Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Η Ρωσία σταματάει το εργοστάσιο αυτομίσους


Άποψη του Καθεδρικού Ναού της Πεντηκοστής και του πύργου Spasskaya του Κρεμλίνου της Μόσχας από το πάρκο Zaryadye. Φωτογραφία αρχείου

Σημείωση από Οι Μάσκες Πέφτουν: Το ίδιο και για την Ελλάδα. Να απεχθανόμαστε την φρικώδη ελληνόφωνη εγχώρια ελίτ που μας κυβερνάει 200 χρόνια και έχει μετατρέψει την χώρα σε μπανανία, όχι την ίδια την χώρα μας. Να απεχθανόμαστε το κατάντημα στο οποίο έχουν φτάσει νοητικά και ηθικά οι πολίτες, εξ αιτίας της μόνιμης, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, εντατικής κοινωνικής μηχανικής, όχι την ίδια την ψυχή των Ελλήνων.

© RIA Novosti / Vitaly Belousov

Natalia Osipova

Στην ευθεία γραμμή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας στο ερώτημα γιατί χρειαζόμαστε ένα νέο εγχειρίδιο, γιατί η ιστορία ρέει ανεξάρτητα από το τι γράφουμε γι' αυτήν, διατύπωσε ένα καθήκον για όλη την επαγγελματική ιστορική κοινότητα.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στο σχολικό βιβλίο "λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές πραγματικότητες, λαμβάνοντας υπόψη μια ήπια, καλοπροαίρετη και ευγενική προσέγγιση των όποιων δυσκολιών ιστορικής φύσης στην ιστορία της χώρας μας. Και εμείς, όπως και στην ιστορία κάθε χώρας, είχαμε αρκετά εσωτερικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίσουμε πολύ έξυπνα και ευγενικά.

Υπήρχε μια σημαντική και θεμελιώδης ιδέα ότι η ιστορία της χώρας πρέπει να διηγείται με ευγενικό, έξυπνο, καλοπροαίρετο τρόπο, δηλαδή κυριολεκτικά, ευχόμενοι το καλό της χώρας.

Η έννοια του τι είναι καλό για τη χώρα συχνά αγνοείται στις ιστορικές συζητήσεις. Το ίδιο το επιχείρημα και η νίκη επί του αντιπάλου φαντάζει αυταξία. Όμως το καλό, που δεν είναι επιστημονική κατηγορία, έχει μια κοινωνικοψυχολογική διάσταση.

Πολλοί ίσως θυμούνται τη βίαιη ταινία του Τενγκίζ Αμπουλάτζε "Μετάνοια", η οποία ανατίναξε τη σοβιετική ιστορική συνείδηση παρουσιάζοντας τη συμβολική μορφή του Στάλιν, ο οποίος, σύμφωνα με την ιδέα των δημιουργών, έπρεπε να ταφεί αλλά δεν μπορούσε να ταφεί. Στην ταινία αυτή υπήρχε μια φράση που προεκτεινόταν σε ολόκληρη την ιστορία της σοβιετικής περιόδου (η ενσάρκωση της οποίας ήταν ο Στάλιν) - γιατί ένας δρόμος αν δεν οδηγεί στο ναό; Ο δρόμος δεν οδήγησε στο ναό, οδήγησε στο θρίαμβο του κομμουνισμού, οπότε όλα ήταν μάταια. Και για δεκαετίες και μετά, αυτή η σκληρή προσέγγιση επικράτησε στη δημόσια ζωή - ας ανοίξουμε τις πληγές και τις πληγές της εθνικής ιστορίας, ας αναζητήσουμε το κακό ακόμη και στο αναμφισβήτητα καλό, το ηρωικό και το ιερό. Κυριάρχησε η επιθυμία να βρεθούν αμαρτίες στον στρατιώτη-απελευθερωτή, να εκτεθούν όλοι οι ήρωες -από τον ήρωα Περεσβέτ μέχρι τον Αλεξάντερ Ματρόσοφ, να πέσουν από τα βάθρα όλες οι μεγάλες μορφές της ρωσικής ιστορίας - ο Πέτρος, ο Σουβόροφ, η Αικατερίνη. Τα αποτελέσματα αυτού του καταστροφικού έργου τα βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία: πρώτα καταστράφηκε η συμβολική εικόνα του ήρωα, μετά καταστρέφεται η φυσική εικόνα των ηρώων. Μόλις είδαμε να πριονίζουν τις οπλές του αλόγου του Shchors - άλλη μια εκτέλεση ηρώων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιπάθειας για την ιστορία της χώρας, του μίσους για την πατρίδα.

Το έργο της αποδόμησης της εθνικής μνήμης πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα, συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναδεικνύοντας εκείνους τους ανθρωπιστές σε σημαντικά δημόσια πρόσωπα, το επάγγελμα των οποίων ήταν να συνθέτουν εντυπωσιακές ιστορίες για τη Ρωσία που βρίσκεται στο κακό. Το σημαντικό εδώ δεν ήταν τα ιστορικά γεγονότα, αλλά ο τόνος, το μήνυμα: μέρος της προπαγάνδας της εικόνας της Ρωσίας ως βάρβαρης και εγκληματικής χώρας ήταν το μίσος, η επιθυμία να χτυπήσουν σκληρά με λόγια, να τιμωρήσουν. Δηλαδή, η αντιπάθεια.

Δυστυχώς, η αρνητικότητα πουλάει καλύτερα απ' όλους. Και χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν για την ιστορική αρνητικότητα για τη Ρωσία. Δημιουργήθηκε μια σημαντική ψευδοϊστορική επιχείρηση - εκδόθηκαν δημοφιλή βιβλία και μοντέρνα ντοκιμαντέρ, διαβάστηκαν διαλέξεις και έγιναν δημόσιες συζητήσεις, στις οποίες αποδείχθηκε μια απλή ιδέα: η Ρωσία είναι ο κύριος εχθρός στον πλανήτη. Και αυτό το εργοστάσιο ξεκίνησε πολύ πριν από τη ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας SVO στην Ουκρανία. Έχει μεγαλώσει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων για τους οποίους η περιφρόνηση για την ίδια τους τη χώρα, ένοχη για όλες τις αμαρτίες, τη χειρότερη στον κόσμο, είναι κοινός τόπος. Αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον από αυτά τα σήματα.

Αλλά αυτή η προσέγγιση οδηγεί στην άβυσσο. Αυτοί που μισούν δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων, ιστορικών, αλλά θέλουν να απολαύσουν το μίσος τους για τη χώρα και, κατά προτίμηση, να το μετατρέψουν σε χρήμα. Αλλά γιατί χρειαζόμαστε τέτοια βιβλία και ταινίες για τη ρωσική ιστορία, αν δεν γεννούν την αγάπη για τη χώρα μας και την επιθυμία να τη βελτιώσουμε;

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, εμείς, που εδώ και καιρό αναζητούμε την Ευρώπη και υιοθετούμε ευρωπαϊκές προσεγγίσεις και πρακτικές στον ανθρωπιστικό τομέα, δεν έχουμε δει το σημείο κλειδί - τη στάση τους απέναντι στην ιστορία τους. Και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί αρέσκονται να παρουσιάζουν τις ήττες τους ως νίκες, ή, στην ακραία περίπτωση, ως ισοπαλίες (ένα παράδειγμα-βιβλίο είναι το Μποροντίνο, το οποίο διδάσκεται στους νέους Γάλλους ως νίκη του Ναπολέοντα). Δεν διστάζουν να οικειοποιηθούν τις νίκες των άλλων (η ήττα του Χίτλερ στη μηχανή προπαγάνδας των ΗΠΑ μοιάζει με αμερικανικό θρίαμβο στον οποίο δεν είχαν καμία σχέση οι σοβιετικοί στρατιώτες). Τις τραγωδίες της δικής τους ιστορίας προσπαθούν να τις μετακυλήσουν σε άλλον, σαν το ραβδί στο λάπτοπ (η Ελισάβετ της Αγγλίας, σύγχρονη του Ιβάν του Τρομερού, εκτέλεσε πολλαπλάσιους υπηκόους από τον Ρώσο τσάρο, αλλά ο Ρώσος ήταν αυτός που διαφημίστηκε ως "τρομερός", ενώ εκείνη έμεινε στην ιστορία ως "καλή βασίλισσα Μπες"). Υπήρξαν στιγμές στην ιστορία όλων των εθνών που δεν θα ήθελε κανείς να επαναλάβει, αλλά αυτό δεν αφαιρεί από τη δόξα και το μεγαλείο τους. Και οι ρεαλιστικές ελίτ της Δύσης το καταλαβαίνουν αυτό: ακόμη και αν η Βρετανία ή η Αμερική είναι εκατό φορές ένοχες για φρικτές θηριωδίες τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό, θα διδάξουν στα παιδιά τους μια φιλοφρονητική εκδοχή της ιστορίας. Αυτή η εκδοχή θα προωθηθεί από όλες τις δυνατές προπαγανδιστικές δυνάμεις - από τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία μέχρι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τη μόδα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό συνέβαινε μέχρι τον σημερινό θρίαμβο της παγκοσμιοποιητικής-φιλελεύθερης ατζέντας, η οποία φαίνεται να έχει θέσει στον εαυτό της το ίδιο καθήκον με τους εγχώριους καταστροφείς μας - να καταστρέψει τη Δύση εκ των έσω.

"Σήμερα ένα παιδί - αύριο ένας πολίτης", είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή η μετάβαση γίνεται πολύ γρήγορα, ακόμη και με τα δεδομένα της ανθρώπινης ζωής. Μια ιδέα για την ιστορία της χώρας και τη θέση της στον κόσμο εμφανίζεται ήδη σε έναν μαθητή του δημοτικού σχολείου. Και περαιτέρω μόνο προσθέτει λεπτομέρειες και βάθος κατανόησης. Το εγχειρίδιο, το οποίο πρέπει να διαβάζουν όλοι οι πολίτες της χώρας, ο πρόεδρος αποκάλεσε τη θεμελιώδη κρατική εκδοχή της ιστορίας. Και σίγουρα μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους τους πολίτες, αν τηρηθεί αυτή η ισορροπία μεταξύ της απαραίτητης ιστορικής αλήθειας και της ευνοϊκής στάσης απέναντι στη χώρα μας.

"Το να είναι κανείς υπερήφανος για τη δόξα των προγόνων του όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά και πρέπει να είναι- το να μην τη σέβεται είναι ντροπιαστική δειλία. "Ο κρατικός κανόνας", λέει ο Καραμζίν, "τοποθετεί τον σεβασμό προς τους προγόνους στην αξιοπρέπεια ενός μορφωμένου πολίτη. "Οι Έλληνες μέσα στην ίδια την ταπείνωσή τους θυμήθηκαν την ένδοξη καταγωγή τους και έτσι ήταν ήδη άξιοι της απελευθέρωσής τους..." - αυτό είναι από τους προβληματισμούς του Αλεξάντερ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν, ενός μεγάλου γνώστη της ρωσικής και παγκόσμιας ιστορίας. Λέγεται διακριτικά και με ακρίβεια για το ίδιο πράγμα: με ποια οπτική πρέπει να αντιλαμβάνεται ο φωτισμένος νους τις τραγωδίες του λαού του. Μέσα από τον ηρωισμό των προγόνων μας και τις καλύτερες σελίδες της ιστορίας, φυσικά.

Χθες στην απευθείας γραμμή, διατυπώθηκε η πιο σημαντική θέση, η οποία αξίζει να συμπεριληφθεί στη νέα έκδοση του σχολικού βιβλίου: ο Πρόεδρος μίλησε για τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των αδελφών Ρώσων και Ουκρανών, οι οποίοι ανήκουν στο ίδιο έθνος. Και υπενθύμισε ότι η Οδησσός είναι ρωσική πόλη.

Η σημασία του ιστορικού εγχειριδίου είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Αυτούς τους πολέμους που έχασαν οι δάσκαλοι των σχολείων, οι στρατιώτες και οι πολιτικοί πρέπει τώρα να κερδίσουν.

Russia -is -stopping -the -self-hate -factory

https://ria.ru/20231215/fabrika-1915944384.html

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »