Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Όσοι δεν το πίστευαν τώρα θα το πιστέψουν

του Λευτέρη Ριζά

      Όσοι δεν πίστευαν ότι η κυβέρνηση – ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβέστερα – έχει στους κόλπους του μια «Πέμπτη φάλαγγα» εθνο-μειοδοτών που είναι έτοιμοι να «πουλήσουν» την Κύπρο, και μάλιστα αντέδρασαν σφοδρά σε τέτοιους χαρακτηρισμούς, τώρα πια δυστυχώς γι αυτούς, δυστυχέστερα για του κύπριους αδελφούς, την Κύπρο και την Ελλάδα, θα το δούνε μπροστά στα μάτια τους και θέλουν δεν θέλουν θα το πιστέψουν.

      Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

      2 Ιανουαρίου 2014 δημοσιεύεται στον ΟΙΣΤΡΟ ένα άρθρο – ανοικτή επιστολή στον ΣΥΡΙΖΑ –  του κύπριου Κυριάκου Μελέτη, ο οποίος αναλύοντας την στάση των ελληνικών κυβερνήσεων για το κυπριακό έγραφε :

«Η πεμπτοφαλαγγίτικη πολιτική ανακόπηκε με την κατάληψη της εξουσίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το 1981, ο οποίος προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει την Ελλάδα ως ανεξάρτητο έθνος-κράτος. Ο Κώστας Σημίτης, όμως, επανάφερε αυτή την πολιτική, το 1997, συμμαχώντας με τους
κερδοσκόπους χρηματιστές και θέτοντας στην προοπτική του την παραποίηση της ιστορίας των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. Η παραποίηση της ιστορίας από την Ρεπούση, αλλά και τον διευθυντή του περιοδικού Θέσεων, Γιάννη Μηλιό, δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις (Φίλιας, 2013, σ. 98 - 106). Είναι μια γενικότερη επιλογή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, όπως βέβαια και του μαρξισμού, η οποία εκφράζεται και στην Κύπρο με χρηματοδοτημένα ερευνητικά προγράμματα (Λύτρα, Ψάλτης, 2011), ….»[1]  


       Τον Μάρτιο του 2014 οργανώθηκε από μια ομάδα «Φίλων του Κυπριακού Αγώνα» εκδήλωση στο Δημαρχείο Καλλιθέας, όπου εκτός από τον υπογράφοντα και τον γνωστό δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο, εισηγητής ήταν και ο πρέσβης Γεώργιος Αϋφαντής, διπλωματικός σύμβουλος τότε του Αλ. Τσίπρα. Στην διάρκεια της συζήτησης ειπώθηκε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και δραστηριοποιείται μιας συμπαγής «φάλαγγα πεμπτοφαλαγγιτών». Ήταν όσοι είχαν ανοικτά ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν. Ο κ. Γ. Αϋφαντής ένοιωσε προσβεβλημένος και αποχώρησε από την εκδήλωση. Δεν ήταν λίγοι – και μάλιστα από αυτούς που θέλουν να ανήκουν στην «πατριωτική αριστερά» που πήραν το μέρος του και κάκισαν όσους είχαν υποστηρίξει τα περί πέμπτης φάλαγγας. Τότε όλοι αυτοί έπιναν νερό στο όνομα του «χαρισματικού ηγέτη» τους Αλ. Τσίπρα. Τώρα βέβαια μετανοιωμένοι Επιμυθείς, κλαψουρίζουν και κάνουν κριτικές στον ΣΥΡΙΖΑ – αλλά ποτέ αυτοκριτικές.


   Για τα γεγονότα της Καλλιθέας είχα τότε γράψει δύο άρθρα που αναρτήθηκαν εδώ στον ΟΙΣΤΡΟ [2]. Ο κ. Κυριάκος Μελέτη έστειλε και αναρτήθηκε κι αυτό στον ΟΙΣΤΡΟ μια δεύτερη ανοιχτή επιστολή στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το γεγονός της Καλλιθέας, όπου εκεί πια ανοιχτά, και στον υπότιτλο έγραφε «Ο πεμτοφαλαγγιτισμός ως αποτέλεσμα διαστρέβλωσης της πολιτικής ιστορίας της Κύπρου»[3] Αξίζει να το διαβάσετε προσεκτικά. Λύνει απορίες.


Σήμερα τα πράγματα αρχίζουν πια να γίνονται ολοκάθαρα. Μόλις απογειώθηκε το αεροπλάνο παίρνοντας μας μακριά τον Μπάρακ Ομπάμα, πιστός στις «συμβουλές του», ο πρωθυπουργός μας, βραδιάτικα μάλιστα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον εξαιρετικό δημοκράτη και φίλο της Ελλάδας (μέσα στην καρδιά του  έχει κι αυτήν) Τ. Ερτογάν και αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό και το προσφυγικό.


       Κατενθουσιασμένη η ΑΥΓΗ μας ενημερώνει για την «Ώρα μηδέν για το Κυπριακό» τις συνομιλίες στο Μον Πελεράν και το τετ -α- τετ Κοτζιά – Νούλαντ !!! Όπου εκεί ο Ν. Κοτζιάς θα υπερασπιστεί την υπόθεση της Κύπρου σηκώνοντας «βαθειά προς τα κάτω» το ανάστημα του και θα συμφωνήσει σε ό,τι του ζητήσουν. Πως αλλιώς μένεις στην εξουσία; Υπηρετώντας πιστά το εκάστοτε αφεντικό – χθεσινό, αυριανό, δεν έχει σημασία. Άλλωστε στην ίδια εφημερίδα – την αδυσώπητη αντι-ιμπεριαλίστρια και επαναστάτρια ΑΥΓΗ –  ο αισιόδοξος και βαθύς κι αυτός γνώστης του κυπριακού – «κρυφό» μέχρι τώρα μέλος κι αυτός της γνωστής «φάλαγγας – μας ενημερώνει για την «Επανεκκίνηση συνομιλιών με ορατή συμφωνία». Πως οι συζητήσεις και για το εδαφικό είναι πολύ προχωρημένες – περισσότερο μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν – και πως «Έτσι εκτιμάται πως είναι ορατή μια συμφωνία σε όλα τα θέματα, πλην των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ακόμα και εντός του 2016. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, αναμένεται ο προσδιορισμός ημερομηνίας Διεθνούς Διάσκεψης, η οποία θα έχει τη μορφή είτε πενταμερούς είτε πολυμερούς. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη επισήμανε ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί τίποτα συμπεφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα.» (19/11/16).


       Πραγματικά το Κυπριακό μετά από αιώνες αγώνων, αίματος και θυσιών, βρίσκεται στην ώρα μηδέν. Εκεί που βρίσκεται δηλαδή και το σύνολο του Ελληνισμού, της Ελλάδας, ακριβώς χάρη στην κυβέρνηση της για «πρώτη/δεύτερη φορά Αριστεράς» με στήριγμα της παντοτινής δεξιάς.





[1] Κυριάκος Μελέτης «ΑΝΟΙΚΤΟ  ΓΡΑΜΜΑ  ΣΤΟ  ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ-    


ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ  ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΤΑΣΗΣ» http://istrilatis.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html


[2] «Ποια τελικά είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λύση του Κυπριακού;» http://www.istrilatis.blogspot.gr/#!http://istrilatis.blogspot.com/2014/03/2032014.html   21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 , και «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρέσβης και το Κυπριακό»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ