Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

«Ασπίδα» για την καρδιά ο χυμός από πατζάρια

Μπορεί να μοιάζετε λίγο... αιμοσταγείς όταν θα τον πίνετε, αλλά μην αφήσετε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια να σας κρατήσει μακριά από τον παντζαροχυμό: μία νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μπορεί να μοιάζετε λίγο... αιμοσταγείς όταν θα τον πίνετε, αλλά μην αφήσετε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια να σας κρατήσει μακριά από τον παντζαροχυμό: μία νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.Οπως εξηγούν βρετανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Hypertension», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς, ο χυμός με το φωτεινό κόκκινο χρώμα περιέχει νιτρικά άλατα, τα οποία ελαττώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση 250 ml χυμού παντζαριών φάνηκε να ελαττώνει την πίεση μόλις 24 ώρες αργότερα.


Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ερευνητικό Ιδρυμα Ουίλιαμ Χάρβεϊ του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη, στο Λονδίνο, οι οποίοι συνέκριναν εθελοντές οι οποίοι έπιναν κάθε μέρα 250 ml χυμό παντζαριού με εθελοντές οι οποίοι έπαιρναν συμπληρώματα νιτρικών αλάτων.

Οπως διαπίστωσαν, και τα δύο μείωναν εξίσου την αρτηριακή πίεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι «τα νιτρικά άλατα που εκ φύσεως υπάρχουν στα παντζάρια είναι υπεύθυνα για την ωφέλιμη δράση τους», κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Αμρίτα Αχλουβάλια, καθηγήτρια Αγγειακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο.


Οπως εξηγεί η δρ Αχλουβάλια, τα νιτρικά άλατα παράγουν στο αίμα νιτρικό οξύ _ ένα αέριο, το οποίο προκαλεί διαστολή των αρτηριών και μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Η υπέρταση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής ανεπάρκειας.


Οι πάσχοντες από αυτήν στη Δύση ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια. Μόνο στη Βρετανία λ.χ. προσβάλλει έναν στους πέντε ενηλίκους (16 εκατομμύρια ανθρώπους), ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται σε περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, καθώς κοστίζει ετησίως τη ζωή σε 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους (αντιπροσωπεύει το 12,8% όλων των θανάτων στον πλανήτη).


Η δρ Αχλουβάλια και οι συνεργάτες της είχαν ανακαλύψει προ διετίας ότι τα παντζάρια έχουν αντιυπερτασικές ιδιότητες και πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη για να εξακριβώσουν πού ακριβώς οφείλεται η δράση τους αυτή.


Η μείωση της πίεσης δεν αποτελεί το μοναδικό όφελος από τα παντζάρια. Πέρυσι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ και την Ιατρική Σχολή Πενίνσουλα είχαν ανακαλύψει ότι ο χυμός του μπορεί να αυξήσει την αντοχή των ασκουμένων.


Οι επιστήμονες του Εξετερ είχαν χορηγήσει σε υγιείς, νεαρούς άνδρες χυμό παντζαριών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως με ένα ποτήρι την ημέρα αυξάνεται κατά 16% η αντοχή στην προπόνηση έπειτα από μόλις μία εβδομάδα. Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα Πηγη ΤΑ ΝΕΑon-line
http://vickytoxotis.blogspot.com/2012/06/blog-post_08.html


<<<   Ὁ φαραώ Μόρσι… Μουμπάρακ 


Η Ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ!   >>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ