Η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση σκουληκιών στα τρόφιμα.
Τα βρώσιμα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες.
Επίσης, καταναλώνουν λιγότερους φυσικούς πόρους από τα ζώα.
Αλλά η ζήτηση για πρωτεΐνες με βάση το κρέας, πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Τα σκουλήκια είναι πλέον σταθερά στο μενού της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έκρινε, ότι το προνυμφικό στάδιο του σκαθαριού Tenebrio molitor, το αλευροσκούληκο, είναι ασφαλές για κατανάλωση από τους ανθρώπους και σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά ως «νέο τρόφιμο».
Οι ερευνητές της ΕΕ δήλωσαν, ότι τα σκουλήκια που
τρώγονται ολόκληρα ή σε μορφή σκόνης, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, δήλωσε, ότι τα βρώσιμα έντομα «περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και αμινοξέα για τον άνθρωπο».Πράσινα έντομα
Εκτός από θρεπτική πηγή τροφής, τα έντομα, καταναλώνουν λιγότερους πόρους από την παραδοσιακή κτηνοτροφία. Υπάρχουν, φυσικά, πολλά μέρη του κόσμου όπου τα έντομα αποτελούν ήδη μέρος της καθημερινής διατροφής. Η βιομηχανοποίηση της παραγωγής και κατανάλωσής τους, θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τη σίτιση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού και την ανακούφιση ορισμένων από τις περιβαλλοντικές πιέσεις που προκαλούνται από τη συμβατική γεωργία.
Η διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλείς, υγιεινές πηγές τροφίμων, αποτελεί βασικό μέρος της προσπάθειας του ΟΗΕ, για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG). Από τη μηδενική πείνα έως τη δράση για το κλίμα, από την εξάλειψη της φτώχειας έως τη διασφάλιση υπεύθυνης χρήσης των πόρων, πολλοί από τους 17 ΣΒΑ σχετίζονται με την τροφή που τρώνε οι άνθρωποι, τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργείται και διανέμεται.
Σύμφωνα με την έκθεση «Meat: The Future» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η διατήρηση της ζήτησης για πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των SDGs και των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Η κτηνοτροφία σε όλο τον κόσμο, είναι υπεύθυνη για το 14,5% περίπου όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η ανάγκη για γη – είτε για τη βόσκηση των ζώων είτε για την ανάπτυξη καλλιεργειών για τη διατροφή των ζώων – είναι «ο μεγαλύτερος παράγοντας αποψίλωσης των δασών, με σημαντικές συνέπειες για την απώλεια της βιοποικιλότητας», αναφέρει το έγγραφο.
Μία άλλη προσέγγιση για την κάλυψη του πρωτεϊνικού κενού, είναι η καλλιέργεια τεχνητού κρέατος και άλλων εναλλακτικών πρωτεϊνών. Το κρέας, που καλλιεργείται στο εργαστήριο, απαιτεί ζωικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία καλλιεργούνται σε υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Εναλλακτικές πρωτεΐνες, όπως η μυκοπρωτεΐνη (η οποία προέρχεται από μύκητες), χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία γευμάτων χωρίς κρέας.
Πηγή: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου