ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Το Ελβετικό Κοινοβούλιο ψήφισε για την απόσυρση της αίτησης για την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γενεύη, 15 Ιουνίου. TASS Konstantin Pribytkov.

Η Ελβετία θα αποσύρει το αίτημά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατέθεσε το 1992. Η Απόφαση αυτή έγινε την Τετάρτη, στο Συμβούλιο των καντονιών- στο «μικρό θάλαμο του ελβετικού Κοινοβουλίου,-που υποστήριξε την απόφαση του Μαρτίου, μια παρόμοια απόφαση «μείζονος συνθέσεως» του Εθνικού Συμβουλίου.

Για την απόσυρση της αίτησης ψήφισαν 27 βουλευτές, κατά 13. Στο Εθνικό Συμβούλιο του Μαρτίου, η απόφαση ελήφθη με 126 ψήφους υπέρ, 46 κατά, και 18 απείχαν.

Η αίτηση για την ένταξη υποβλήθηκε τον Μάιο του 1992. Ωστόσο, έχασε τη βαρύτητα της μετά το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, κατά το μοιραίο δημοψήφισμα, όταν οι Ελβετοί πολίτες με μια μικρή διαφορά των ψηφισάντων (50. 3 τοις εκατό) ψήφισαν κατά της προσχώρησης της χώρας τους για τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, που περιλαμβάνει όλες τις χώρες η ΕΕ και τρεις από τις τέσσερις χώρες είναι στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων συναλλαγών.

Το ζήτημα του κατά πόσον πρέπει ή όχι να αποσύρει την
αίτηση της, η οποία ήδη είναι ανενεργή, προκάλεσε διαμάχη στην Ελβετία. Στην ανάκληση επιμένουν κυρίως εκπρόσωποι του δεξιού συντηρητικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SNP), που εξυπηρετεί την αυστηρή τήρηση της ουδετερότητας και φαίνεται ότι στην προσέγγιση με την ΕΕ υπάρχει η απειλή για την κυριαρχία της ΕΕ επί της συνομοσπονδίας. Την συζήτηση στο Κοινοβούλιο κίνησε ο βουλευτής από το SNP Lukas Reimann, επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού "Εκστρατεία για μια ανεξάρτητη και ουδέτερη Ελβετία".

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στα τέλη Μαΐου, τα αποτελέσματα της ετήσιας κοινωνιολογικής έρευνας «Ασφάλεια - 2016», οι Ελβετοί πολίτες εκτίμησαν την ανεξάρτητη οικονομική πολιτική της χώρας τους και δεν θέλουν την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σύγκριση με το 2015, ο αριθμός των υποστηρικτών της ένταξης στην ΕΕ μειώθηκε από 21% σε 16%. Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό επίπεδο υποστήριξης από τους πολίτες για την ουδέτερη κατάσταση της Ελβετίας - 95% (ίδια με πέρυσι).


http://tass.ru
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ