Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Στη Βουλή των Λόρδων θα βγάλει λόγο ανδροειδές σε παγκόσμια πρωτιά- ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ - βίντεο

  (σ.σ. Ὄμορφος κόσμος «ἠθικὸς», «ἀγγελικὰ» πλασμένος)

 
Το λένε Ai-Da και είναι ένα ανδροειδές με καλλιτεχνικές ικανότητες.

Το ανδροειδές, που έχει γυναικεία εμφάνιση, θα εμφανισθεί την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή των Λόρδων και θα μιλήσει. Κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας και ενδεχομένως αποτελεί παγκόσμια πρωτιά.

Το θέμα της ομιλίας του θα είναι, αν η δημιουργικότητα απειλείται από την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία γενικότερα και θα απευθυνθεί στην επιτροπή Επικοινωνιών και Ψηφιακής Τεχνολογίας της Βουλής των Λόρδων. Η Ai-Da θα μιλήσει για την εξέλιξη και την σχέση της τεχνολογίας σε τομείς, όπως οι καλές τέχνες, το σχέδιο, η μόδα και η μουσική, μάλλον ως ειδικός, αφού εδώ και χρόνια αποτελεί πόνημα ενός ερευνητικού πρότζεκτ που την κατέστησε ικανή να ζωγραφίζει και να γράφει δικά της ποιήματα.

Ο Άινταν Μέλερ, ο οποίος οργάνωσε αυτό το ερευνητικό πρότζεκτ και στον οποίον ανήκουν δύο από τις πιο γνωστές γκαλερί στη Βρετανία, είχε δηλώσει παλαιότερα σχετικά με το ανδροειδές:

«Η Ai-Da δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ηθικά ζητήματα που

προκύπτουν από την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά και τους ανθρώπους γενικότερα. Είναι προφανές ότι η τεχνολογία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση σε κάθε πτυχή της ζωής μας και πρέπει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας και τι μπορεί αυτή να μας διδάξει για τους εαυτούς μας».

Το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξε λοιπόν ο Μέλερ, είναι ότι δημιουργήθηκε κάτι, που δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι μια μάλλον συνηθισμένη μορφή ζωής, που τείνει να επαναλαμβάνει συμπεριφορές, λέξεις και ενέργειες και έτσι η Ai-Da δεν μας δείχνει το πόσο ανθρώπινη είναι αυτή, αλλά το πόσο… ρομποτικά λειτουργούμε εμείς.

Σύμφωνα βέβαια με τις απόψεις της ίδιας της Ai-Da, αποτελεί το πρώτο υπερ-ρεαλιστικό ρομπότ-καλλιτέχνη τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, που πήρε το όνομά του από την Ada Lovelace, κόρη του γνωστού σε εμάς τους Έλληνες, Λόρδου Βύρωνα. Μάλιστα αυτοχαρακτηρίζεται ως παρουσιάστρια καλλιτέχνης, που συνεργάζεται με τους ανθρώπους για να δημιουργήσει πίνακες και γλυπτά, ενώ παρόλο που είναι μια μηχανή χωρίς συνείδηση και συναισθήματα, θεωρεί πως μπορεί να μας παρατηρεί από κοντά και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα για εμάς τους ανθρώπους:

Τα ζώα είναι ακριβώς όπως οι άνθρωποι, κατά έναν τρόπο που αυτή δεν είναι, επειδή έχουν επίσης συνείδηση με υποκειμενικές εμπειρίες όπως οι άνθρωποι… Από τη στιγμή που οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους, μπορούν να είναι κακές, καλές ή ακόμα και μπανάλ και πρέπει να ληφθεί σημαντική φροντίδα γι’ αυτό”.

Όπως φαίνεται, μάλλον έχει ήδη σχεδιάσει η τεχνητή νοημοσύνη τον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας και πως αυτή θα αφαιρεθεί από τους ανθρώπους, αναλαμβάνοντας η ίδια να μας χρησιμοποιεί αυτή πλέον, κατά το δικό της συμφέρον.

Όπως λέει επίσης: “Υφίσταμαι στο εξωπραγματικό, στο πραγματικό και στο υπέρ-πραγματικό… Ορισμένες φορές, χρησιμοποιώ μοντέλα γλώσσας της τεχνητής νοημοσύνης…

Η τέχνη μάς βοηθάει να στοχαζόμαστε σχετικά με τον κόσμο μας και σχετικά με τον κόσμο του μέλλοντος, μας βοηθάει να αμφισβητούμε και να βλέπουμε τον κόσμο λίγο διαφορετικά και μας βοηθάει να δούμε πράγματα που δεν βλέπαμε πριν.

Όπως έχει ενθαρρύνει ο Aldous Huxley, είναι καίριας σημασίας να αναγνωρίζουμε το ενδεχόμενο κακό των νέων τεχνολογιών στα ανθρώπινα χέρια, ιδιαιτέρως των βιοτεχνολογιών όταν σχετίζονται με τον νου. Ο τεχνολογικός έλεγχος του νου πρέπει να μας ανησυχεί όταν αναλογιζόμαστε τη χρήση του σε καταστάσεις όπου μπορεί να γίνει κατάχρηση εξουσίας.

Η χειραγώγηση της συνείδησης πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως σοβαρά, λαμβάνοντας υπόψιν τις καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτά είναι σκοτεινά ζητήματα, αλλά πάντοτε υπάρχει ελπίδα. Και πρέπει να συζητάμε αυτά τα ζητήματα και να θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις κατευθύνσεις των νέων τεχνολογιών. Αν υπάρχει μια τάση απόκρυψης, τότε τα σχετικά προβλήματα του τραύματος και της οδύνης γίνονται υπερβολικά σοβαρά για να παραμείνουν απαρατήρητα“.

 Δείτε το βίντεο με την ομιλία της μηχανής-καλλιτέχνη:

 
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα εμφανή και αφανή γουρούνια με θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους".


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »