Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Η Ρωσία έκλεισε τη βαλβίδα: η Ευρώπη υπέστη "ενεργειακό σοκ"

© AFP 2021 / Viktor Drachev                              
© AFP 2021 / Viktor Drachev
Εργασίες στον αγωγό Γιαμάλ-Ευρώπη - RIA Novosti, 1920, 07.08.2021

ΜΟΣΧΑ, 7 Αυγούστου - RIA Novosti, Natalia Dembinskaya. "Η Gazprom έχει μειώσει δραστικά τις προμήθειες προς την ΕΕ μέσω του αγωγού Yamal-Europe. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του μπλε καυσίμου έχει χτυπήσει άλλο ένα ρεκόρ - 540 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Υπάρχει όλο και λιγότερος χρόνος για να γεμίσουμε τις αποθήκες για το χειμώνα. Ακόμη και τώρα, το φυσικό αέριο αγοράζεται σε τριπλάσια τιμή. Τα τιμολόγια ενέργειας αυξήθηκαν απότομα. Η Ουκρανία απαίτησε από τις Βρυξέλλες να ανακαλύψουν τον λόγο της "εκτροπής της Ρωσίας": υποτίθεται ότι η Μόσχα δημιουργεί τεχνητή έλλειψη φυσικού αερίου, για να μην αυξήσει τη διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας.

Ο αγωγός έχει κλείσει

"Ο αγωγός Yamal-Europe είναι ένας από τους βασικούς αγωγούς για την ΕΕ. Το αέριο από τη βόρεια Δυτική Σιβηρία ρέει μέσω της Λευκορωσίας και της Πολωνίας προς τη Γερμανία. Αλλά μετά από ένα ατύχημα κοντά στο Νόβι Ουρενγκόι, η άντληση μειώθηκε κατά 3,5 φορές.

Τη νύχτα της 5ης Αυγούστου ξέσπασε πυρκαγιά στη μεγαλύτερη εγκατάσταση επεξεργασίας 

υδρογονανθράκων της Gazprom στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμαλο-Νένετς. Οι συνθήκες διερευνώνται.

"Η ανάλυση των αιτιών και των συνεπειών του ατυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη", εξήγησε η εταιρεία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 540 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα μετά από μια απότομη πτώση στην άντληση. Και δεν θα πέσει κάτω από 500 πριν από τον Ιανουάριο.

Έκρηξη τιμής

Το μπλε καύσιμο σπάει ρεκόρ στην ευρωπαϊκή προθεσμιακή αγορά από τις αρχές Ιουλίου. Όπως επισημαίνει η Bank of America (BofA), αυτό οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για το καύσιμο και στην ταυτόχρονη μείωση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο κόσμος βγαίνει από τα lockdowns - οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τη λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία. Η μείωση των ρωσικών εξαγωγών αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την ΕΕ.

"Ο γνωστός συνδυασμός της αυξανόμενης ζήτησης φυσικού αερίου που υποστηρίζεται επίσης από την αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης και οι μειωμένες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου συνεχίζουν να οδηγούν τις τιμές προς τα πάνω", αναφέρει η τράπεζα σε έκθεσή της.

Για παράδειγμα, οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGSF) στην Ευρώπη βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα πενταετίας: λιγότερο από 60% γεμάτες, με εποχιακό κανόνα 10% περισσότερο. Επιπλέον, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 24% το καλοκαίρι σε σύγκριση με τα πανδημικά επίπεδα του προηγούμενου έτους. Αυτά ήταν τα στατιστικά στοιχεία που ανέφερε η BofA.

Όπως εξηγεί ο Leonid Hazanov, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του κλάδου, υπήρξε αύξηση της ζήτησης εν μέσω της επισκευής των αγωγών Yamal-Europe και Nord Stream 1. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως το έλλειμμα, δεδομένων των αυξημένων αγορών από την Κίνα και την Ινδία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές αυξάνονται.

Το πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση είναι δύσκολο να ειπωθεί. Εάν οι εργασίες επισκευής διαρκέσουν δύο έως τρεις εβδομάδες, δεν θα είναι πρόβλημα για την Ευρώπη να γεμίσει τις αποθήκες της, αλλά τρεις έως τέσσερις μήνες θα είναι πρόβλημα, εκτιμά ο κ. Hazanov.

Ενεργειακό σοκ

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

"Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα ενεργειακό σοκ. Στη Γερμανία, οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 60 τοις εκατό. Όπως πάντα, οι απλοί καταναλωτές πρέπει να πληρώσουν", γράφει το Bloomberg.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem επέτρεψε την αύξηση των τιμολογίων κατά δέκα τοις εκατό από τις 6 Αυγούστου. Αυτό είναι το μέγιστο από την εισαγωγή των ανώτατων ορίων τιμών το 2019. Ως αποτέλεσμα, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερα από τα μισά βρετανικά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 139 λίρες (περίπου 14.000 ρούβλια) ήδη από τον Οκτώβριο, με την έναρξη του κρύου καιρού.

Η Ofgem επεσήμανε τις αυξήσεις ρεκόρ των τιμών ενέργειας σε όλους τους τομείς. "Ο μέσος καταναλωτής φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος είναι πιθανό να δει περίπου 1.277 λίρες το χρόνο να πρέπει να πληρώνει", σημειώνει το BBC.

"Ρωσικό σαμποτάζ"

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Ευρώπη, ως συνήθως, είναι η Ουκρανία. Ο γενικός διευθυντής του διαχειριστή του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (OGTSU), Serhiy Makogon, δήλωσε ότι το Κίεβο υπέβαλε καταγγελία στην αντιμονοπωλιακή αρχή της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Makogon, η Gazprom αδειάζει τις υπόγειες αποθήκες στην ΕΕ για να μην αυξήσει τη διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας - παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει υψηλές τιμές ρεκόρ και λίγα αποθέματα.

"Ακόμα και τώρα, η Gazprom αντλεί αέριο από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης για να εκπληρώσει τις συμβάσεις της. Κατά συνέπεια, η έλλειψη φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητή και δεν αποτελεί τη βασική αιτία της αύξησης των τιμών", λέει ο Makohon.

Αυτές οι κατηγορίες φαίνονται περίεργες όταν κοιτάζετε τα στοιχεία παράδοσης. Η εταιρεία έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη από τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία κατά 42,2%, στην Ιταλία κατά 16,2%, στη Ρουμανία κατά 318,3%, στην Πολωνία κατά 14,6%, στη Σερβία κατά 118,1%, στη Βουλγαρία κατά 47%, στη Γαλλία κατά 6% και στην Ελλάδα κατά 18,8%. Και μετά την κυκλοφορία του NSP2 θα υπάρξουν και άλλα. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου δεν πηγαίνει σε αποθήκες, αλλά κατευθείαν στους καταναλωτές.

Ο ίδιος ο προμηθευτής επισημαίνει επίσης τον αργό ρυθμό ανάκαμψης των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου. "Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, μόνο 22,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έχουν αναπληρωθεί από τις 14 Ιουλίου: μόλις το ένα τρίτο της ποσότητας που λήφθηκε κατά την προηγούμενη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο. Η διαφορά στο επίπεδο του ενεργού αερίου στο UGS παραμένει πολύ σημαντική σε σύγκριση με πέρυσι: 31,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα", δήλωσε η ρωσική εταιρεία.

"Οι ουκρανικές αρχές δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους ή δεν γνωρίζουν καθόλου ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη βασίζεται στο φυσικό αέριο και όχι στον άνθρακα, όπως στην Ουκρανία ή τη Ρωσία. Το σημερινό ζεστό καλοκαίρι έχει οδηγήσει τα κλιματιστικά της Ευρώπης σε πλήρη λειτουργία, με αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, υπάρχει εισροή τουριστών μετά τη χαλάρωση των περιορισμών καραντίνας και η πληρότητα των καφετεριών και των εστιατορίων έχει αυξηθεί", λέει ο Leonid Khazanov.

Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι οι κατηγορίες του Κιέβου είναι αρκετά αναμενόμενες.

"Είναι απίθανο, ωστόσο, μια ουκρανική προσφυγή στο αντιμονοπωλιακό όργανο της ΕΕ για τον έλεγχο των ενεργειών της Gazprom να αναγκάσει τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν κάτι γι' αυτό. Κανείς δεν θα διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία την παραμονή της πιστοποίησης του Nord Stream 2", λέει ο Nikolay Neplyuyev, μέλος της Ένωσης Βιομηχανικών Διευθυντών.

"Ο Nord Stream 2, με δυναμικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει τέσσερις φορές κυρώσεις, αλλά το έργο έχει φτάσει στο τελικό στάδιο και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

https://ria.ru/20210807/gaz-1744769225.html

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »