Η Αλβανία βίωσε μια μακρά και επίπονη διαδικασία εκδημοκρατισμού από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος πριν από εικοσιπέντε περίπου χρόνια. Παρά τις πληγές που υπέστη η χώρα από το σκληρότερο ολοκληρωτικό καθεστώς στην Ευρώπη, η Αλβανία τα κατάφερε σχετικά καλά στις προσπάθειές της να μετατραπεί σε σύγχρονο δημοκρατικό κράτος. Το πλουραλιστικό πολιτικό σύστημα λειτουργεί και ένα δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο ψηφίζει τους νόμους. Τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται επισήμως σεβαστά. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η μόνη χώρα μετά την Τουρκία με μουσουλμανική πλειοψηφία. Είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά εδώ τελειώνουν τα καλά νέα!
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Edi Rama κατηγορείται για διαφθορά και συνδιαλλαγές με εμπόρους ναρκωτικών. Το κόμμα κατηγορείται επίσης για χρήση αντιδημοκρατικών μεθόδων για την παραμονή του στην εξουσία. Πρόσφατα
ψηφίστηκε ομόφωνα στο κοινοβούλιο η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος μετά από σκληρή αντίσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ανησυχούσαν για τις συνέπειες στον τομέα της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με δύο άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο «The Huffington Post» και την «The Washington Times» καθώς και σε διάφορες άλλες πηγές, φαίνεται ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από συγκεκριμένα συμφέροντα στην Αλβανία στήριξης του νυν Πρωθυπουργού Edi Rama στις επερχόμενες γενικές εκλογές τον Ιούνιο του 2017.
Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση του Rama έχει ως επίσημο σύμβουλο το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας (Open Society Foundation). Μάλιστα φαίνεται να έχει εδραιωθεί μια αμφισβητήσιμη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του Πρέσβη των ΗΠΑ Donald Lu στη χώρα.
Η κυβέρνηση του Edi Rama κατηγορείται για σκοτεινές σχέσεις με εμπόρους ναρκωτικών. Οι υπηρεσίες της Αλβανικής Δικαιοσύνης έχουν ξεκινήσει έρευνα, την οποία το κυβερνών κόμμα θέλει να σταματήσει. Δεδομένου ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός δικαστών, που προσπαθούν να αντισταθούν και να θέσουν σε λειτουργία το λειτούργημά τους, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εμποδίσουν ή να σταματήσουν την έρευνα απέτυχαν μέχρι τώρα.
Στο σημείο εκείνο μπήκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο παιχνίδι! Με μια σαρωτική κίνηση ανακάλεσε τις βίζες περίπου 70 δικαστών και εισαγγελέων, που υποτίθεται ότι πρόσκεινται στο Δημοκρατικό κόμμα, την αξιωματική αντιπολίτευση. Η επίσημη εξήγηση της πρεσβείας ήταν, ότι οι ανώτατοι υπάλληλοι δεν πληρούσαν πλέον τις προϋποθέσεις της κατοχής της αμερικανικής βίζας. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι κανένας από τους δικαστές και εισαγγελείς, κατόχους αμερικανικής βίζας, που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό κόμμα, δεν έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο.
Η παρέμβαση του Πρέσβη των ΗΠΑ δεν σταμάτησε εδώ. Κατηγόρησε ανοιχτά τον Γενικό Εισαγγελέα Adriatik Llalla για παρακώλυση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος. Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο Αμερικανός Πρέσβης τον απείλησε με «προσωπικές και θεσμικές συνέπειες».
Είναι πραγματικά περίεργο το γεγονός ότι και οι δύο πρέσβεις, της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. στα Τίρανα, Romana Vlahutin και Donald Lu, παραμένουν σιωπηλοί όταν πρόκειται για φυτείες ναρκωτικών, διακίνηση λευκής σαρκός ή διαφθορά.
Αληθεύουν οι υποψίες ότι ο Soros είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της κυβέρνησης και των Πρέσβεων; Δεν είναι μυστικό ότι ο σύζυγος της Romana Vlahutin είναι στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Soros στη Βοσνία, ενώ μετείχε επίσης ενεργά στην εκστρατεία κατά του Donald Trump. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Soros επωφελήθηκε επίσης από την Ε.Ε. και από κυβερνητικές προσφορές στην Αλβανία. Αρκετοί ξένοι διπλωμάτες στα Τίρανα (μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στην New Europe) εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την Romana Vlahutin που χαρακτηρίζεται για την έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. που διατίθενται και δαπανώνται στην Αλβανία.
Τα καλά νέα σε όλη αυτή τη κατάσταση είναι ότι ο επικεφαλής του προσωπικού της Euralius (European Assistance Mission to the Albanian Justice System – Αποστολή Ευρωπαϊκής Βοήθειας στο Αλβανικό Σύστημα Δικαιοσύνης) στην Αλβανία έχασε πρόσφατα τη θέση του και επέστρεψε στο σπίτι του, από τη στιγμή που διέπραξε ένα «λάθος» στη μετάφραση του νόμου αξιολόγησης. Αν αυτό το «λάθος» δεν αναφερόταν από την αντιπολίτευση και τον ηγέτη της Lulzim Basha, η διεθνής κοινότητα θα είχε εγκρίνει την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος με έναν τρόπο που θα χάριζε στον Edi Rama την απόλυτη εξουσία.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ελπίδα.
Πηγή: macedoniaonline.eu
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου