Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Δικαστικό «χαστούκι» στον ΕΝΦΙΑ

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης «πάγωσε» την πληρωμή από ιδιοκτήτρια που έπρεπε να καταβάλλει ετησίως 15.800 ευρώ

Του Αριστείδη Μάτιου

Χαστούκι στον ΕΝΦΙΑ από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης! Το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση με την οποία «παγώνει» την πληρωμή του φόρου σε ιδιοκτήτρια τριών ακινήτων, η οποία καλούνταν, με τον νέο συμπληρωματικό φόρο, να πληρώνει ετησίως ΕΝΦΙΑ άνω των 15.800 ευρώ!

Η απόφαση είναι η πρώτη στην Ελλάδα που απαλλάσσει ολοκληρωτικά ιδιοκτήτη ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίχτηκε στο ότι ο φόρος επιβάλλεται με βάση την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, αλλά εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή του, το
ακίνητο κατάσχεται από το Ελληνικό Δημόσιο και βγαίνει σε πλειστηριασμό, με βάση την εμπορική αξία του.

Ειδικότερα, η ιδιοκτήτρια, η οποία προσέφυγε στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο, έχει στην κατοχή της τρία ακίνητα: μία κατοικία στην Καλαμαριά, και μία κατοικία κι ένα εμπορικό οίκημα στο Πανόραμα. Η αντικειμενική αξία των παραπάνω ακινήτων, σύμφωνα με τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν το 2007, βάσει των οποίων υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ, ανέρχεται περίπου στα 1.824.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικής εκτιμήτριας ακινήτων, η εμπορική τους αξία σήμερα υπολογίζεται σε λιγότερα από 430.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, το Ελληνικό Δημόσιο απαίτησε από την ιδιοκτήτρια ΕΝΦΙΑ άνω των 15.800 ευρώ ετησίως. Ειδικότερα, ο κύριος φόρος υπολογίστηκε στα 3.960,99 ευρώ και ο συμπληρωματικός, για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, στα 11.842,79 ευρώ ετησίως. Ενα επιπλέον σημαντικό σημείο της απόφασης είναι ότι το «πάγωμα» της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ δεν αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά είναι αόριστο, κάτι που σημαίνει ότι η ιδιοκτήτρια ενδεχομένως να μην ξαναπληρώσει ποτέ ΕΝΦΙΑ.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Το δικαστήριο έκρινε ορθώς ότι υπάρχει ασυμβατότητα στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με βάση την αντικειμενική αξία, και στον πλειστηριασμό ενός ακινήτου, που θα γίνεται με βάση την εμπορική αξία του και η τιμή του θα ξεκινά από μερικές χιλιάδες ευρώ» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας Κωνσταντίνος Κ.

ΠΗΓΗ
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ