Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, καθώς ουδείς Έλληνας γνώριζε πως το χρέος της χώρας έχει εκτοξευθεί στο απίστευτο ποσό των 657 δισ. ευρώ, έπρεπε να το γράψει η ελβετική τράπεζα UBS για να το μάθουμε όπως και κάθε άλλο σημαντικό γεγονός στη χώρα της Ομερτά.
Oπως προκύπτει από την ανάλυση της UBS, το συνολικό χρέος σε όλους τους τομείς (ιδιωτικός, δημόσιος και χρηματοοικονομικός τομέας) ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 305,8%. Σε απόλυτα μεγέθη ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος εκτιμά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στα 657 δισ. ευρώ.
Οπως αναγράφεται σχετικά, το 64% αφορά το κρατικό χρέος (422 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο είναι ιδιωτικό χρέος. Κάνοντας την αφαίρεση θα δούμε ότι το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ανέρχεται, σύμφωνα με την UBS, στα 235 δισ. ευρώ.
Τι όμως συνιστά το ιδιωτικό χρέος; Σύμφωνα με τον ορισμό, «το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι το απόθεμα υποχρεώσεων που κατέχουν οι τομείς μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά». Για να καταλάβουμε, στην έννοια του ιδιωτικού χρέους συμπεριλαμβάνονται ό,τι χρωστούν ιδιώτες σε οποιονδήποτε.
• Νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν 152,26 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στην ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με
τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 το συνολικό χρέος ανήλθε στα 47,16 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος και πάνω από 622 εκατ. ευρώ σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα. Ιδια κατάσταση υφίσταται στα χρέη προς την ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου 2023 διαμορφώθηκε στα 105,1 δισ. ευρώ. Σύνολο λοιπόν 152,26 δισ. ευρώ.• Κατά τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο δανείων στο τέλος του 2022 έφτανε στα 115 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 72 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 29,38 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και περίπου 8,6 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχεται στο ποσό των 112,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 12-15 δισ. είναι τα «κόκκινα» δάνεια εντός των τραπεζών.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς το υψηλό δημόσιο χρέος αντισταθμίζεται από τη χαμηλή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα για δανεισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Το συνολικό χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ, αφού κορυφώθηκε στο 396% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2021 λόγω της πανδημίας, μειωνόταν σταδιακά έως το β’ τρίμηνο του 2023 και είναι πλέον πάνω από 100% χαμηλότερα, από τα προ του κορονοϊού επίπεδα.
Το χρέος των τραπεζών ανέρχεται σε 27 δισ. ευρώ ή 43,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2023, το οποίο είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και ένα από τα χαμηλότερα, βάσει των υπολογισμών της UBS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου