ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Με δανεικά (και δικά μας) ενός δισ. ευρώ αγόρασε η Fraport τα αεροδρόμια και βάζει κιόλας φόρους!

Κοινοπραξία χρηματοδοτικών ιδρυμάτων υπέγραψε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου με τη Fraport Greece, για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων διάρκειας 40 ετών. Εν ολίγοις, με ξένα κόλλυβα κάνει μνημόσυνο, μερικά εκ των οποίων είναι του αποθανόντος, δηλαδή εκείνου που της τα πούλησε, δηλαδή οι Ελληνικές Τράπεζες, δηλαδή χρήματα του ελληνικού λαού! Παγκόσμια πρώτη αυτό το ντηλ και το πέτυχαν οι Γερμανοί γιατί βρίσκουν και το κάνουν!

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κοινοπραξία των δανειστών περιλαμβάνει τις: Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ), Παρευξείνια Τράπεζα (62,5 εκατ. ευρώ), European Bank for Reconstruction and Development (186,7 εκατ. ευρώ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (280,4 εκατ. ευρώ) και International Finance Corporation (154,1 εκατ. ευρώ), μέλος του World Βank Group. H IFC θα παρέχει επίσης στη Fraport Greece αποκλειστικά ανταλλαγή επιτοκίων αντιστάθμισης σε ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει την εταιρεία να αντισταθμίσει πιθανές διακυμάνσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια του δανείου.

Από το συνολικό δάνειο, ποσό 280,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των επικείμενων έργων ανάπτυξης στα 14 αεροδρόμια, ενώ 688 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα,
η Fraport Greece ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυξάνοντας το συνολικό κεφάλαιό της στα 650 εκατ. ευρώ.

Η Fraport Greece, μία κοινοπραξία της Fraport AG και του ομίλου Κοπελούζου, θα καταβάλει 1,234 δισ. ευρώ συνολικά στο ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση, με δανεικά! Το ποσό αυτό θεωρείται “το μεγαλύτερο τίμημα παραχώρησης που έχει καταβληθεί ποτέ στο ελληνικό κράτος” αλλά… και με λεφτά του Ελληνικού κράτους! Μέσω της επένδυσης αυτής, οι δύο μέτοχοι της Fraport Greece ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες της χώρας για ανάκαμψη. Όχι, δεν το κάνουν για δικό τους κέρδος!

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υποδομών στα αεροδρόμια. Η Fraport Greece έχει δεσμευτεί να επενδύσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των πρώτων 4 ετών σε κατασκευαστικά έργα για την ανάπτυξη των αεροδρομίων. Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, δηλαδή σε 40 χρόνια, οι επενδύσεις στις υποδομές των αεροδρομίων θα ξεπεράσουν το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ.

Η Fraport AG θεωρείται μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο των αεροδρομίων διεθνώς, ωστόσο μετρητά δεν είχε και ζορίστηκε να τα εξασφαλίσει, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου δραστηριοποιείται σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως, μεταξύ άλλων, η ενέργεια, τα αεροδρόμια, η ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων.


Ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε:


«Οι μοντέρνες υποδομές θα διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό απαιτεί βιώσιμες επενδύσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν την πλήρη επίτευξη των δυνατοτήτων για δημιουργία θέσεων εργασίας και τόνωση της ανάπτυξης. Αυτή η συμφωνία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτυγχάνει την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων σε υποδομές ανάπτυξης, που θα υποστηρίξουν, για παράδειγμα, τον τουρισμό και την κινητικότητα. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους των επενδύσεων, για την υποστήριξη των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί, καθώς προσφέρουν εξέλιξη και ανάπτυξη».


Ο κ. Alexander Zinell, διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, σχολίασε:


«Η υπογραφή της χρηματοδότησης για τη μεγαλύτερη παραχώρηση στην Ελλάδα είναι μία ιστορική στιγμή. Μαζί με τα κεφάλαια από τους μετόχους μας, τα έσοδα των δανείων θα χρησιμοποιηθούν στην πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης και στο τετραετές πρόγραμμα ανάπτυξης των αεροδρομίων. Η επιτυχής χρηματοδότηση του πολύπλοκου αυτού έργου αποτελεί σαφές μήνυμα όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η εταιρεία μας και στην αξιοπιστία των μετόχων μας, Fraport AG και Όμιλου Κοπελούζου.Το ελληνικό κράτος μάς έχει αναθέσει τη διαχείριση 14 αεροδρομίων σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν “πύλες” για τουριστικούς προορισμούς σε μεγάλη ακμή. Είμαστε περήφανοι που θα διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη αυτών των προορισμών, στηρίζοντας την τουριστική βιομηχανία της χώρας».


O κ. Βαγγέλης Μπαλτάς, Οικονομικός Διευθυντής της Fraport Greece, δήλωσε:


«Αυτή η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μίας μεγάλης και γόνιμης διαδικασίας. Ύστερα από εντατικές εργασίες διάρκειας 15 μηνών, η Fraport Greece υπέγραψε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ με τις Alpha Bank, BSTDB, EBRD, EIB και IFC. Οι συνεργάτες μας υποστήριξαν αυτή τη συναλλαγή από την αρχή λόγω των συνολικών θετικών επιπτώσεων που θα έχει το συγκεκριμένο έργο στην ελληνική οικονομία. Μαζί με τη συνεισφορά των συνεργατών μας, το συνολικό ποσό της επένδυσης ξεπερνά το ποσό του 1,65 δισ. ευρώ. Εργαστήκαμε όλοι μαζί διασφαλίζοντας ότι το σύνθετο αυτό έργο θα είναι επιτυχές. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας για τις προσπάθειές τους και τη συμβολή τους στη θέσπιση γερών θεμελίων για το μέλλον του έργου παραχώρησης».


Ο κ. Jonathan Taylor, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και υπεύθυνος για την Ελλάδα, δήλωσε:


«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στην ευχάριστη θέση να επενδύει στην επέκταση και βελτίωση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο έργο έχει μεγάλη σημασία, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα παρέχει μια σημαντική ώθηση στον τουρισμό -έναν τομέα που έχει αποδείξει τη σημασία του και την ανθεκτικότητά του, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Τράπεζα της ΕΕ θα στηρίξει περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα που προωθούν την ανάπτυξη και συμβάλλουν στη δημιουργία βιώσιμων και υψηλής ποιότητας θέσεων εργασίας». (Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε δάνεια ύψους 281 εκατ. ευρώ συνολικά για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Η συναλλαγή υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), που αποτελεί την «καρδιά» του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη).


Ο κ. Ιωάννης Εμίρης, Executive General Manager της Alpha Bank δήλωσε:

«Αποτελεί χαρά μας που συμμετέχουμε μαζί με μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χρηματοδότηση μίας από τις πιο σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα 14 αεροδρόμια στο σύνολό τους αποτελούν τις βασικές πύλες του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Fraport Greece για αύξηση των δυνατοτήτων των αεροδρομίων και βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία τους, παράλληλα με τη δημιουργία νέων ευκαιριών και την προώθηση της ευημερίας των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και περιφερειών. Η Alpha Bank προσφέρει χρηματοδοτικές λύσεις που υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας».Ο Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας κ. Ihsan Ugur Delikanli δήλωσε: «Ως Πολυμερής Τράπεζα Αναπτύξεως με έδρα την Ελλάδα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλλουμε σε αυτό το μεγάλο έργο υποδομής που έχει πρωταρχική σημασία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Είναι μία σημαντική επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας. Επιπλέον, το έργο ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των ΠΤΑ και του ιδιωτικού τομέα και προωθεί την αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα προς όφελος της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».
Ο κ. Phil Bennett, EBRD First Vice President and Head of Client Services Group, δήλωσε:


«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε σε αυτή τη συναλλαγή-ορόσημο, η οποία αναμένουμε να προσφέρει μία ώθηση στην οικονομία και συγκεκριμένα στην περιφερειακή ανάπτυξη, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Ο εκσυγχρονισμός των βασικών αυτών υποδομών και η στήριξη του τουρισμού ειδικότερα, θα βελτιώσει την πρόσβαση, την ανταλλαγή και την ενσωμάτωση. H EBRD είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να υποστηρίζει τους στρατηγικούς εταίρους της, που θα προσφέρουν ιδιωτική χρηματοδότηση και τεχνογνωσία στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, δημιουργώντας ένα σημαντικό μοντέλο για μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης των υποδομών».
Ο κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος, Vice President of New Business της IFC, δήλωσε:


«Έχει αποδειχθεί σε μέρη ανά τον κόσμο ότι αεροδρόμια με σωστή διαχείριση λειτουργούν ως “οικονομικές μηχανές”. Αυτή η παραχώρηση-ορόσημο αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς δημιουργούνται έσοδα για το κράτος και θέσεις εργασίας, ενώ ενισχύεται η εμπιστοσύνη σε ζωτικούς τομείς. Η συμμετοχή της IFC στον κλάδο του τουρισμού και των υποδομών μπορεί να προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις ενθαρρύνοντας νέα αναπτυξιακά έργα που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη».


Κι ένας χρήστης στο facebook δημοσίευε:
Στα 53.94 ευρώ κόστος, η FRAPORT τσιμπάει ήδη 12 ευρώ χωρίς να έχει κάνει καμία εργασία εκσυγχρονισμού!

nea.allnewz

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ