Το εμβόλιο του Covid-19 θα πρέπει να είναι «υποχρεωτικό» για όλους στη Γαλλία και την Ευρώπη όταν κυκλοφορήσει, είπε ένας ανώτερος ευρωβουλευτής, ενώ χαρακτηρίζει τα νέα των ασφαλών, επιτυχημένων κλινικών δοκιμών ως ένα «σημάδι ελπίδας».
Τα σχόλια του ευρωβουλευτή Yannick Jadot, του οικολογικού κόμματος Europe Écologie-Les Verts (EELV), έγιναν μια μέρα μετά την ανακοίνωση των φαρμακευτικών Pfizer και BioNTech, που έλεγε ότι το εμβόλιο τους φαίνεται να είναι 90% αποτελεσματικό έναντι του Covid-19 με πολύ λίγες παρενέργειες, ή και καθόλου.
Ο κ. Jadot είπε: «Πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Κοιτάξτε το τραύμα που ζει η κοινωνία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να παραταθεί αυτή η περίοδος κλειδαμπαρώματος (lockdown) και πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας.
«Από τη στιγμή που το εμβόλιο κυκλοφορήσει, ελπίζω ότι όλοι θα πάνε να εμβολιαστούν».
Ωστόσο, η υγειονομική αρχή la Haute Autorité de Santé (HAS) δεν έχει συστήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ούτε για τον πληθυσμό γενικά ούτε για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη.
Ποιος θα πάρει το εμβόλιο πρώτα;
Όταν ένα εμβόλιο κυκλοφορήσει στη
Γαλλία (και στην υπόλοιπη Ευρώπη), είναι πιθανό να διανεμηθεί πρώτα σε ορισμένες ομάδες και επαγγέλματα.Η HAS δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τη στρατηγική εμβολιασμού της, απαριθμώντας διάφορα πιθανά σενάρια. Όσοι θα έχουν προτεραιότητα πιθανώς θα είναι:
Άτομα σε κίνδυνο - Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και άτομα με χρόνιες ασθένειες
Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας - Άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και με ευάλωτα άτομα
Άτομα που ζουν ή εργάζονται σε ομάδες - Εκείνοι που βρίσκονται σε νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές, κοινόχρηστα καταλύματα και όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους ή στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές.
Βασικοί εργαζόμενοι - Άτομα που εργάζονται για να διατηρήσουν τη βέλτιστη λειτουργία της χώρας, όπως το υγειονομικό προσωπικό, οι κοινωνικοί λειτουργοί , η αστυνομία, ο στρατός, όσοι εργάζονται στους τομείς ενέργειας και τροφίμων, οι εκπαιδευτικοί και οι υπάλληλοι τραπεζών.
Πιθανές επαφές - Άτομα που ταυτοποιούνται ως επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19.
Θα μπορούσε το εμβόλιο να καταστεί υποχρεωτικό;
Οι επιστήμονες έχουν πει ότι για να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο, περίπου το 60-70% του πληθυσμού θα πρέπει να το κάνει. Ωστόσο, οι Γάλλοι έχουν ιστορικό αντίστασης στα εμβόλια.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, διαπίστωσε ότι μόνο το 54% των Γάλλων θα κάνει το εμβόλιο όταν γίνει διαθέσιμο.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με παρόμοιες έρευνες όπου πχ στις ΗΠΑ το 64% δηλώνει ότι θα το κάνει μαζί με την Ισπανία (64%), Ιταλία (65%), Ιαπωνία (69%), Γερμανία (70%), και Κίνα (84%).
Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα στη Γαλλία δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να κάνει υποχρεωτικά τα εμβόλια στο παρελθόν - το 2018, έγιναν υποχρεωτικά 11 βρεφικά εμβόλια, ενώ προηγουμένως μόνο 3 απαιτούνταν υποχρεωτικά.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ενηλίκων.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός ενηλίκων έγινε σπάνια -και μόνο στην Ελβετία και στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιστορικό Laurent-Henri Vignaud στην εφημερίδα Le Parisien.
Ένα υποχρεωτικό εμβόλιο θα μπορούσε να επιβληθεί «συνταγματικά», σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία.
Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα πρέπει να συζητηθεί και στη συνέχεια να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει δείξει σημάδια να καταστήσει υποχρεωτικό το εμβόλιο, ίσως φοβούμενη τις δημόσιες αντιδράσεις.
«ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ»
Παρ 'όλα αυτά, ο κ. Jadot είπε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι το κοινό θα είναι πρόθυμο να εμβολιαστεί.
Είπε:«Δεδομένου του τι ζούμε, των μικρών επιχειρήσεων που πεθαίνουν, των ηλικιωμένων στις οικογένειές μας που τρέμουν στην ιδέα να βγουν από το σπίτι, για να δουν τα εγγόνια τους ... Ελπίζω ότι όλοι θα πάνε να συμμετάσχουν ταυτόχρονα, τηρώντας τους κανόνες.
«Το εμβόλιο δεν είναι ακόμη εδώ, οπότε δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας, αλλά όταν το εμβόλιο έρθει, πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε».
Πρόσθεσε: «Υπάρχει επιτέλους ελπίδα».
Η Pfizer και η BioNTech είναι πλέον έτοιμες να ζητήσουν άδεια χρήσης του εμβολίου τους στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο. Είπαν ότι στοχεύουν στην παροχή 100 εκατομμυρίων δόσεων σε όλο τον κόσμο έως το τέλος του 2020 και 1,3 δισεκατομμυρίων δόσεων έως το τέλος του 2021.
Ευρωπαϊκός εμβολιασμός
Ο κ. Jadot ζήτησε επίσης τη διευρωπαϊκή συνεργασία για το εμβόλιο, ειδικά για τα «φτωχότερα» κράτη, λέγοντας: «Πρέπει απολύτως να βρούμε έναν τρόπο εμβολιασμού της πλειονότητας του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Ελπίζω ότι η διεθνής συνεργασία που έχουμε δει γύρω από το εμβόλιο θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα είναι μόνο οι πλούσιες χώρες που θα λάβουν το εμβόλιο. »
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανάρτησε στο twitter αυτή την εβδομάδα: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει σύντομα σύμβαση με τις εταιρείες για 300 εκατομμύρια δόσεις.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου