Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Η δύναμη των Facebook και Twitter εξελίχθηκε σε αλαζονεία και απειλή ολοκληρωτισμού. Ώρα να φεύγουμε!

 Η σελίδα Greeklignite σταδιακά αποχωρεί απ' το Facebook και μεταφέρεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη του ιστολογίου θα βρείτε το σύνδεσμο).

Greeklignite is leaving Facebook for MeWe. (Link at the right column).

Στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε τι είπε ο Zuckerberg του Facebook τον περασμένο Μάιο στο Foxnews, όταν το Twitter ξεκίνησε να λογοκρίνει τον Πρόεδρο Τραμπ: "το Facebook δεν πρέπει να είναι ο κριτής της αλήθειας για ό,τι λένε οι άνθρωποι στο διαδίκτυο". Δυστυχώς ο Zuckerberg είπε ψέματα! Τον τελευταίο χρόνο κάνει συστηματικά εντελώς το αντίθετο. Στην Ελλάδα πληρώνει τα Ellinika Hoaxes για να μπλοκάρουν ό,τι δεν αρέσει στην κυρίαρχη ιδεολογία/προπαγάνδα. Διεθνώς αυτή τη δουλειά την κάνει μέσω του Climate Feedback και άλλων φορέων. Το ιστολόγιο δεν είχε μεγάλα προβλήματα απ' το 2014, ωστόσο μέσα στο 2020 έχει πέσει τρεις φορές θύμα των φασιστικών πρακτικών λογοκρισίας του Facebook. Βεβαίως, όχι για τις δικές του, πάντα τεκμηριωμένες αναρτήσεις, αυτές κανείς δεν τόλμησε σχεδόν 7 χρόνια να τις αμφισβητήσει. Αλλά μόνο για κοινοποιήσεις δημοσιεύσεων τρίτων:

Σε κάθε τέτοια περίπτωση το Facebook "αποφασίζει και διατάσσει" πως "Οι Σελίδες και οι ιστότοποι που επανειλημμένα δημοσιεύουν ή κοινοποιούν παραπλανητικό περιεχόμενο θα έχουν περιορισμένη προβολή του περιεχομένου τους, δεν θα έχουν τη δυνατότητα οικονομικής αξιοποίησης και προβολής διαφημίσεων και δεν θα μπορούν να καταχωρούνται ως ειδησεογραφικές Σελίδες. Επίσης, οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν αν μια Σελίδα έχει ιστορικό κοινοποίησης ψευδών ειδήσεων."

Όμως και οι τρεις αυτές περιπτώσεις ήταν ξεκάθαρα περιπτώσεις διατύπωσης γνώμης, δεν ...

ήταν επιστημονικές εργασίες που υποβλήθηκαν για έλεγχο κριτών (peer review). Και το Facebook τις λογόκρινε, παρόλο που δεν πρέπει να είναι ο κριτής της αλήθειας για ό,τι λένε οι άνθρωποι στο διαδίκτυο. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αυτοαναγορευθεί σε υπέρτατους κριτές των πάντων, κάτι που δεν είναι δική τους δουλειά. Έχουν δικαίωμα να έχουν τη δική τους γνώμη, δεν έχουν δικαίωμα στη λογοκρισία των απόψεων των άλλων. Ήδη λένε πως είναι λάθος και το κόμμα που θέλουμε να ψηφίσουμε, το έκανε το Twitter στον Τραμπ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 


Το πιο τρελό όμως συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου 14/11: στο ιστολόγιο "Φωνακλάς" αναδημοσιεύτηκε άρθρο της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΕΠΑΜ για την επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια. Όταν επεχείρησα να στείλω το σύνδεσμο σε ιδιωτικό μήνυμα μέσω Messenger σε ΕΠΑΜίτη που παρακολουθεί τη σελίδα, παρενέβη ο αλγόριθμος του Facebook, δεν επέτρεψε ούτε καν την επικόλληση του συνδέσμου και, όπως φαίνεται στο στιγμιότυπο οθόνης, "επέβαλε περιορισμούς" στη σελίδα Greeklignite! Για 48 ώρες δεν επέτρεπε καν ν' ανεβεί νέα ανάρτηση! Και παρόλο που "υπέβαλα ένσταση" σύμφωνα με σχετική ειδοποίηση, αυτή αγνοήθηκε. Μην απορείτε λοιπόν αν δεν βλέπετε το ιστολόγιο στο Facebook.

Κατόπιν αυτού το ιστολόγιο δεν είναι διατεθειμένο να συνεχίσει να παρέχει περιεχόμενο στο Facebook, προκειμένου αυτό να πουλάει διαφημίσεις. Ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι του ιστολογίου και του Facebook, καθώς πλέον το Facebook (όπως και το Twitter) έχει εξελιχθεί σε καρκίνωμα για τη δημοκρατία. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια και μια τέτοια πορτοκαλιά είναι το δίκτυο Μίουι (MeWe). Ήδη δημιουργήθηκε ο λογαριασμός "Greek Lignite" (δυο λέξεις πλέον) και ξεκίνησε η δημοσίευση των αναρτήσεων. Η σελίδα στο Facebook θα συνεχίσει να ενημερώνεται για κάποιο διάστημα, προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση. Φυσικά πάντα είναι προτιμότερο να επισκέπτεσθε κατευθείαν το ιστολόγιο, (ο τρέχων ρυθμός δημοσίευσης είναι σε περίπου 10-12 αναρτήσεις κάθε μήνα).

Τα κοινωνικά δίκτυα μας έφεραν τα τελευταία χρόνια πιο κοντά, αλλά ταυτόχρονα μας έβαλαν και στους καναπέδες. Η δύναμή τους έχει εξελιχθεί σε αλαζονεία κι από κοινωνικά δίκτυα έχουν μεταβληθεί σε φορείς επιβολής πολιτικών απόψεων, ό,τι δεν τους αρέσει αποκτά ταμπέλες όπως "ψευδές περιεχόμενο", "συνωμοσιολογία", "παραπληροφόρηση", κλπ. Αλλά η δύναμή τους είμαστε οι πολίτες, εμείς που δημιουργήσαμε λογαριασμούς. Ώρα να φεύγουμε, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η δύναμη στους πολίτες! Και, βεβαίως, αν υπάρξει μαζική φυγή θα έχει επιπτώσεις στην τιμή της μετοχής των εταιρειών, αυτό σίγουρα "θα τσούξει" ...

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ