ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Απαγόρευση χρήσης για 4 βότανα- Βαλσαμόχορτο, Κιστός, Ινούλα, Φύλλα ελιάς

(Σχόλιο από Οι μάσκες πέφτουν: ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ! ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ...)

"Δόθηκε επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα ως εδώδιμα (και σε αυτή την έννοια περιλαμβάνεται η κάθε είδους εσωτερική λήψη, για θεραπευτικούς λόγους ή ως τρόφιμα) τα εξής βότανα:

- Κιστός (Cistus Ladanifera)
- Φύλλα ελιάς και αγρελιάς (Olea Europaea)

- Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa)

- Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum)

και κάποια ακόμα.

Το μοναδικό, αυθαίρετο κριτήριο είναι η συμπερίληψη ή όχι του φυτού στον ευρωπαϊκό κατάλογο http://ec.europa.eu/…/nov…/catalogue/search/public/index.cfm. Ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν, απαγορεύεται. Τόσο
απλά!!!


                      
  Βαλσαμόχορτο Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum)                              
 Κίστος - Λαδανιά -Κουνούκλα -Cistusincanus                                  
Φύλλα ελιάς και αγρελιάς (Olea Europaea)


                                    
 Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa

 Λογική συνέπεια της πιο πάνω απάντησης είναι ότι κηρύσσονται παράνομα όλα τα σκευάσματα/εκχυλίσματα αυτών των βοτάνων ή τα ίδια τα βότανα αποξηραμένα και συσκευασμένα για τσάι που κυκλοφορούν στην αγορά.

 Πρόκειται για άθλια απόφαση, η οποία διαγράφει μια παράδοση αιώνων που θέλει αυτά τα βότανα να αποτελούν πρώτης γραμμής ιάματα για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Πρέπει να ακυρωθεί"!


Η απόφαση δεν αφορά μόνο το σκέλος της πιστοποίησης κάποιων βοτάνων ως βιολογικών. Αυτή στηρίχτηκε στην άρνηση να θεωρηθούν κατάλληλα για εσωτερική λήψη!


Η διαδικασία ξεκίνησε από το αίτημα μου για πιστοποίηση κάποιων μειγμάτων αποξηραμένων βοτάνων από τη ΔΗΩ ως βιολογικών. Η απάντηση, μετά από 5-6 μέρες (σήμερα) ήταν αρνητική, γιατί μέσα στις συνταγές υπήρχαν και κάποια βότανα που απουσιάζουν από τη λίστα αποδεκτών τροφίμων της ΕΕ, οπότε η ΔΗΩ δεν μπορούσε να πιστοποιήσει σύμφωνα με τον κανονισμό 834 (ως τρόφιμα δηλαδή). Αλλά, στη λίστα αυτή υπήρχαν πολλά άλλα βότανα, όπως το χαμομήλι, ο ζαμπούκος, το πεντάνευρο, η εχινάκεια, η λεβάντα, που δεν έχουν μαγειρική, αλλά ιαματική χρήση και τα οποία έγινα δεκτά ως εδώδιμα / κατάλληλα για εσωτερική λήψη και πιστοποιήθηκαν.

 Επομένως, θεωρώ ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι τελείως αυθαίρετος και κηρύσσει παράνομα βότανα με ισχυρότατες ιαματικές παραδόσεις, όπως το σπαθόχορτο, ο κιστός και η ινούλα!

Υπάρχει και η περίπτωση να πρόκειται για γραφειοκρατική στενοκεφαλιά και όχι για σοβαρή πολιτική επιλογή.
 Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αποσυρθεί!*Πρώτη δημοσίευση 11 Οκτ. 2015

5 σχόλια:

 1. Δέν πειράζει, καλά νά πάθουμε αφού επιλέξαμε κάποιους Εβραίους νά κυβερνούν τήν χώρα μας. Τώρα θά μού πείτε, μόνο τήν Ελλάδα, αυτοί όλον τόν πλανήτη κυβερνούν. Ναί αλλά εδώ δέν θά έπρεπε νά κυβερνούν μέ τίποτα. Ειδικά εδώ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι, οι εβραίοι σου φταίνε εσένα που ο άλλος χαλάστηκε που δεν μπορεί να πουλάει τα ματζούνια του στους χαζούς ως "ιάματα". Άλλα αντ'άλλα, της Παρασκευής το γάλα, που λένε και στο χωριό μου.
  Ρε, έχουμε ξεφύγει εντελώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι τα ματζούνια σου φταίνε εσένα.

   Ερώτηση, τα ματζούνια που γράφεις που κολλάει; Μήπως αναφέρεσαι στα Βαλσαμόχορτο, Κιστός, Ινούλα, Φύλλα ελιάς; Αν ναι πως προκύπτει το ότι είναι ματζούνια;

   Σχολιάζεις άλλα αντ'άλλα σε μια ανάρτηση που αναφέρεται στον Διατροφικό Κώδικα τροφιμων (Codex Alimentarius), αλλά προφανώς στο χωριό σου όχι μόνο δεν θα τον έχετε ακούσει αλλά και δεν θα έχετε πάρει χαμπάρι για αυτόν...

   Ρε μήπως έχεις ξεφύγει εντελώς;

   Διαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρακαλούμε μην χρησιμοποιείτε απρεπή και βωμολοχική φρασεολογία.

   Διαγραφή

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ