «Κοραϊκό και Καποδιστριακό» ή «Εθνικό και Υπερεθνικό» ή «Γραικικό και Ελληνικό» Πανεπιστήμιο.Το σημείο αυτό είναι κλειδί στην κατανόηση του 21.

Στέργιος Ζυγούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »