Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

«Άρχισαν τα όργανα» – Κ.Σκρέκας: «Μην καταναλώνετε ρεύμα από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ»

 Το «κόλπο» με το κρυφό «χαράτσι» που επέβαλε η κυβέρνηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και ισχύει από την 1η Νοεμβρίου

Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη δια στόματος του υπουργού Ενέργειας Κ.Σκρέκα συνέστησε να αποφεύγουμε τη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ!

Μόνο που οι ώρες 6-9 είναι οι βασικές ώρες κατά τις οποίες οι Έλληνες κάνουν όλες τις δραστηριότητές τους που αφορούν, μαγείρεμα, πλύσιμο, θέρμανση, φωτισμό, κ.λ.π. καθώς τις υπόλοιπες ώρες εργάζονται και λείπουν από το σπίτι.

Επί της ουσίας αυτό που ζητάει η κυβέρνηση είναι οι Έλληνες να ζουν στα σπίτια τους ως «αόρατοι» και να μην καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Kαι επειδή στην ζωή τίποτε δεν γίνεται με συστάσεις παρά μόνο με καταναγκασμούς και διαταγές, η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ότι οι Έλληνες θα συμμορφωθούν και δεν θα «καίνε» ρεύμα, επιβάλει ένα κρυφό «χαράτσι» που αφορά την κατανάλωση.

Η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών μπαίνει στο πλαίσιο των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), αυτή τη φορά για να χρηματοδοτήσουν τα νοικοκυριά «την αντιστάθμιση κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις».

Ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει εντός και

εκτός συνόρων τις τεράστιες επιδοτήσεις που δίνει απλόχερα στα ελληνικά νοικοκυριά και όχι μόνο, εντέλει αυτές επιδοτούνται με χρήματα των ίδιων των καταναλωτών έμμεσα και άμεσα.

Ήδη το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στην ενέργεια εδώ και μήνες, οπότε έχει στην πράξη ακυρωθεί το αναμενόμενο όφελος από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα για την ελάφρυνση της αντίστοιχης χρέωσης ΥΚΩ που υποσχόταν η κυβέρνηση Ν.Δ. όταν έκοβε κορδέλες στα νησιά που διασυνδέονταν.

Οπως έχει ανακοινωθεί από τον Αύγουστο και προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε προχθές από το ΥΠΕΝ, όχι μόνο δεν ανακουφίζονται οι καταναλωτές με απομείωση της χρέωσης ΥΚΩ, αλλά δημιουργείται μια νέα υποκατηγορία στήριξης, χρηματοδοτούμενη, βεβαίως, και πάλι από τους καταναλωτές. Στο εξής, «η αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις συνιστά Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας» και οι δαπάνες για την παροχή της υπηρεσίας αυτής επιμερίζονται για όλη την ελληνική επικράτεια σε κάθε κατηγορία πελατών, περιλαμβανομένων των αυτοπαραγωγών.

Όπως αναφέρεται, αναπροσαρμόζονται οι χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ΥΚΩ με οριζόντια αύξηση ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης από την 1η Νοεμβρίου και μετά, με σχετική απόφαση ΥΠΕΝ, κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στη θερινή ραστώνη του Αυγούστου, ο υπουργός ΠΕΝ ανήγγειλε «μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό» μέσω χρεώσεων ΥΚΩ, και εκτιμάται πως θα αποδίδει περί τα 300 εκατ. ετησίως.

Θυμίζουμε ότι σήμερα για κατανάλωση μέχρι 1.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο το κόστος των ΥΚΩ είναι 0,0069 ευρώ/κιλοβατώρα, ενώ τώρα αναμένεται χρέωση ύψους 0,0101 ευρώ επιπλέον σε κάθε οικιακή κιλοβατώρα, διαμορφώνοντας την τελική τιμή σε 0,017 ευρώ/κιλοβατώρα (+146%).

Έτσι, για παράδειγμα, με κατανάλωση 1.500 κιλοβατώρων στο τετράμηνο ένα νοικοκυριό μόνο για ΥΚΩ θα πληρώνει 25,5 ευρώ, από 10,35 ευρώ σήμερα.

Παράλληλα, σ’ αυτό το επίπεδο θα βρεθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ για μεγαλύτερες καταναλώσεις, που είναι υψηλότερες (0,050 ευρώ έως 1.601-2.000 κιλοβατώρες και 0,085 ευρώ από 2.001 κιλοβατώρες και πάνω), κάτι που ο υπουργός χαρακτήρισε «εξορθολογισμό».

Στο μεταξύ, από τον Σεπτέμβριο ισχύουν αυξημένες χρεώσεις και για το σύστημα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), οι οποίες ανέρχονται για τα νοικοκυριά σε 0,00844 ευρώ/κιλοβατώρα, έναντι 0,0056, που για μια τετραμηνιαία κατανάλωση 1.500 κιλοβατώρων αντιστοιχούν σε 12,66 ευρώ, από 8,4 ευρώ (+50,7%).

Δηλαδή, συνολικά για τη συγκεκριμένη κατανάλωση προκύπτει μια έξτρα επιβάρυνση (ΥΚΩ+δίκτυα μεταφοράς) κοντά στα 19,5 ευρώ.

Την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσει τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

H Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής στον αγώνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τόνισε ο Κώστας Σκρέκας ξεκινώντας τις ανακοινώσεις του στις οποίες επισήμανε ότι οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκουν πλέον υποστηρικτές στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε:

Για όλες τις παροχές κυρίας και μη κυρίας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχων

  • έως 500 κιλοβατώρες θα είναι 238 ανά μεγαβατώρα και απορροφά το 90% της αύξησης
  • από 501 έως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η
  • επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • για πάνω από 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι στα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα

Στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και απορροφάται έως 100% η αύξηση.

Η ΔΕΠΑ εμπορίας θα δώσει επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Οκτώβριο έγιναν σε τρείς κλίμακες ενώ για πρώτη φορά είχε δοθεί «μπόνους» 50 ευρώ για καταναλώσεις πάνω από 501 κιλοβατώρες αν υπάρχει μείωση στην κατανάλωση κατά 15% την ημέρα σε σχέση με την αντίστοιχη κατανάλωση του 2021.

Οι προμηθευτές από την πλευρά τους ανακοίνωσαν μειωμένα από 30% έως 38% – σε σχέση με τον Οκτώβριο – τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα οι χρεώσεις είναι:

– ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, 39,7 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 59,5 τον Οκτώβριο). Από 500 κιλοβατώρες και πάνω, 40,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 60,7 τον Οκτώβριο). Νυχτερινό τιμολόγιο: 35,6 σεντς (από 55,4).

– Protergia 39,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 57,63

– Ήρων 43,9 – 47 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 62 – 69,8)

– Elpedison 38-42 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 59,05-63,06)

– NRG 37,5-41,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 57,9-59,9)

– Watt&Volt 40,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)

– Φυσικό Αέριο Ελλάδος 35-36,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 57,4-58,6)

– Volterra 42,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 68,5)

– Zenith 38,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)

– Ελίν 39,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (έναντι 59,9 τον Οκτώβριο)

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ