Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΠΡΩΚΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ…ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Ο αποτελεσματικός...
Γράφει ο Ιωάννης Αυξεντίου

Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ έπαυσε και επισήμως να είναι η παράταξη της ''Δεξιάς'' (ουσιαστικά ποτέ δεν ήταν) και έγινε το μεγάλο κόμμα των φιλελεύθερων. Πριν την εκλογή του, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μία εμβληματική πράξη: ψήφησε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τους γκέι. Το έπραξε διότι έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτή την κατηγορία ατόμων; Μάλλον όχι. Η πράξη του αυτή είχε ως σκοπό να φανερώσει και να σηματοδοτήσει την ιδεολογία του: δηλαδή, ότι είναι ένας πολιτικός αυθεντικά φιλελεύθερος. Πρέπει να επισημάνουμε, ότι τα τελευταία χρόνια δημιουργείται στην Ελλάδα ένας πόλος, αποτελούμενος από κόμματα και πολιτικούς (ΝΔ, Ποτάμι, Μάνος κλπ) μαζί με κάποιους ''περισπούδαστους'' δημοσιογράφους, ο οποίος (πόλος) πρεσβεύει τον οικονομικό και φιλοσοφικό φιλελευθερισμό: ένα μίγμα αποτελούμενο από την προάσπιση της ελεύθερης αγοράς και των ελεύθερων χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα την υπεράσπιση των ''ατομικών δικαιωμάτων'', δηλαδή την εξύψωση της βούλησης του κάθε ατόμου πέραν από κάθε κοινωνικό, θρησκευτικό και ηθικό δεσμό.

Αυτό το μίγμα αποτελεί την πιο καθαρή και βαθιά έκφραση του καπιταλιστικού πνεύματος: εκείνου δηλαδή του πνεύματος, που αναδύθηκε μέσα από το προτεσταντικό (πουριτανικό) - γνωστικό -διαφωτιστικό ρεύμα που σάρωσε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Κάποιος ίσως να παρατηρήσει, ότι σε αυτόν το πόλο που προαναφέραμε, διαφαίνεται όμως και κάποια μορφή ''συντηρητισμού''. Πράγματι υπάρχει, και μάλιστα θα λέγαμε ότι αυτή η μορφή ''συντηρητισμού'' έχει μία αγγλοσαξονική απόχρωση (εξάλλου αφού μιλάμε για φιλελευθερισμό και
πουριτανισμό, τι άλλη απόχρωση θα είχε;). Πως όμως εκφράζεται αυτός, ο κατά κάποιο τρόπο, ''συντηρητισμός'';



Κάπως έτσι:

  • Να παντρεύονται ελεύθερα οι γκέι; Βεβαίως, αλλά με…ΤΑΞΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  • Να αναμιχθούμε όλοι μαζί, λευκοί, μαύροι, κίτρινοι, και να γίνουμε μιγάδες; Βεβαίως, αλλά με …ΤΑΞΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  • Να ξεριζωθεί το θρησκευτικό πνεύμα από την κοινωνία; Βεβαίως, αλλά με…ΤΑΞΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  • Να εδραιωθεί ο καπιταλισμός και η εκμετάλλευση της εργασίας; Βεβαίως, αλλά με…ΤΑΞΗ  και  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.


Καταλάβατε τώρα που έγκειται ο ''συντηρητισμός''; Πάρτε για παράδειγμα την νέα Βαβέλ, το Λονδίνο: μαύροι, κίτρινοι, λευκοί, μουσουλμάνοι, προτεστάντες, ινδουιστές, γκέι, λεσβίες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας, αλλά, παρακαλώ πολύ, όλα με απόλυτη ΤΑΞΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πράγματι, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στο Λονδίνο λειτουργούν άψογα, οι επιχειρήσεις επίσης, και ο κάθε πολίτης σέβεται τις ''προσωπικές επιλογές'' των άλλων πολιτών. Ένα καλοκουρδισμένο πολύχρωμο, πολυδιάστατο, πολυπολιτισμικό, πολυσεξουαλικό, πολυθρησκευτικό ρολόι.

Πουριτανός ιεροκήρυκας σε παράκρουση
τη μέρα των "Ευχαριστιών" 

Βλέπετε, όταν οι θρησκευτικά πουριτανικές κοινωνίες εκκοσμικεύθηκαν, το πουριτανικό πνεύμα της τάξης, της αυστηρότητας και της αποτελεσματικότητας, διοχετεύτηκε όλο πάνω στην  διαχείριση των οικονομικών, εργασιακών  και διοικητικών λειτουργιών της κοινωνίας. Αυτή η τάξη και αποτελεσματικότητα όμως δεν υπάρχει μόνη της, είναι σταθερά τοποθετημένη πάνω σε έναν κίονα, δηλαδή, την βασική θεώρηση του προτεσταντισμού, αλλά αποθρησκευτικοποιημένη: την ''ελεύθερη ερμηνεία'', όχι πλέον των Ιερών Γραφών, αλλά του ΗΘΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Η αποτελεσματικότητα, για το μετανεωτερικό σύστημα, νοείται ως η όσο δυνατή καλύτερη εφαρμογή των καπιταλιστικών –ελευθεριακών ''αξιών'' στο κοινωνικό γίγνεσθαι.


Έτσι πλέον, η άμοιρη Ελλάδα ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο πόλους ή καλύτερα, ανάμεσα στις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: τον  κόκκινο-ροζ  ελευθεριασμό και τον γαλάζιο φιλελευθερισμό, οι δύο όψεις του αργυρού νομίσματος της προδοσίας, δηλαδή της γνωστικής εξέγερσης που ανέτρεψε όλους τους παραδοσιακούς δεσμούς των κοινωνιών.


Η σχέση δε Πουριτανισμου και Ιουδαϊσμου είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ζήτημα για το οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς στο μέλλον. Ως μια πρόγευση οι αναγνώστες μας μπορουν να διαβάσουν το παρακάτω άρθρο



Σημείωση: Μιας και αναφερθήκαμε στο Λονδίνο, οι αγγλομαθείς αναγνώστες  μπορούν  να διαβάσουν ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της εφημερίδας  Daily Mail.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »