Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Το φακέλωμα (της υγείας και όχι μόνο)

 

Αν είχατε κάποια απορία τι δουλειά κάνει ο Johnny Bananas ας το ξέρετε: πλασιέ του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος είναι ο άνθρωπος!

Στην πιο πρόσφατη ως τώρα εμφάνισή του στην ντόπια δημαγωγία ανέλαβε να εξηγήσει το γιατί είναι «λογικό και νόμιμο» το ψηφιακό φακέλωμα της υγείας των πάντων, αρχίζοντας με την (λαμπρή!) ευκαιρία των σανεμβολίων εναντίον της είδους μας και της τάξης μας· ουπς! συγγνώμη! εναντίον του covid θέλαμε να πούμε…

Κατά το διάσημο «πολιτικό υγείας του London School of Economics» (σφηκοφωλιά των νεοφιλελεύθερων το school ή κάνουμε λάθος;), η απαίτηση τέτοιων «πιστοποιητικών υγείας» είναι κοινότοπη, αφού – για παράδειγμα – η Μανίλα ζητάει απ’ όσους ξένους μπαίνουν στην επικράτεια των φιλιππίνων να έχουν πιστοποιητικό εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού….

Πράγματι, ο τιτανοτεράστιος αυτός «πολιτικός υγείας» λέει τα ψέμματά του σαν μισές αλήθειες. Τα εμβόλια κατά

συγκεκριμένων ασθενειών ή πιθανών σοβαρών μολύνσεων είναι εδώ και πολλά χρόνια απαραίτητα για ταξίδια (πρωτοκοσμικών…) κυρίως σε κράτη της τροπικής ζώνης του πλανήτη. Με μια μικρή λεπτομέρεια: τα σχετικά πιστοποιητικά είναι σε χαρτί, επιδεικνύονται στα σύνορα, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ!

Αντίθετα, εκείνο που διαφημίζει ο Johnny Bananas είναι το όνειρο πολλών μπάτσων κάθε είδους: η ψηφιακή ταυτότητα υγείας (μπορεί να έχει την μορφή QR στο smartphone· έτσι κάνουν ήδη στην κίνα…) – που περιέχει data υγείας, συνδέεται με διάφορες βάσεις δεδομένων (τον «ατομικό φάκελλο»…), οι οποίες συνδέονται «νόμιμα» ή όχι με κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρείες (π.χ. ασφαλιστικές…), φαρμακοβιομηχανίες, ακόμα και γραφεία κηδειών μπορούμε να φανταστούμε μελλοντικά, χακάρονται (κι έτσι τα δήθεν απόρρητα προσωπικά data «αξιοποιούνται» από διάφορους…), σκουπίζονται “κατά λάθος”, και τα λοιπά και τα λοιπά. Όλα αυτά «στο χώρο του αοράτου» και χωρίς κανέναν έλεγχο – ό,τι υποσχέσεις κι αν δοθούν!

Κάθε ένας που δεν είναι εγκάθετος σαν τον Johnny Bananas μπορεί να καταλάβει τι διαφορά έχει μια φωτογραφία που υπάρχει σε ένα μοναδικό αντίτυπο καδραρισμένη κάπου σ’ ένα σπιτικό έπιπλο, με μια ψηφιακή φωτογραφία που αναπαράγεται και διασπείρεται ανεξέλεγκτα στα antisocial media και στον κυβερνοχώρο – για να πούμε ένα απλό παράδειγμα. Αλλά ο Johnny Bananas, σαν γνήσιος πλασιέ, θέλει να μας στραβώσει, και να μας πείσει ότι “έλα μωρέ, το ίδιο πράγμα είναι!” Και, όσοι / όσες καταλάβουν την απάτη και πουν ένα ξεγυρισμένο “άντε ψόφα αλλού” στους προαγωγούς της ψηφιακής εθελοδουλείας, “απλά δεν θα έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν διεθνώς”.

Απλά; Πολύ cool είναι ο Bananas· κυρίαρχος της κατάστασης, σχεδόν επιβλητικός. Aν δεν υπάρξει η πρέπουσα κινηματική και ορθολογική αντίσταση / ανατροπή αυτών των σχεδίων, προοπτικά “απλά δεν θα μπορούμε να κουνηθούμε”. Και ο Johnny Bananas, κάθε τέτοιος «μπροστινός», θα κουνάει προκλητικά το «εξιτήριο» με τον εκβιασμό κάτσε να σε πειράξουμε γενετικά…

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ