Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Τα 10 μέτρα που θα φέρουν εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα

Διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα και δημιουργούν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με μισθούς πείνας - Πώς οι δανειστές διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα γεμίζοντας την Ελλάδα ΕΟΖ

Μετά το τσουνάμι φόρων, την πώληση των δανείων σε funds και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών , το σχέδιο απόλυτης φτωχοποίησης των Ελλήνων συνεχίζετια και από φθινόπωρο έρχεται και ο εργασιακός Μεσαίωνας για να ισοπεδωθεί οριστικά η ελληνική κοινωνία.

Κεκτημένα χάνονται και τα εργασιακά δικαιώματα θα αποτελούν παρελθόν καθώς το όραμα των δανειστών για φθηνούς και απροστάτευτους εργαζόμενους, δεκτικούς στους όρους των εργοδοτών, γίνεται πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την υποχρέωση να επανεξετάσει το σύνολο των θεσμών της αγοράς εργασίας. Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές δράσεις αλλά και πολλές άλλες αλλαγές που έρχονται μέσα από την... « τεχνική βοήθεια» που
αγγίζει θέματα που αφορούν τους πάντες. Μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση προσαυξήσεων και επιδομάτων, θέσπιση ενός ενιαίου μισθού, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και καθιέρωση όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Όπως ανέφερε και ο Αλέξης Μητρόπουλος «Οι δανειστές δεν νοιάζονται πλέον για τα προσχήματα. Θέλουν φτηνούς εργαζόμενους («working poors»), απροστάτευτους, έρμαιο της εργοδοσίας. Η κυβέρνηση δυστυχώς σύρεται στο έλεος των δανειστών χωρίς δύναμη και βούληση να προστατέψει τον λαό μας.Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα αντιταχθεί σθεναρά στα προωθούμενα μέτρα που θεσμοθετούν την «εργασιακή ειλωτεία», όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν –ει δυνατόν- μόνο για ένα κομμάτι ψωμί και δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η ιστορική μας χώρα σε ένα σύγχρονο εργατικό Ελ Ντοράντο!»

«Το νέο αυτό σκληρό πακέτο, το πιο ακραίο για Ιδιωτικό Τομέα ευρωπαϊκής χώρας, θα ακολουθήσει όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις που εκτόξευσαν την ανεργία στα ύψη, βούλιαξαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έφεραν σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας. Η απάντηση στον επικείμενο αυτό γύρο άγριας λεηλασίας των μισθωτών του Ιδιωτικού Τομέα, στην απαξίωση των γνώσεων και των ειδικοτήτων του νέου κυρίως εργατικού δυναμικού της χώρας, δεν μπορεί να είναι μερική, αποσπασματική και συνδικαλιστική, ως συνήθως. Πρέπει να είναι άμεση, πολιτική και πάνδημη».

Ο δεκάλογος των δανειστών. Τα 10 μέτρα που απαιτούν!

Από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά και από μεταγενέστερα κείμενα των δανειστών στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, γίνεται σαφές πως οι δανειστές έχουν καταλήξει σε δέκα (10) μέτρα γενικευμένης και καθολικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας με στόχο την ολοσχερή ανατροπή όλων όσων ίσχυαν μέχρι τώρα στη χώρα...

Ειδικότερα οι δανειστές προτείνουν και επιμένουν στη δική τους εργασιακή ατζέντα με τα παρακάτω μέτρα για τον Ιδιωτικό Τομέα:

1.Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας). Το αν θα αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους ή και τους ήδη εργαζόμενους, είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης!

2.Μείωση του κατώτατου μισθού από 1-1-2017 (κάτω από τα 586 € που ισχύει σήμερα για τους έχοντες ηλικία άνω των 25 ετών και κάτω από τα 510 € για τους έως 25 ετών). Σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση (ν. 4172/2013 άρθρο 103) ο νέος νομοθετημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1-1-2017 (βλ. την από 8-6-2016 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ).

3.Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων-επιδομάτων («ΑΠΟ-επιδοματοποίηση» του μισθού). Σύμφωνα με την πρωτοφανούς σκληρότητας διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012 (παρ. ΙΑ.11 σελ. 5612): «ε)Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.» και «στ)Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012.».

Τώρα οι δανειστές επιμένουν να καταργηθούν ακόμη και οι τριετίες (προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας) που έχουν παγώσει με την αμέσως παραπάνω ρύθμιση!

4.Αμετάβλητο μισθό (ίδιο) για όλον τον εργασιακό βίο («σύστημα “καθαρού” μισθού»-«single minimum wage system»). Σύμφωνα με το σύστημα αυτό που υποστηρίζεται κυρίως από το ΔΝΤ, ο μισθωτός του Ιδιωτικού Τομέα θα λαμβάνει (χωρίς προσαυξήσεις και επιδόματα) τον ίδιο μισθό κατά την είσοδο στην εργασία και κατά την έξοδο από αυτήν!

5.Νομοθετημένο από την κυβέρνηση (και όχι συμφωνημένο από τη ΓΣΕΕ) κατώτατο μισθό κατ’έτος. Κατώτατος μισθός εκτός του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται ήδη από το άρθρο 103 του ν. 4172/2013!

6.Δυνατότητα συνομολόγησης κατώτατου μισθού, κατώτερου μέσα από τις ατομικές συμβάσεις εργασίες (ΑΣΕ) με παράκαμψη των ΣΣΕ. Το μέτρο αυτό αποτελεί την απόλυτη ανατροπή στο μισθολόγιο του Ιδιωτικού Τομέα και οδηγεί στη βίαιη καταβύθιση των σημερινών μισθών!

7.Κατάργηση γενικώς της μετενέργειας των ΣΣΕ. Είναι γνωστή η εμμονή των δανειστών στη σύντμηση ή/και κατάργηση του χρόνου μετενέργειας των ΣΣΕ.

8.Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (χωρίς όρια και χωρίς διοικητικό βέτο). Η επιμονή των δανειστών θα είναι τώρα ισχυρότερη, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας ενώπιον της ΔΕΕ εισηγήθηκε ουσιαστικά την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων!

9.Κατάργηση των συνδικαλιστικών διατάξεων (ν. 1264/1982) για τις διευκολύνσεις, τις άδειες και την προστασία των συνδικαλιστών από απολύσεις-μεταθέσεις, καθώς και αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες.

10.Γενικευμένη ευελιξία (flexibility) και ευελισφάλεια (flexicurity) της αγοράς εργασίας με τη θέσπιση και επέκταση όλων των «νέων» μορφών «μικρο-εργασίας» (φτηνής και απροστάτευτης εργασίας), όπως:

α. Mini jobs, midi jobs, mini geld, labor franchising, teleworking.
β. «Συμβάσεις μηδενικών ωρών» ή «έκτακτης ανάγκης» («zero hour contracts»).
γ. «Συμβάσεις λίγων ωρών» («low hour contracts»).
δ. «Συμβάσεις με το τηλέφωνο» («on–call contracts»).
ε. «Λευκές συμβάσεις» («white contracts»).

Τα ψηφίσαμε: Το Μνημόνιο

Η ψηφισμένη διάταξη ορίζει (σελ. 1026) ότι: «Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».


Παρακάτω αναφέρεται ότι: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.

Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης.» και τέλος ότι: «Για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, της ΕΕΚ και της ανάπτυξης ικανοτήτων του Υπουργείου Εργασίας, οι αρχές θα κάνουν χρήση της τεχνικής βοήθειας, επωφελούμενες μεταξύ άλλων από την εμπειρογνωμοσύνη διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και η ΔΟΕ.»

το είδα

Νέες αφίξεις (του σαββατοκύριακου) για ΕΟΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ