Εισήγηση σοκ που αίρει το …απαγορευτικό στις εταιρείες διαχειρίσεως «κόκκινων» δανείων στην επίσπευση των πλειστηριασμών, έλαβαν στα χέρια τους την περασμένη εβδομάδα οι 66 Αρεοπαγίτες της Ολομελείας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν οι λεγόμενοι servicers νομιμοποιούνται να προβαίνουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτελέσεως εις βάρος των δανειοληπτών για λογαριασμό των funds.
Συμφώνως προς πληροφορίες, η εισήγηση της Αρεοπαγίτου Κ. Τζαβέλλα, η οποία βασίζεται σε νομική ανάλυση του καθηγητού Πολιτικής Δικονομίας στο ΕΚΠΑ Σ. Πανταζόπουλου, δέχεται την άποψη, ότι επιτρέπεται στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες, ανάβοντας το «πράσινο φως», ώστε να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς. Εφ’ όσον η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υιοθετήσει την εισήγηση, αναμένεται να εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες ένα νέο τεράστιο κύμα πλειστηριασμών, και χιλιάδες «κόκκινοι» οφειλέτες να χάσουν τα σπίτια τους.
Επί της ουσίας, η εισηγήτρια δέχεται την επιχειρηματολογία τραπεζών και εταιρειών διαχειρίσεως δανείων, και όλα δείχνουν ότι εάν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή λόγω εκλογών, μετά την
έκδοση της αποφάσεως της Ολομελείας, η οποία αναμένεται περί τα τέλη Μαρτίου, θα «δικαιωθούν» οι χρηματοδοτικοί φορείς και θα ξεμπλοκάρουν οι πλειστηριασμοί.Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία», αν η απόφαση είναι θετική, 700.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ θα βρεθούν στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών. Πρόκειται για κατοικίες διαφόρων κατηγοριών αλλά και μικρά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα, που θα αλλάξουν χέρια, με συνοπτικές διαδικασίες.
Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες κατατέθησαν εκατοντάδες αιτήσεις ανακοπής πλειστηριασμών από δανειολήπτες, και πολλοί πλειστηριασμοί εματαιώθησαν από τα δικαστήρια εν αναμονή της αποφάσεως της Ολομελείας του Αρείου Πάγου.
Συμφώνως προς τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, το 2022 ανηρτήθησαν συνολικώς 53.706 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 38.205 ολοκληρώθηκαν και οι 12.779 ανεστάλησαν. Όσον αφορά στο 2023, μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί περίπου 13.700 πλειστηριασμοί, με την πλειονότητα να αφορά στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ένα μεγάλος μέρος από τους οποίους έχει αναβληθεί.
Από την πλευρά των εταιρειών διαχειρίσεως δανείων τονίζεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί προχώρησαν, παρά την έκδοση της αποφάσεως 822/2022, επειδή έγινε δεκτό το σκεπτικό άλλων αποφάσεων.
Το δικαστικό θρίλερ «παίζεται» εν πολλοίς στην ερμηνεία δυο νόμων: του νόμου 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, ο οποίος προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers να γίνονται διάδικοι, ενώ ο νόμος 3156/2003 δεν έδιδε την δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους. Τα funds κάνουν χρήση και των δυο νόμων, επιλεκτικώς αναλόγως προς τι εξυπηρετεί τα κατά περίπτωσιν συμφέροντά τους, καταστρατηγώντας διατάξεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νόμος του 2003 έδωσε φοροαπαλλαγές στις εταιρείες διαχειρίσεως «κόκκινων» δανείων. Παρέχει στα funds 14 απαλλαγές από φόρους, τέλη κ.λπ., κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μη απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο τεράστιων ποσών (ζημία 58,80 δισ. ευρώ). Από την μη απόδοση φόρου εισοδήματος, το Δημόσιο έχει χάσει 15,2 δισ. ευρώ και από τον φόρο μεταβιβάσεως δεν μπήκαν στα δημόσια ταμεία 12 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου