Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ HANNAH ARENDT «ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ»

HANNAH ARENDT:«ΟΛΑ ΤΑ ΤΥΡΑΝΝΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ»!
Χρειάζεται κανείς κατά κυριολεξία ν΄ανατρέξει στις ” Πηγές του Ολοκληρωτισμού” έργο της Hannah Arendt για να ερμνηνεύσει την σύγχρονη μετακόβιντ πραγματικότητα που δελεαστικά την προανήγγειλαν ως Νέα Εποχή.

”Ξέρετε λοιπόν ότι ιστορικά το Κόμμα (σσ. η εξουσία) έχει πάντα δίκιο ( σύμφωνα με τον Τρότσκι: δεν μπορούμε να έχουμε δίκιο παρά μαζί με το Κόμμα’ ή σσ. δεν μπορούμε να έχουμε δίκιο παρά μαζί με την Εξουσία) .

«Η απόλυτη τρομοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί παρά σε ανθρώπους που είναι απομονωμένοι μεταξύ τους γι αυτό κι όλα τα τυραννικά καθεστώτα φροντίζουν να προκαλέσουν αυτή την απομόνωση.»

 Η τρομοκρατία επιβάλλεται στους απομονωμένους ευνοεί την απομόνωση…. Σήμερα το lockdown, η καραντίνα, η φυσική απόσταση, η εξ αποστάσεως ζωή ,τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τα νέα κοινωνικά στερεότυπα συμπεριφοράς όπως
αποφυγή χειραψίας, εναγκαλισμού, ασπασμού, η απομόνωση σε λευκά κελιά για την τρίτη ηλικία και πάσχοντες είναι απόρροια σίγουρα μιας απόλυτης τρομοκρατίας σύμφωνα με τη φιλόσοφο….

«Η απομόνωση μπορεί να είναι η αρχή της τρομοκρατίας. Είναι σίγουρα το πιο γόνιμο πεδίο της και σίγουρα το αποτέλεσμά της.Η απομόνωση είναι προολοκληρωτική.

Προκαλεί την αδυναμία γιατί η εξουσία προέρχεται πάντα από ανθρώπους που "δρουν μαζί"(Μπούρκε).

Οι απομονωμένοι άνθρωποι εξ ορισμού δεν έχουν καμιά εξουσία. Η απομόνωση και η αδυναμία δηλ. η απόλυτη ανικανότητα δράσης χαρακτηρίζουν πάντα τις τυραννίες»

«Σ΄ένα τυραννικό καθεστώς δεν υπάρχουν πια πολιτικές επαφές των ανθρώπων …

 Η απομόνωση είναι το αδιέξοδο των ανθρώπων όταν καταστρέφεται η πολιτική σφαίρα της ζωής τους όπου δρουν μαζί για την επίτευξη ενός κοινού στόχου… 

Η ολοκληρωτική εξουσία είναι μια νέα μορφή καθεστώτος κι αυτό επειδή δεν περιορίζεται σ΄αυτήν την απομόνωση αλλά καταστρέφει και την ιδωτική ζωή..

Αυτό που ονομάζουμε απομόνωση στην πολιτική σφαίρα λέγεται αποξένωση στη σφαίρα των ανθρώπινων σχέσεων”( η κατάργηση της αρχής του συνέρχεσθαι , η λογοκρισία, ο περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών, η απαγόρευση κυκλοφορίας-στρατιωτικός νόμος, το λοκάρισμα ολόκληρων πληθυσμών,η ποινικοποίηση και των παραμικρών δράσεων αμφισβήτησης, η υποχρεωτική μασκοφορία του απρόσωπου και της αποξένωσης εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.)

Όσο για την εκπαίδευση: ”Ο στόχος της ολοκληρωτικής εκπαίδευσης δεν ήταν ποτέ η ενστάλαξη πεποιθήσεων, αλλά η καταστροφή της ικανότητας σχηματισμού οποιασδήποτε,,,»

Τ΄αποσπάσματα από το βιβλίο ( Les Origines du totalitarisme (1951) Hannah Arendt) Η Χάνα Άρεντ ήταν Γερμανοαμερικανίδα, εβραίικής καταγωγής, πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »