Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Neom: Εντολή στις σαουδαραβικές δυνάμεις «να σκοτώνουν» όποιον αντιστέκεται στην κατασκευή της eco-city

Ο ι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επέτρεψαν τη χρήση θανατηφόρου βίας για την εκκαθάριση γης για μια φουτουριστική πόλη της ερήμου που χτίζεται από δεκάδες δυτικές εταιρείες, δήλωσε ένας πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών στο BBC.

Ο συνταγματάρχης Rabih Alenezi λέει ότι του δόθηκε εντολή να εκδιώξει χωρικούς από μια φυλή στο κράτος του Κόλπου για να ανοίξει το δρόμο για το The Line, μέρος του οικολογικού έργου Neom. Ένας από αυτούς στη συνέχεια πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε επειδή διαμαρτυρόταν κατά της έξωσης.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και η διοίκηση της Neom αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το Neom, η οικολογική περιοχή των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί μέρος της στρατηγικής του «Saudi Vision 2030», που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου μακριά από το πετρέλαιο.

Το εμβληματικό της έργο, The Line, έχει προβληθεί ως μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα, μόλις 200 μέτρα πλάτους και 170 χιλιόμετρα (106 μίλια) μήκος – αν και μόνο 2,4 χιλιόμετρα του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2030.

Δεκάδες παγκόσμιες εταιρείες, αρκετές από αυτές βρετανικές, συμμετέχουν στην κατασκευή του Neom. Η περιοχή όπου

χτίζεται το Neom έχει περιγραφεί ως ο τέλειος «κενός καμβάς» από τον Σαουδάραβα ηγέτη, πρίγκιπα διάδοχο Mohamed bin Salman. Αλλά περισσότερα από 6.000 άτομα έχουν μετακινηθεί για το έργο σύμφωνα με την κυβέρνησή του – και η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ALQST με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Το BBC ανέλυσε δορυφορικές εικόνες τριών από τα χωριά που κατεδαφίστηκαν – al-Khuraybah, Sharma και Gayal. Σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία έχουν σβήσει από τον χάρτη.


Ο συνταγματάρχης Alenezi, ο οποίος εξόριστος στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, λέει ότι η εντολή εκκαθάρισης που του ζητήθηκε να εκδοθεί ήταν για την al-Khuraybah, 4,5 χιλιόμετρα νότια της The Line. Τα χωριά κατοικούνταν ως επί το πλείστον από τη φυλή Huwaitat, η οποία κατοικούσε στην περιοχή Tabuk στα βορειοδυτικά της χώρας εδώ και γενιές.

Είπε ότι η διαταγή του Απριλίου 2020 ανέφερε ότι το Χουβαϊτάτ αποτελούνταν από «πολλούς αντάρτες» και «όποιος συνεχίζει να αντιστέκεται [στην έξωση] θα πρέπει να σκοτωθεί, έτσι αδειοδότησε τη χρήση θανατηφόρου βίας σε όποιον έμενε στο σπίτι του».

Απέφυγε την αποστολή για επινοημένους ιατρικούς λόγους, είπε στο BBC, αλλά ωστόσο προχώρησε.

Ο Abdul Rahim al-Huwaiti αρνήθηκε να επιτρέψει σε μια επιτροπή κτηματολογίου να εκτιμήσει την περιουσία του και πυροβολήθηκε από τις σαουδαραβικές αρχές μια μέρα αργότερα, κατά τη διάρκεια της αποστολής εκκαθάρισης. Στο παρελθόν είχε δημοσιεύσει πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρόμενος για τις εξώσεις.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από την κρατική ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας εκείνη την εποχή, υποτίθεται ότι ο al-Huwaiti άνοιξε πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και αναγκάστηκαν να αντεπιτεθούν. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ΟΗΕ έχουν πει ότι σκοτώθηκε απλώς επειδή αντιστάθηκε στην έξωση.
Το BBC δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα σχόλια του συνταγματάρχη Alenezi σχετικά με τη θανατηφόρα βία.

Αλλά μια πηγή που γνωρίζει τη λειτουργία της διεύθυνσης πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας μας είπε ότι η μαρτυρία του συνταγματάρχη – τόσο για τον τρόπο κοινοποίησης της εντολής εκκαθάρισης όσο και για το τι έλεγε – ήταν σύμφωνη με όσα γνώριζαν για τέτοιες αποστολές γενικότερα.
Είπαν επίσης ότι το επίπεδο αρχαιότητας του συνταγματάρχη θα ήταν κατάλληλο για να ηγηθεί της αποστολής.

Τουλάχιστον 47 άλλοι χωρικοί συνελήφθησαν μετά από αντίσταση στις εξώσεις, πολλοί από τους οποίους διώχθηκαν με κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την ALQST. Από αυτούς, οι 40 παραμένουν υπό κράτηση, οι πέντε εκ των οποίων είναι θανατοποινίτες, αναφέρει η ALQST.
Αρκετοί συνελήφθησαν επειδή απλώς θρήνησαν δημόσια το θάνατο του al-Huwaiti στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε η ομάδα.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αναφέρουν ότι σε όσους απαιτείται να μετακινηθούν για το The Line έχουν προσφερθεί αποζημίωση. Όμως τα ποσά που καταβλήθηκαν ήταν πολύ χαμηλότερα από το ποσό που είχε υποσχεθεί, σύμφωνα με την AlQst.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη al-Enezi, ο οποίος ζει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη δική του ασφάλεια, “Η Neom είναι το επίκεντρο των ιδεών του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Γι’ αυτό ήταν τόσο βάναυσος στην αντιμετώπιση των Χουβαϊτάτ.”

Ένα πρώην ανώτερο στέλεχος του έργου σκι του Neom είπε στο BBC ότι είχε ακούσει για τη δολοφονία του Abdul Rahim al-Huwaiti λίγες εβδομάδες πριν φύγει από τις ΗΠΑ για το πόστο του, το 2020. Ο Andy Wirth λέει ότι ρώτησε επανειλημμένα τους εργοδότες του για τις εξώσεις, αλλά δεν ικανοποιήθηκε με τις απαντήσεις.

«Απλώς μύριζε κάτι τρομερό [που] είχε επιβληθεί σε αυτούς τους ανθρώπους… Δεν τους πατάς στο λαιμό με τα τακούνια της μπότας σου για να μπορείς να προχωρήσεις», είπε. Έφυγε από το έργο λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ένταξή του, απογοητευμένος από τη διαχείρισή του.

Ένας διευθύνων σύμβουλος μιας βρετανικής εταιρείας αφαλάτωσης αποσύρθηκε από ένα έργο 100 εκατομμυρίων δολαρίων για το The Line το 2022.

«Μπορεί να είναι καλό για κάποιους ανθρώπους υψηλής τεχνολογίας που ζουν σε αυτήν την περιοχή, αλλά τι γίνεται με τους υπόλοιπους;» είπε ο Malcolm Aw,
ο Διευθύνων Σύμβουλος της Solar Water PLC.

Ο τοπικός πληθυσμός πρέπει να θεωρείται πολύτιμο αγαθό, πρόσθεσε, δεδομένου του πόσο καλά κατανοεί την περιοχή.

«Θα πρέπει να αναζητήσετε αυτή τη συμβουλή για να βελτιώσετε, να δημιουργήσετε, να αναδημιουργήσετε, χωρίς να τις αφαιρέσετε».

Οι εκτοπισμένοι χωρικοί ήταν εξαιρετικά απρόθυμοι να σχολιάσουν, φοβούμενοι ότι μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ θα μπορούσε να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τους κρατούμενους συγγενείς τους.

Αλλά μιλήσαμε με όσους εκδιώχθηκαν αλλού για ένα άλλο σχέδιο Σαουδικής Αραβίας 2030. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω του έργου της Jeddah Central στη δυτική πόλη της Σαουδικής Αραβίας – που θα περιλαμβάνει μια όπερα, μια αθλητική συνοικία και υψηλές
τέλος λιανικών και οικιστικών μονάδων.

Ο Nader Hijazi [δεν είναι το πραγματικό του όνομα] μεγάλωσε στην Aziziyah – μια από τις περίπου 63 γειτονιές που επλήγησαν από αυτές τις κατεδαφίσεις. Το σπίτι του πατέρα του ισοπεδώθηκε το 2021, για το οποίο έλαβε προειδοποίηση λιγότερο από ένα μήνα.

Ο Hijazi λέει ότι οι φωτογραφίες που είχε δει από την πρώην γειτονιά του ήταν συγκλονιστικές, λέγοντας ότι προκαλούσαν εμπόλεμη ζώνη. «Κάνουν πόλεμο κατά των ανθρώπων, πόλεμο κατά των ταυτοτήτων μας».

Σαουδάραβες ακτιβιστές είπαν στο BBC για δύο άτομα που συνελήφθησαν πέρυσι σε σχέση με τις κατεδαφίσεις στην Τζέντα – το ένα επειδή αντιστάθηκε σωματικά στην έξωση και το άλλο επειδή δημοσίευσε φωτογραφίες από γκράφιτι κατά της κατεδάφισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του.

Και ένας συγγενής ενός κρατουμένου στην κεντρική φυλακή Νταχμπάν της Τζέντα είπε ότι άκουσαν αναφορές για άλλα 15 άτομα που κρατούνται εκεί – σύμφωνα με πληροφορίες για τη διοργάνωση μιας αποχαιρετιστήριας συγκέντρωσης σε μια από τις γειτονιές που έχουν χαρακτηριστεί για κατεδάφιση. Η δυσκολία επικοινωνίας με όσους βρίσκονται μέσα στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας σημαίνει ότι δεν μπορέσαμε να το επαληθεύσουμε αυτό, αναφέρει το BBC.

Η ALQST ερεύνησε 35 εκτοπισμένους από τις γειτονιές της Τζέντα. Από αυτούς, κανένας δεν λέει ότι είχε λάβει αποζημίωση ή επαρκή προειδοποίηση, σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία, και περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους υπό την απειλή σύλληψης.


Ο συνταγματάρχης Alenezi εδρεύει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εξακολουθεί να φοβάται για την ασφάλειά του. Λέει ότι ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του είπε ότι θα του προσφερθούν 5 εκατομμύρια δολάρια εάν παρευρεθεί σε μια συνάντηση στη σαουδαραβική πρεσβεία του Λονδίνου με τον υπουργό Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Αρνήθηκε. Υποβάλαμε αυτόν τον ισχυρισμό στη σαουδαραβική κυβέρνηση, αλλά δεν απάντησαν.

Οι επιθέσεις σε επικριτές της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας που ζουν στο εξωτερικό δεν είναι χωρίς προηγούμενο. Μια από αυτές ήταν στον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Μια καταδικαστική έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε την επιχείρηση. Ο διάδοχος έχει αρνηθεί οποιοδήποτε ρόλο.

Αλλά ο συνταγματάρχης Alenezi δεν μετανιώνει για την απόφασή του να παρακούσει τις εντολές σχετικά με τη φουτουριστική πόλη της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο στο κτίριο του Neom… Άρχισα να ανησυχώ περισσότερο για το τι μπορεί να μου ζητηθεί να κάνω στους δικούς μου ανθρώπους».

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »