Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Σκανδαλώδης διάταξη για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

 ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ… ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΧΟΡΗΓΟΥΣ» ΤΟΥΣ!

Μια απίστευτη κομπίνα σκαρφίστηκαν οι «φωστήρες» του ελληνικού πολιτικού συστήματος, για να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα στο διηνεκές, προτείνοντας, μάλιστα, γενναίες φοροαπαλλαγές σε όσους μισθωτούς και επιτηδευματίες κάνουν δωρεές σε βουλευτές, για να τους στηρίξουν.

Τη στιγμή που δαπάνες ύψους 5.000 ευρώ για ιατρικούς σκοπούς επιφέρουν μόλις 500 ευρώ ως έκπτωση φόρου στους πολίτες, οι βουλευτές φαίνεται ότι βρήκαν τον τρόπο να επιβάλουν… φορολογική δικαιοσύνη, παρέχοντας, μέσω μιας περίεργης διάταξης, η οποία πέρασε στα ψιλά, σημαντικά κίνητρα στους εκάστοτε «χορηγούς» τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», το 2014 ψηφίστηκε από τη Βουλή μια κρυφή διάταξη που αφορά στην ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων. Αυτή η διάταξη βρίσκεται πλέον σε ισχύ και προβλέπει ότι ακόμα και από φέτος, εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει μια χρηματική δωρεά σε κάποιον βουλευτή, τότε θα δει αρκετά «ψαλιδισμένους» τους φόρους και την εισφορά αλληλεγγύης που θα κληθεί να πληρώσει, όταν λάβει το σχετικό σημείωμα από
την Εφορία.

Παραδείγματα φορολογικής… τρέλας!


bribery

Α. Μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ιατρικές δαπάνες 5.000 ευρώ. Η τελική έκπτωση φόρου που θα λάβει, όταν του αποσταλεί το «ραβασάκι» από τη ΔΟΥ, δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ. Εάν, όμως, ο ίδιος διέθετε αυτά τα 5.000 ευρώ ως δωρεά σε κάποιον βουλευτή, τότε η έκπτωση φόρου θα μπορούσε να φτάσει άνετα τα 1.166 ευρώ.

Β. Επιτηδευματίας με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ επιθυμεί να κάνει δωρεά ποσού 5.000 ευρώ σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα. Το ποσό που θα αντιστοιχεί στη φοροαπαλλαγή του θα είναι μόλις 250 ευρώ. Ωστόσο, εάν έδινε το ίδιο ποσό ως χορηγία σε κάποιον από τους «εθνοπατέρες» μας, τότε η συνολική έκπτωση φόρου θα ήταν 2.625 ευρώ.

Γ. Γονέας με εισόδημα 30.000 ευρώ επιθυμεί να δωρίσει στο παιδί του 5.000 ευρώ για την αγορά ενός σπιτιού. Το κράτος αντί να τον επιβραβεύει, έρχεται και τον τιμωρεί κυριολεκτικά, επιβάλλοντας του φόρο 500 ευρώ, καθώς, βάσει νόμου οι δωρεές σε χρήμα φορολογούνται με συντελεστή 10% επί του ποσού της δωρεάς. Εάν ο γονιός, όμως, αποφάσιζε να δωρίσει το παραπάνω ποσό σε κάποιον βουλευτή, τότε σίγουρα θα του έβγαινε πολύ φθηνότερα: θα γλίτωνε φόρο τουλάχιστον 1.750 ευρώ.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί αναλυτικά παραδείγματα

pinakas

(Πηγή πίνακα: Εφημερίδα «Παραπολιτικά»)

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα πολιτικά κόμματα βρήκαν τρόπο να απομυζούν ρευστό χρήμα, παρέχοντας ιδιαίτερα ευνοϊκά κίνητρα στους χορηγούς των πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι Έλληνες που θέλουν να βοηθήσουν, είτε τα παιδιά τους, είτε, για παράδειγμα, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, άλλοτε τιμωρούνται με επιπλέον φόρο κι άλλοτε γλιτώνουν φόρους που δεν ξεπερνούν το ποσό των 500 ευρώ.

Αν κάποιος αρρωστήσει και χρειαστεί νοσηλεία, εάν το ποσό που πλήρωσε ως ιατρική δαπάνη δεν ξεπερνά το 5% του συνολικού του εισοδήματος, τότε αυτό δεν αναγνωρίζεται!



Αμείλικτα ερωτήματα

Αυτά, όμως, φαίνεται πως είναι άγνωστα πράγματα για την κυβέρνηση που θα ήταν «κάθε λέξη του Συντάγματος».
Εδώ, λοιπόν, τίθενται ορισμένα σοβαρά ερωτήματα:

– Με αυτό τον τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επιβάλει φορολογική δικαιοσύνη; Δηλαδή, δεν φτάνουν το αφορολόγητο των βουλευτών που φτάνει έως και το 77% του εισοδήματός τους και τα άλλα φορολογικά προνόμια, τώρα ζητάνε και χορηγίες, παρέχοντας φορολογικά «δωράκια»;

– Έτσι σκέφτεται το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου να πατάξει το «μαύρο» πολιτικό χρήμα; Είναι καλές οι βαρύγδουπες δηλώσεις για εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές. Όμως στην πράξη, επιθυμεί πραγματικά ο κ. Τσίπρας να πλήξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή;

Εάν αυτό το σύστημα ισοδυναμεί με φορολογική ισότητα, τότε μάλλον φαίνεται πως έχουμε απωλέσει κάθε ίχνος λογικής σ’ αυτόν τον τόπο. Αυτό που συμβαίνει, ξεπερνάει τα όρια του κωμικοτραγικού και της φάρσας.

Κύριε Τσίπρα, κύριε πρωθυπουργέ, εάν δεν παρεμβείτε άμεσα, ώστε να διορθώσετε αυτή την απίστευτη φορολογική αδικία, τότε θα είστε διπλά εκτεθειμένοι εσείς και η κυβέρνησή σας: αφενός γιατί θα επιβεβαιώσετε για πολλοστή φορά πως όσα λέτε είναι «λόγια της πλώρης», αφετέρου γιατί θα αποδείξετε πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής σας ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων διαδρομών για τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

newsbomb.gr

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ